Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков и Мария Габриел представиха проекта на редовно правителство

Окончателно е договорен съставът на кабинета с втория мандат, обявиха в специално изявление номинираният за премиер Николай Денков и Мария Габриел.

Договорено е и мнозинство за изменение на Конституцията.

Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представиха проекта за редовно правителство.

Академик Денков посочи, че в 11.00 ч. в понеделник на президента Румен Радев ще бъде върната папката с изпълнен мандат за редовен кабинет.

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това", посочи още кандидатът за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

"Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа", отбеляза Денков..

Той благодари на журналистите и българската общественост за търпението, затова, че е трябвало да завършат този процес на преговори.

От своя страна Мария Габриел благодари на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и на ДПС, че са поставили интересите на гражданите над партийните и прочете обща декларация изготвена с акад. Денков, която цели защитаване правата на администрацията.

"Благодаря за търпението, благодаря на всички български граждани. Благодаря на акад. Денков освен за търпението и за диалога, искам да благодаря на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за това, че сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната. Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти, ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата", каза Габриел.

"Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава", подчерта още Мария Габриел.

Междувременно Николай Денков уточни какво са обсъждали днес с ДПС:

"Обсъждахме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в НС. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки".

По-рано днес Денков отбеляза, че от състава на проектокабинета са отпаднали партийните фигури, които са заменени от хора с експертен профил. Той добави, че съставът на проекта за редовно правителство с втория мандат е консенсусен и подбран така, че да получи по-широка подкрепа в парламента.
Ето и пълният официален списък с имената на министри:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца;

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите;

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката;

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката;

Кръстю Кръстев - министър на културата;

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа;

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика;

Атанас Славов - министър на правосъдието;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията;

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването;

Зарица Димкова - министър на туризма;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта.

Официалният състав на кабинета е същият както и неофициалния с едно изключение - правосъдният министър. Емил Дечев бе сменен с Атанас Славов. Акад. Денков бе лаконичен, като уточни, че това е финалният и официален състав на кабинета и Атанас Славов е преподавател по конституционно право. Той ще участва по дебата за конституционна реформа.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Перничанин се закани да убие жена си

За до 72 часа с прокурорско постановление е задържан перничанин, заканил се с убийство на съпругата си. Сигнал за отправената й заплаха подала потърпевшата жена. В хода на разследването е установено, че това не е първият случай на подобна закана.  47-годишният мъж е привлечен като обвиняем. Ще бъде поискано постоянното му задържане, съобщиха от..

публикувано на 19.03.24 в 10:23

Благоевград е домакин на Държавно първенство по спортна гимнастика

На 22 и 23 март зала "Скаптопара" в Благоевград събира най-добрите състезатели на България по спортна гимнастика. Поводът е Държавно лично-отборно първенство по спортна гимнастика за купи "Република България". То ще бъде открито в 13:30 ч. на 22 март от кмета на общината Методи Байкушев в присъствието на председателя и генералния секретар на..

публикувано на 19.03.24 в 10:17

Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

  Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент. Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни превозни..

публикувано на 19.03.24 в 10:05
Проф. Марио Митов

Почина преподавател от Югозападния университет

На 18 март 2024 г. внезапно ни напусна нашият дългогодишен и уважаван колега проф. д.х.н. Марио Митов, съобщиха от  Югозападния университет „Неофит Рилски“.  Проф. Митов е роден на 2 март 1963 г. в гр. Свищов. Дипломира се с отличен успех като инженер-химик по специалността „Електрохимични производства и източници на ток“ във ВХТИ – София през 1985..

публикувано на 19.03.24 в 09:57

Нарушено топлоподаване в Перник

Без парно и топла вода са 61 жилищни блока в Перник, три училища и две детски градини, съобщават от „Топлофикация Перник”. Топлоподаването е спряно в 06.00 часа тази сутрин. Засегнати са жилищни и офис сгради, разположени на юг от бул. „Юрий Гагарин” в кв. „Изток”. Парно и топла вода няма и в 10-то и 11-то основни училища, в Гимназията с преподаване на..

публикувано на 19.03.24 в 09:23

Връчват наградите "Социален работник на годината"

По повод Световния ден на социалната работа, който се отбелязва днес, ще бъдат връчени наградите "Социален работник на годината". С тях се  отличават служители от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане. Призовете ще бъдат връчени от социалния министър Иванка Шалапатова и нейните заместници, от членове на парламентарната социална..

публикувано на 19.03.24 в 09:18

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. Митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх "В Устава на Българската православна църква е..

публикувано на 19.03.24 в 09:13