Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите планински курорти отчитат успешен зимен сезон

Автор:

Големите планински курорти изразяват задоволство от приключилия зимен сезон, настроени са позитивно и очакват силен летен сезон.

Най-голямото затруднение и предизвикателство през зимата представителите на курортите определят малкото количество сняг в началото на сезона и периодите на анулации. Близо 2 милиона туристи са избрали страната ни за зимната си ваканция и сезонът е най-силният в рамките на последните четири зими, показват данните на Министерството на туризма. Увеличението спрямо миналата година е 24 на сто, а спрямо предпандемичната 2019 г. - с 9 процента.

Малин Бистрин от Сдружението на туристическия бизнес в Банко изрази скептицизъм относно размера на приходите: "Защото със скъпите стоки, които купуваме, скъпите енергоносители, въпреки помощта на държавата, все пак се отрази, но остава споменът от един добър сезон".

Силно присъствие от Израел отчитат от Банско: "Балканските страни силно се представиха. Много силни са румънските туристи, пазар Великобритания - също, българските за нас са изключително важни".

Пазар Великобритания се е възстановил в Боровец, отбелязва Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в курорта: "Гостите ни от Великобритания, този сезон те бележат ръст. Веднага след тях са гостите ни от Блъгария. Интересно е, че за третото място в момента се борят балканските пазари и изненадващо това са гостите ни от Израел".

Увеличение на туристите има и в Пампорово, посочва Мариян Беляков: "Най-много българският пазар, много силно развитие имат вече околни пазари, и ирландски и британски. Имаше осезаем ръст от Молдова, от Сърбия и Македония тази година".

Планинските курорти очакват повишен интерес от туристите и силен летен сезон. За развитието на зимния туризъм са необходими законови промени, които да улеснят инвестирането в ски-курортите, посочи още Мариян Беляков.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен,..

публикувано на 20.07.24 в 15:05

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14