Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николова и Брезалиева с медали във финала с лента в Баку

Автор:

Българските състезателки спечелиха общо пет медала на финалите на отделните уреди при жените на 39-о Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Шампионката в многобоя Боряна Калейн взе сребърен медал с бухалки и бронзов с обръч, а Стилияна Николова спечели сребро с топка и бронз с лента, а Ева Брезалиева стана втора с лента.
В първия финал за деня Калейн изигра стабилно композицията си с обръч и получи оценка 32.250 точки, което й осигури третото място. Другата българка Стилияна Николова допусна сериозна грешка с излизане на уреда извън терена и остана седма с 28.700 точки. Европейска шампионка с обръч стана Виктория Оноприенко (Украйна) с 33.250 точки, а сребърното отличие взе Ади Ася Катц (Израел) с 32.600 точки.
Във  финала с топка Стилияна Николова игра много добре и беше оценена с 33.350 точки, от които 17.200 за трудност, за да вземе среброто.  Боряна Калейн, която е европейска шампионка с топка от Тел Авив 2022, имаше неточности и остана шеста с 32.300 точки. От щаба ни подадоха контестация, която беше приета и оценката й беше повишена на 32.600, но тя запази шестата си позиция. Златото с топка завоюва италианката София Рафаели с 33.650 точки, а трета е представителката на домакините Зохра Агамирова с 32.850.
С бухалки Боряна Калейн игра перфектно, но получи 32.450 точки. Треньорският щаб отново подаде контестация, която беше уважена и оценката повишена на 32.650, но тя остана втора в крайното класиране. Българката завършва с четири отличия - злато в многобоя и отборно, както сребро на бухалки и бронз на обръч.Италианката София Рафаели стана първа с бухалки с 33.000 точки и спечели второ злато от финалите, а трета се нареди Екатерина Веденеева (Словения) с 31.700.
В последния финал с лента българките се представиха изключително силно. Ева Брезалиева, която играе тук само този уред, беше много силна и се нареди на второ място с 31.600 точки. От щаба ни подадоха контестация, но тя беше отхвърлена. Стилияна Николова взе бронза с отлична игра и оценка от 31.550 точки. Тя приключва с четири медала от първенството след бронза в многобоя, златото отборно, среброто на топка и третото място на лента.
България вече има 12 медала от шампионата - пет златни, четири сребърни и три бронзови. До края на днешния ден предстоят още два финала с българско участие - с пет обръча и с три ленти/две топки при ансамблите.
В залата е и посланикът на България в Азербайджан Руслан Стоянов, който подкрепя националките в последния ден на първенството.

По публикацията работи: Екатерина Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Премиерът Главчев: Първите контейнери за настаняване вече са във Воден, обезпечава се и мобилният сигнал

Последни настройки на мобилната клетка текат в село Воден, до часове сигналът ще бъде усилен четири пъти, заяви премиерът Димитър Главчев, който за втори път е в един от най-засегнатите от пожари райони на страната. Във Воден пристигна и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков във връзка с комуникационното обезпечаване на селото...

публикувано на 21.07.24 в 16:11

МВР установи за ден 37 души, шофирали след употреба на алкохол, и 13 – под въздействие на наркотици

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщават от пресцентъра на  МВР.  Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:01

Чистят граничната зона при планина Славянка

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. „В Славянка гори от гръцка страна пожар, на около километър и половина от нашата граница. Гърците го гасят с два хеликоптера. Чистим със специализирана горска техника..

публикувано на 21.07.24 в 12:23

Хиляди в Банско– рок столицата на България

Поредното издание на „Пирински рок вечери“ Банско отново имаше невероятен успех. Събитието събра хиляди любители на рока от цялата страна, предлагайки им две вечери, изпълнени с незабравима музика и енергия. Рок концертите на площад „Никола Вапцаров“ в петък и събота вечер имаха в сетлистите както класически рок химни, така и модерни рок..

публикувано на 21.07.24 в 11:29

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" на изход за леки автомобили

Във връзка със значително увеличените преминавания през двата пункта и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от граничната полиция препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала..

публикувано на 21.07.24 в 09:48

Пожар в Гърция близо до българската граница

Горски служители от ДГС Катунци и ДГС Гоце Делчев, както и пожарникари, са на границата с Гърция, за да направят опит да не допуснат навлизането на пламналия над Славянка пожар. За сега огънят е на гръцка територия, но е близо до нашата страна. Върхов е, гаси се от два хеликоптера и самолет. Българските горски служители от 5 часа сутринта правят просеки и..

публикувано на 21.07.24 в 08:51
Димитър Главчев

Премиерът Главчев пътува за Воден

Министър-председателят Димитър Главчев пътува за Воден. Премиерът ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да  осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото. В четвъртък министър-председателят Главчев разпореди на министъра на транспорта Георги Гвоздейков да предприеме мерки по проблема. Вчера..

публикувано на 21.07.24 в 08:33