Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград с химн

Второ ОУ „Димитър Благоев“ е първото в Благоевград, което има специално създадена песен. Химнът „Благодарим ти, училище Второ“ е създаден по инициативата „Светилник“ на Музикаутор, организация на автори и музикални издатели за управление на авторското право, в партньорство с БНР. Химнът първо бе представен на концерт в Народния театър „Иван Вазов“ в столицата, след което и в ДТ „Н. Вапцаров“ в Благоевград. Запяха го ученици от вокалната група „Гласът на второ“, заедно с ученици, учители и родители, гости на празничния концерт. 


Химнът е създаден тази година. Текстът е на Снежина Темелкова. Музиката и аранжиментът е на Ивайло Терзиев. „Надявам се с този химн нашите ученици да станат по-сплотени. Ние сме първото училище в Благоевград с химн. Сертификата ни връчи директорът на БНР Милен Митев“ – сподели за Радио Благоевград директорът на училището Милена Ковачева. Светла Борисова, главен учител в прогимназиален курс, е част от екипа, разработил идейно и защитил проекта за създаването на химна. „Започнахме работа по този проект от 25 октомври 2022 г. Децата бяха много ентусиазирани, малко притеснени в началото, защото самата дума химн има много сериозно значение.“


Концерт-спектакълът бе по повод патронния празник на Второ ОУ „Д. Благоев“ в Благоевград. В концерта бяха включени продукции на групите, създадени по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Освен вокалната група „Гласът на второ“, в програмата взеха участие малките актьори от театралната формация „Жар птица“ и танцьорите от танцовия състав „Магията на танца“.

Вижте още

Поклон! Напусна ни дългогодишен колега

Нашият приятел, творец и любим дългогодишен колега Людмила Божинова днес пое по светлия път на вечността. Колективът на Радио Благоевград изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Люси! Тя завинаги ще остане част от сърцата ни и от историята на Радио Благоевград. Сбогом, Люси! Поклонението, опелото и погребението ще се..

публикувано на 29.09.23 в 11:10
Даниела Маринова

Награда за музикалния редактор Даниела Маринова

Музикалният редактор Даниела Маринова беше отличена в класацията на  Годишните фолклорни награди – 2023. Отличието и е за журналистически материали и радиопредавания, свързани с фолклора. Наградата е присъдена от Сдружение "Наследници на фолклорния огън" с председател Константин Лазаров. Номинациите обхващат 11 области от фолклорната ни палитра...

публикувано на 03.08.23 в 10:55

БНР-Радио Благоевград има основен принос за отварянето на нощни аптеки

   Константин Качулев е избран за „Магистър-фармацевт на годината“, а Регионалната фармацевтична колегия  - Благоевград за „Колегия на годината“ за цялостната си активна дейност, в това число и Кръгла маса по проблемите на аптеките. Наградите бяха връчени на форум на Българския фармацевтичен съюз, който се проведе в Боровец.   Ръководената,..

публикувано на 30.06.23 в 13:58

Радио Благоевград и ОД на МВР с апел: Да бъдем отговорни на пътя

Радио Благоевград и ОД на МВР-Благоевград със съвместна акция под надслов „Да бъдем отговорни на пътя“. Тя е по повод 29-ти юни - Национален ден за безопасността на движението по пътищата. Акцията се осъществи на бул. „Васил Левски“ в града. „Отговорността на пътя е на всички ни, но не се спазват правилата за движение  по пътищата и всеки си..

публикувано на 29.06.23 в 14:21

Валентин Дишев спечели "Орфеев Венец"

Журналистът от Радио Благоевград Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия на фестивала „Пловдив чете”. Победител в категорията за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” е Дамян Дамянов.  Те получиха призовете си на официалната церемония по откриването на литературния фестивал на..

публикувано на 19.06.23 в 11:51

Стартира 12-ото издание на конкурса „Нашите деца свирят Бах“

Дванадесето издание на конкурса за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах“ ще се проведе днес в НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград. Това е конкурс с над 30-годишна история, като първото му издание е през 1992 г. Идеята за неговото създаване е на Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева - преподаватели по пиано в благоевградското читалище...

публикувано на 17.06.23 в 12:51

Децата приятели на Радио Благоевград

Голямото концертно студио на Радио Благоевград отново отвори врати за приятели. Този път за Фолклорна група „Веселина“ с ръководител Веселинка Боянова. Инициативата премина под мото „Споделено с приятели“ и е част от поредицата събития, които радиото на Югозапада организира по повод 50-годишния си юбилей. Фолклорна група „Веселина“..

публикувано на 01.06.23 в 11:56