Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залят ли е българският пазар от македонско агнешко с български печат?

През последните дни търговци на месо и фермери алармираха за опасност от заливане на българския пазар с агнешко от Северна Македония и други трети страни.

Част от търговците в пограничния със Северна Македония Благоевградски регион стигнаха по-далече в твърденията си - според едни от големите вносители и търговци на месо в областта македонското агнешко ще бъде продавано у нас като българско и с български печат (чуйте твърдението от звуковия файл).

Твърдение: Пазарът е залят с македонско агнешко месо, което е клано в България и му е сложен български печат

Снимки: Екатерина Николова

Наша проверка в част от търговските обекти в Благоевград също установи, че 10 дни преди Великден агнешко месо или все още няма или то е с български печат.

БАБХ също започнаха масирани проверки в кланици и търговски вериги във връзка с притесненията на Овцевъдната асоциация, че до момента над 200 тона агнешко е внесено в България от съседна Македония на цена под 7 евро за килограм, което компрометира пазара на българското агнешко месо. Асоциацията дори обяви протестна готовност заради безконтролния внос на агнешко месо от Република Северна Македония, но после се отказа.

Питаме ОБДХ, седмица след започналите от тях проверки, дали е възможно вносно агнешко да бъде заклано у нас и да му се постави български, син печат? В отговор д-р Калина Милушева, началник-отдел "Контрол на храните" при Областната дирекция по безопасност на храните Благоевград заяви, че и трупното агнешко, което се внася в България и живото, което се коли в български кланици се обозначава с червен печат, а не със син, както е за българското месо.

Тя уточни, че в област Благоевград македонски агнета няма за клане, има гръцки само в две кланици. Те се маркират с червен печат и в документа, който тръгва от кланицата към предприятието или месарския магазин е отразено, че животното е отгледано в една страна, а само е заклано в България и печатът му е задължително червен, а не син.

Заключение

Твърдението, че пазарът е залят с македонско агнешко месо, което е клано в България и му е сложен български печат е НЕВЯРНО. Няма как да се постави български печат за произход на месо, влязло у нас от друга държава, но заклано в България.



--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43