Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седмица на буквите по Радио Благоевград

За 24-ти май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, за най-светлия и чист български празник, Радио Благоевград инициира „Седмица на буквите“, в която първокласници от 6-то СУ „Иван Вазов” - Благоевград ще ни припомнят детски стихчета, с които всички сме престъпвали през прага на духовно си ограморяване.

От първите букви на глаголица, през Паисий Хилендарски,  Черноризец Храбър, през килийните училища по време на Възраждането, до съвременната класна стая, където децата с трепет изписват ченгелчета, първите си „а, б, в.....”, чак до края на азбуката, всеки ден се учим, за да окултуряваме пространства и да откриваме нови светове.

24 май е празник на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата, а словото и книжовността са едни от най-силните оръжия. Те са и мост през времето, който свързва минало, настояще и бъдеще. Доказваме това чрез „родната омайна реч” на Ран Босилек, „свещения език” на Иван Вазов, детските стихчета на поетите Иван Давидков, Веса Паспалеева, Калина Малина, изпълнени с ентусиазъм от учениците от 1-ви „в“ клас Божидар, Антони, Марио, Дария, Кевин, Мартин, Фабиана, Никола и Евелин.

Детските рецитали можете да слушате в „Седмицата на буквите“ в ефира на Радио Благоевград от 22 до 26 май.Радио Благоевград, съвместно с Община Благоевград и Регионалната библиотека „Димитър Талев”, участва и в инициативата „Книга, споделена с приятели“. Тя ще се проведе на 24 май в „Библиотеката за един ден“ в Градската градина. Радио Благоевград предостави над 80 книги, подарени от слушатели.


БНР подкасти:

Вижте още

Децата приятели на Радио Благоевград

Голямото концертно студио на Радио Благоевград отново отвори врати за приятели. Този път за Фолклорна група „Веселина“ с ръководител Веселинка Боянова. Инициативата премина под мото „Споделено с приятели“ и е част от поредицата събития, които радиото на Югозапада организира по повод 50-годишния си юбилей. Фолклорна група „Веселина“..

публикувано на 01.06.23 в 11:56

Поредно отличие за Радио Благоевград

Свободата на словото, освен че е основна предпоставка за всяка една демократична общност, но е и голяма отговорност за представителите на медийния сектор. Това заяви областният управител на Благоевград, Стоян Христов, при връчването на почетен плакет на директора на БНР – Радио Благоевград, Рина Далева. Отличието е по повод 50-годишния юбилей на..

публикувано на 25.05.23 в 12:55

Радио Благоевград подкрепя инициативата „Сподели книга“

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празник на Благоевград в Централната градска градина врати отвори къщичка с книги. Представители на Регионалната библиотека раздаваха безплатни читателски карти. Част от книгите са дарени от слушатели на Радио Благоевград и предоставени..

публикувано на 24.05.23 в 13:42

Арт салонът на Радио Благоевград – цветен и красив

Арт салонът на Радио Благоевград ни пренася в един цветен и красив свят, сътворен от картините на студенти от Американския университет в България. Във фоайето на радиото днес бе открита изложба, чиято идея е да бъде показано изкуството през очите на младите хора. Тя е част от поредицата събития, които радиото на Югозапада организира под мотото..

публикувано на 18.05.23 в 13:45

Студенти от АУБ с изложба в Радио Благоевград

Арт салонът на Радио Благоевград ще ни пренесе в един цветен и красив свят, сътворен от студенти, чрез магията на техните картини. На 18 май, от 11:00 часа, във фоайето на радиото, ще бъде открита изложба на възпитаници от Американския университет в България, чиято идея е да бъде показано изкуството през очите на новото поколение. Изложбата е част..

публикувано на 17.05.23 в 13:47

Музика и награди в Деня на Европа

Кметът на Благоевград Илко Стоянов, директорът на Радио Благоевград Рина Далева и директорът на Областния информационен център – Благоевград – Бисер Младенов връчиха днес отличията от  конкурса „Споделено с приятели в Деня на Европа“. Той  се проведе като съвместна инициатива на Радио Благоевград и Областния информационен център, с която се..

публикувано на 09.05.23 в 15:51

За конкурса „Споделено с приятели в Деня на Европа“

Приключи конкурсът за изпълнение на детска песен „Споделено с приятели в Деня на Европа“. В надпреварата взеха участие деца от 1-ви до 4-ти клас от училищата на територията на Благоевградска област.  Радио Благоевград и Областният информационен център – Благоевград организираха съвместната инициатива, за да отбележат  Деня на Европа и..

публикувано на 02.05.23 в 14:56