Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясна е причината за неразположението на децата в Петрич

Снимка: архив

На база на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград се потвърждава вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна, станала причина за неразположението на децата в Петрич.

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.

Отклонения са установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала.

Обектът остава затворен до второ нареждане, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга. 

Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. 

На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните.

По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарната обстановка в област Благоевград е динамична

Продължава да е динамична пожарната обстановка в област Благоевград. Към момента двата пожара – край Сенокос и Микрево са локализирани, но под активно наблюдение. Служители на Националния парк "Пирин" гасят пожара под връх Синаница в Пирин, а ситуацията в граничната планина Славянка все още е сложна. Край Сенокос все още има няколко действащи..

публикувано на 04.08.24 в 16:38

Движението да е с повишено внимание при "Кривия" тунел в Кресненското дефиле

Временно движението по пътя Благоевград - Кулата при км 389 в района на "Кривия" тунел в Кресненското дефиле, се осъществява с повишено внимание, поради непланирано прекъсване на електрозахранването , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Водачите да се движат със съобразена скорост, спазвайки дистанция и да не предприемат рискови маневри . 

публикувано на 04.08.24 в 12:23

Дъжд зарадва жителите на село Петрово

16 ден пожарникари, горски служители, доброволци, а от днес и ловните дружинки гасят пожара в планина Славянка. Два шведски самолета работят и днес на терен. Включи се и тежка верижна техника с цел недопускане на разрастването на пожара по склона на планината.  В близкото село Петрово хората гледат с тревога към планината.  Тази сутрин заваля..

публикувано на 04.08.24 в 10:54

Гасенето на пожара в невестинско продължава

Няма разрастване на пожара край невестинските села Църварица и Илия след падналия през нощта дъжд. Гасенето продължава и днес, съобщиха от полицията в Кюстендил. На терен работят над 50 души – пожарникари и горски служители. На място е и верижна техника. Пожарът е засегнал над 1000 дка горски масиви и суха растителност.

публикувано на 04.08.24 в 10:15

Овладян е пожарът във Витоша

Служители на пожарната в Перник и днес ще дежурят на мястото на избухналия вчера пожар във Витоша.  Горяха сухи треви и храсти над пернишкото село Чуйпетлово, но заради сложността на терена работата на огнеборците бе затруднена.  Пожарът, в чието гасене рано вечерта се включи и хеликоптер е овладян, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав..

публикувано на 04.08.24 в 09:48
с. Петрово пожарът в планината Славянка

И днес двата самолета от Швеция ще гасят в планината Славянка

Продължава гасенето на пожара в граничната планина Славянка, каза за Радио Благоевград областният управител на Благоевград Георги Динев. И днес ще се включат двата самолета от Швеция.   Два верижни булдозера разширяват просеките с цел да не се разпространява пожарът по склоновете на планината. Все още има действащи огнища в западния и източния..

публикувано на 04.08.24 в 09:35

Овладян е пожарът под връх Синаница в Пирин

15 служители на НП "Пирин" гасят пожара, възникнал снощи под връх Синаница в Пирин. Огънят е овладян от три страни, теренът е много труден, горят клек, бял бор и бяла мура. Целта е да не се допусне пожарът да премине в горските масиви, каза за Радио Благоевград директорът на парка Росен Баненски. Той изрази надежда, че неговите служители ще се справят с..

публикувано на 04.08.24 в 08:37