Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов апарат в онкоболницата в Благоевград

3
Снимка: Община Благоевград

СБАЛО „Свети Мина“ в град Благоевград се сдоби с нова високотехнологична придобивка. Линейният ускорител е последно поколение, произведен през 2023 г.

Лечението за всеки здравноосигурен пациент ще бъде извършвано по клинични пътеки, заплащани от НЗОК.

Новият медицински апарат ще осигури възможност пациентите с онкологични заболявания от област Благоевград и съседните области да получат високо качество на лъчелечение. При работа с апарата се използва нова технология за проследяване на тумори в реално време и възможности за управление на движението, подобрявайки както безопасността, така и комфорта на пациентите, като се защитават здравите тъкани с точност под милиметъра. Тази система позволява раковите тъкани да бъдат обработени с високоенергийни лъчи, а здравите органи наоколо да бъдат напълно защитени.

По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е водач в Благоевград и в 25-и МИР в София

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП Цветелина Пенкова. Вяра Емилова, Филип Попов и Александър Симов също са..

публикувано на 27.04.24 в 19:27

Благоевград посрещна футболни надежди от цяла България за „Пиринска бундеслига“

Футболни таланти от цялата страна пристигнаха в Благоевград, за да премерят сили в традиционния футболен турнир „Пиринска бундеслига“, организиран от ДЮФК „Хлапетата“ с подкрепата на Община Благоевград. Надпреварата бе символично открита с изпълнения на Детско-юношески духов оркестър към ЦЛТРДБ и Денс студио „Дежа Вю“. Кметът на Благоевград Методи..

публикувано на 27.04.24 в 17:46

Над 270 велосипедисти се включиха във велошествие "Благоевград на две колела"

Точно в 11:00 часа днес на пл. "Георги Измирлиев" кметът Методи Байкушев даде старт на първия за годината веломаратон в Благоевград. Близо 270 велосипедисти, заедно с кмета Методи Байкушев и зам.-кмета Станислав Кимчев се включиха във велошествието под надслов "Благоевград на две колела". "Скъпи приятели, щастлив съм, че днес се събрахме, за да открием..

публикувано на 27.04.24 в 14:27

Благотворителен базар в село Шишковци

 Организатори на инициативат са кметството, местното читалище и сдружение "Възход за село Шишковци“. Базарът е разположен в центъра на селото. Жителите на Шишковци са подредили различни тестени изделия – баници, зелници, питки, сладкиши.  Целта на базара е със събраните средства да се извърши облагородяване на селото, в което дълги години е живял и..

публикувано на 27.04.24 в 14:14

Производители и преработватели на череши се срещнаха в Кюстендил

Среща между преработватели, изкупвачи и производители на череши се състоя в Кюстендил. Срещата е по инициатива на кмета Огнян Атанасов и областния управител Александър Пандурски. Искането на преработвателите на черешовата продукция в региона, поставено на срещата, е плодовете да бъдат с калибър от 22 до 24 милиметра. Това изискване не се отнася до..

публикувано на 27.04.24 в 14:12

Празник в Трън

За осма поредна година в Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. Днес от 13.00 часа на открита сцена пред читалището, носещо нейното име започва петчасова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в..

публикувано на 27.04.24 в 13:13

Великденска благотворителна кампания започва в Кюстендил

Великденска кампания за набиране на козунаци и хранителни продукти, които ще бъдат предоставени на нуждаещи се семейства от Кюстендил и региона, започнаха енориашите към храма "Св. великомъченик Димитър Солунски" в Кюстендил. Така инициаторите продължават благотворителната кампания, на която дадоха началото преди Рождество Христово, в края на миналата..

публикувано на 27.04.24 в 11:22