Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и сръбски туристи изкачват заедно връх Руй

За поредна година български и сръбски туристи ще изкачват заедно връх Руй от двете страни на границата. Проявата е съвместна инициатива на общините Трън и сръбската Бабушница и с всяка следваща година набира все по- голяма популярност.  От българска страна се очаква в изкачването да се включат около 300 туристи. Те ще тръгнат по пътеката от село Ломница. Маршрутът преминава през хижа „Руй” и връх Орловец, след което продържава по билото до връх Руй. Разстоянието е около 8 км в една посока, с 1000 м положителна денивелация. Пътеки има и от селата Зелениград и Забел, но по тях няма да има водачи от Трънското туристическо дружество. И тази година, туристическите дружества от Сурдолица и Босилеград ще изкачват Руй от българска теригория, каза председателят на Трънското туристическо дружество Руслан Зарев. Връх Руй е 1706 м. и е най- високият в Трънско. През него преминава границата със Сърбия.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цветя за Георги Измирлиев – Македончето

С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 148 години от гибелта на видния революционер Георги Измирлиев – Македончето. В знак на почит пред бюст-паметника му, намиращ се на едноименния площад в областния център, глава склониха зам.-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, зам.-областният управител Крум Аргиров, председателят на..

публикувано на 28.05.24 в 11:34

Изложба „За България с любов“

Новосъздаденото Сдружение „Млади Български Творци“ организира своята първа изложба в Банско. Авторите са подредили творбите си във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“, където изложбата им ще остане до 7 юни. В присъствието на секретаря на Община Банско Иван Докторов и на много любители на изкуството, изложбата бе открита с кратко представяне на..

публикувано на 28.05.24 в 11:21

Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам"

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм, казаха земеделски производители. За втора година е обявена оферта от местни овощари - "Набери си сам". Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи. Миналата година в една..

публикувано на 28.05.24 в 11:18

Пожар в сградата на Община Кресна

Пожар пламна в сградата на Община Кресна. Около 09:44 часа е получен сигнал за възникнал пожар на третия етаж в сградата на общинската администрация, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград. Служителите на общината са евакуирани.  Към момента няма данни за пострадали хора. На място е екип на РСПБЗН-Сандански. Пътува и екип на..

публикувано на 28.05.24 в 10:32

Забавления и куклен театър за децата на Сандански

С разнообразни забавления и игри, децата на община Сандански ще отпразнуват своя празник – 1 юни. За празничния ден, приказните герои от Център за социална рехабилитация и интеграция и Център за обществена подкрепа, град Сандански са приготвили редица изненади за най-малките. Между 10:00 и 11:00 ч. в парк "Свети Врач" /полянката над езерото/,..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

"Информационно обслужване" показва софтуера за изборите

Централната избирателна комисия информира, че днес от 10:30 часа „Информационно обслужване“ ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание.  На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за..

публикувано на 28.05.24 в 09:20

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на изпит по математика

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по математика. Изпитът ще се проведе в близо 1740 училища в страната. Той ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, т.е. общо 90.  В 1738 училища ще има изпит, ангажирани са 13 645 квестори...

публикувано на 28.05.24 в 07:53