Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кюстендил и Дупница се включват в кампанията "Градска рециклиада"

Кюстендил и Дупница се включват в кампанията "Градска рециклиада", обявиха от общинската управа в двата града.

Кампанията се провежда под мотото: "Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!" и има за цел 70% увеличение на събраните рециклируеми отпадъци. Участват 14 общини в България от март до декември тази година.

Пластмаса и кенчета вече се събират в контейнери в непосредствена близост до централния пл. "Велбъжд".

В кампанията ще бъдат организирани редица инициативи, с които да ангажират граждани, бизнес, училища и детски градини.

Училищата в община Кюстендил ще имат възможност да се включат в екологично състезание. Официалният старт е на 20 март. Всяко учебно заведение, включило се в състезанието, ще получи по 5 комплекта картонени контейнера за разделно събиране, които да се поставят в училището.

Голямата награда за училището, събрало най-много пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, измерени в килограми и разделени на общия брой ученици, е 15 топки за волейбол, футбол и баскетбол, както и купа на победителите.

Общата цел е да се увеличи с поне 70% събираемостта на този вид отпадъци на територията на общината за периода от месец март до месец декември спрямо същия период на миналата година.

Ако това се случи, на жителите на общината ще бъдат осигурени един или няколко автоматични дефибрилатори за животоспасяваща първа помощ при внезапен сърдечен арест.

Кампания "Градска рециклиада" стартира и в Дупница. Ще се организират редица инициативи, с които да ангажират граждани, бизнес, училища и детски градини да се включат в кампанията. "Искрено вярваме, че с помощта на всички нас – институции, граждани и бизнес, ще постигнем и надминем целите на кампанията. Следете страницата на общината за актуалните събития по тази кампания", апелираха от Общината.


БНР подкасти: