Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на Кръста Господен се смята за най-важното събитие в историята на християнската църква, а император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

В българските народни обичаи, на празника се преплитат християнски и древни традиции на ходене по жарава – нестинарството. То е запазено и до ден днешен в някои райони, в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като представление за туристите.


По публикацията работи: Спаска Зашева
Вижте още

Служители на ЮЗДП спасиха сръндак

Служители на ЮЗДП спасиха сръндак, паднал в бетонен водоем край село Еленово.  Инж. Петко Ангелов от Югозападното предприятие, заедно с Георги Мавродиев получават сигнал за бедстващото животно. Сръндакът е открит от служител на Радио Благоевград в района на бетонен водоем в село Еленово.  Мъжът извадил животното и потърсил помощ. Отзовават се..

публикувано на 21.09.23 в 13:23

Подменят уличните лампи в Перник

Подменят уличните лампи в Перник с енергоспестяващи. LED осветление ще бъде монтирано и в населените места на територията на общината. Нови LED осветителни тела са монтирани по цялото протежение на бул. "Юрий Гагарин", наричан от перничани вътрешно-градската магистрала, "Софийско шосе", пътен възел "Марина бара" и надлез "Иван Вазов", както и по други..

публикувано на 21.09.23 в 09:29
Д-р Росен Калпачки

Апликация за телефон ще разпознава инсулт

Инсултът е сериозно заболяване, което засяга хиляди българи всяка година. Над 45