Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Константин Качулев:

БНР-Радио Благоевград има основен принос за отварянето на нощни аптеки

   Константин Качулев е избран за „Магистър-фармацевт на годината“, а Регионалната фармацевтична колегия  - Благоевград за „Колегия на годината“ за цялостната си активна дейност, в това число и Кръгла маса по проблемите на аптеките. Наградите бяха връчени на форум на Българския фармацевтичен съюз, който се проведе в Боровец.

  Ръководената, два мандата, от Константин Качулев фармацевтична колегия в Пиринско получи номинации от почти всички колегии в страната. Високите оценки  са заради въвеждането на нощни смени в частни аптеки на областния град, които се заплащат от Община Благоевград. Това се случи след сигнали на граждани до Радио Благоевград, на които медията реагира активно и последователно.  Благодарение на активната ѝ намеса бяха осъществени контакти между институциите и беше постигнато съгласие между преговарящите страни.

  В интервю за БНР-Радио Благоевград Константин Качулев подчерта приноса на обществената медия  за въвеждането на заплатените от общината нощни смени на аптеките в областния град. „Искам дебело да подчертая и пред вашата аудитория, че тази награда се дължи и на Радио Благоевград. Част от наградата е и за медията. В разговорите ни с Вас в ефира коментирахме неведнъж за необходимостта Община Благоевград да заплати нощните смени в аптеките и това се случи с вашата огромна помощ. Този проблем беше попаднал в радара на Радио Благоевград и благодарение лично на вашите усилия като журналист, този  проблем стигна до това ниво, в което трябваше да се намери решение. Защото винаги съм подчертавал, че работа на медиите е да водят комуникацията в обществото, което в случая е факт.“


  Константин Качулев посочи, че електронизацията продължава да бъде предизвикателството пред фармацевтите. По думите му  голяма част от фармацевтите, които работят в аптеките, са в напреднала възраст, както и в цялата система на здравеопазването. „Много е сериозно положението, въпреки че има 5 факултета за обучение на фармацевтични кадри. Колегите фармацевти не намират смисъл и мотивация да работят в аптека.  Обещах си като бъдеща дейност, която искам да осъществя – да продължим работата с кмета на Община Благоевград, Илко Стоянов. Разговарях и с проф. Илко Гетов, който в момента е заместник-министър на здравеопазването.  Работата ни трябва да бъде в посока, която дава възможност на фармацевта да е удовлетворен от работата си и да бъде достатъчно добре мотивиран“.


  Магистър-фармацевтът постави акцент върху наредбите, които регулират дейността на аптекарите и ги определи като архаични, несъответстващи на съвременните икономическите процеси и на финансовото състояние на държавата.

  Носителят на приза „Магистър-фармацевт № 1“ в Област Благоевград предвижда Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско и Община Благоевград да бъдат домакини на втора кръгла маса по проблемите на аптеките. Ще бъдат поканени представители на Българския фармацевтичен съюз, Националното сдружение на общините в България, пациентски организации.

Константин Качулев подчерта, че Регионалната фармацевтична колегия - Благоевград ще продължи да работи по темата за разкриване на нощни аптеки и в други общини в страната. „Там, където е възможно, този  работещ модел да бъде приложен. Има и други инициативи на държавно ниво, които ще бъдат обсъдени“. 
Галерия

Вижте още

Поклон! Напусна ни дългогодишен колега

Нашият приятел, творец и любим дългогодишен колега Людмила Божинова днес пое по светлия път на вечността. Колективът на Радио Благоевград изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Люси! Тя завинаги ще остане част от сърцата ни и от историята на Радио Благоевград. Сбогом, Люси! Поклонението, опелото и погребението ще се..

публикувано на 29.09.23 в 11:10
Даниела Маринова

Награда за музикалния редактор Даниела Маринова

Музикалният редактор Даниела Маринова беше отличена в класацията на  Годишните фолклорни награди – 2023. Отличието и е за журналистически материали и радиопредавания, свързани с фолклора. Наградата е присъдена от Сдружение "Наследници на фолклорния огън" с председател Константин Лазаров. Номинациите обхващат 11 области от фолклорната ни палитра...

публикувано на 03.08.23 в 10:55

Радио Благоевград и ОД на МВР с апел: Да бъдем отговорни на пътя

Радио Благоевград и ОД на МВР-Благоевград със съвместна акция под надслов „Да бъдем отговорни на пътя“. Тя е по повод 29-ти юни - Национален ден за безопасността на движението по пътищата. Акцията се осъществи на бул. „Васил Левски“ в града. „Отговорността на пътя е на всички ни, но не се спазват правилата за движение  по пътищата и всеки си..

публикувано на 29.06.23 в 14:21

Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград с химн

Второ ОУ „Димитър Благоев“ е първото в Благоевград, което има специално създадена песен. Химнът „Благодарим ти, училище Второ“ е създаден по инициативата „Светилник“ на Музикаутор, организация на автори и музикални издатели за управление на авторското право, в партньорство с БНР. Химнът първо бе представен на концерт в Народния театър „Иван Вазов“..

публикувано на 20.06.23 в 14:58

Валентин Дишев спечели "Орфеев Венец"

Журналистът от Радио Благоевград Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия на фестивала „Пловдив чете”. Победител в категорията за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” е Дамян Дамянов.  Те получиха призовете си на официалната церемония по откриването на литературния фестивал на..

публикувано на 19.06.23 в 11:51

Стартира 12-ото издание на конкурса „Нашите деца свирят Бах“

Дванадесето издание на конкурса за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах“ ще се проведе днес в НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград. Това е конкурс с над 30-годишна история, като първото му издание е през 1992 г. Идеята за неговото създаване е на Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева - преподаватели по пиано в благоевградското читалище...

публикувано на 17.06.23 в 12:51

Децата приятели на Радио Благоевград

Голямото концертно студио на Радио Благоевград отново отвори врати за приятели. Този път за Фолклорна група „Веселина“ с ръководител Веселинка Боянова. Инициативата премина под мото „Споделено с приятели“ и е част от поредицата събития, които радиото на Югозапада организира по повод 50-годишния си юбилей. Фолклорна група „Веселина“..

публикувано на 01.06.23 в 11:56