Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите на „Вароша“ приютиха млади художници

Къщите на квартал “Вароша” в Благоевград приютиха за седми път изложбата „Стаички 2023“ - „Различно пространство“.

Тя е част от културната програма на Градската художествена галерия - Благоевград и се организира за седми път.

Идеята за „Стаички“ е на художника Сашо Стоицов, който е и куратор на събитието.

Между модерното и старинното – това е  изложбата „Стаички 2023“ - „Различно пространство“.

Събитието откри директорът на Градската художествена галерия – Благоевград Иван Милушев.

Идеята за „Стаички“ е на художника Сашо Стоицов, който е и куратор на събитието.

На изложбата присъства и директорът на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ в община Благоевград Силвия Домозетска.

За изложбите се канят седем художници от страната, предимно млади автори. Tе изработват малки по формат произведения, които да се впишат органично в интериора на къщите от кв. „Вароша“.

Модерното мислене и изказ в конфликт с типичния интериор на българските къщи от 19-и век - това е своеобразно предизвикателство за всеки автор.

Творбите, които се изработват за „Стаички“ стават част от фонда на ГХГ- Благоевград.

Тази година участват художниците Алина Папазова, Ангелика Радева, Антоанета Куик, Антония Колева-Нитра, Велизар Димчев, Калоян Илиев - Кокимото, Никола Цветанов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп..

публикувано на 14.07.24 в 10:44

Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024

Отборите на Испания и Англия ще спорят за трофея на европейското първенство по футбол в Германия.  Финалната среща е на Олимпийския стадион в Берлин от 22 часа.  Испания има във витрината си три купи на континента и 4-ри загубени финала, докато англичаните са финалист от последното първенство.  Срещата ще бъде ръководена от 35-годишния французин..

публикувано на 14.07.24 в 10:29

204 пожара са потушени през изминалото денонощие

Това сочи справка на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН). При един от пожарите е пострадал мъж на 55 г. Инцидентът е станал в гориста местност  в к.к. „Чайка“ във Варна. Мъжът е прегледан на място от екип на Центъра за спешна медицинска помощ и е транспортиран в болница.  С преки материални щети са..

публикувано на 14.07.24 в 10:21

X юбилеен фестивал „Фолклорна среща“ събра най-добрите си участници на едно място

„Фолклорна среща“ в село Елешница, обедини на една сцена най-добрите участници от изминалите години, които представиха уникалния и неповторим български дух и култура. За десета поредна година, разложкото село бе домакин на една пъстра, шарена танцувално - музикална среща. На откритата сцена на площада в Елешница, се събраха 19  от най-добре..

публикувано на 14.07.24 в 08:34

Горещото време продължава

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 35° и 40° градуса. В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 22°.

публикувано на 14.07.24 в 08:28