Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над сто и трийсет души се включиха в маратона "Чиста Струма“

Сто и трийсет души и десет деца са включиха в маратона без отпадъци "Чиста Струма RUN“ по бреговете на реките Струма и Банщица край Кюстендил, организирано от сдружение "Чиста Струма“. Надпреварата беше в три дестинации - 10 километра, пет км и детско трасе с дължина от два км. За участие в дългите дестинации на маратона имаше такси от 20 и 30 лв., а всеки също можеше да подкрепи финансово инициативата. Събраните средства ще се изразходват прозрачно за дейности по изваждане на отпадъци от реката, сортиране на ръка и извозването им към пунктовете за рециклиране, казаха организаторите от "Чиста Струма“. Събраната днес сума е над 2000 лв. От миналата година сдружението работи и по инициатива за купуване на съоръжения, които ще бъдат поставени в река Струма и ще събират боклуци, влачени по течението й, за да не се налага организиране на постоянни почиствания всяка година. Съоръженията представляват дървени конструкции, които няма да нарушават коритото на реката. Те ще бъдат поставени на няколко места и ще събират отпадъците в ръкав, откъдето багер ще ги прибира и извозва.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41

Студентският съвет ще помага при записването на новоприетите студенти в ЮЗУ

От днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ започна записването на новоприетите студенти на първо класиране за учебната 2024/2025 г. То ще продължи до 16 юли, каза за Радио Благоевград , зам. ректорът на висшето училище доц. Вяра Кюрова.  Новоприетите студенти трябва да представят лична карта, диплома за завършено средно образование и..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в изпита за..

публикувано на 11.07.24 в 09:32

Изготвиха график за учениците по време на ремонта в ОУ „Димитър Благоев“

Община Благоевград и II ОУ „Димитър Благоев“ утвърдиха график за разпределение на учениците по време на ремонтните дейности на училището. Той е изготвен със съдействието на част от останалите учебни заведения на територията на областния център. Местата, на които временно ще бъдат преместени учениците са съобразени в максимална степен с близостта до..

публикувано на 11.07.24 в 09:29