Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската държава инвестира в наука

През последните години българската държава влага все повече национални  средства в изграждането на научна инфраструктура и закупуването на оборудване за модерни лаборатории. „Във всички основни области бяха инвестирани средства както чрез Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, така и чрез Националната пътна карта за научна инфраструктура.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков, след като откри новия роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ към Института по астрономия на Българската академия на науките. Инфраструктурата е изградена като част от консорциума Регионален астрономически център за изследвания и образование (РАЦИО), включен в координираната от Министерството на образованието и науката Национална пътна карта за научна инфраструктура още през 2010 г. В РАЦИО до момента са вложени 6,86 млн. лв. Стойността само на новия телескоп е близо 3,5 млн. лв. Откритият днес телескоп е сред най-добрите в Югоизточната част на Европа. Неговите възможности ще позволят на българските астрономи да участват в международни изследвания на небесните тела. Акад. Денков подчерта силните традиции на българската астрономия и високия авторитет на българските учени в тази област в света. „Затова школата ни заслужава това модерно съоръжение, закупено с държавни средства“, посочи премиерът. Успоредно с апаратурата науката има нужда и от по-добри условия за учените, особено на младите, каза още министър-председателят. За целта трябва да бъде увеличено финансирането за наука, включително за заплати на изследователите.  Необходимо е да се създаде също система за кариерно развитие на младите учени, която да ги мотивира и оценява, когато постигат резултати. „Тези две задачи трябва да се изпълнят заедно, иначе няма да си свършим работата“, заяви акад. Денков. Според премиера България има много изследователи, посветени на науката и с добри научни постижения. Обществото обаче има нужда от повече информация за смисъла от тяхната работа и ефекта ѝ за подобряване на живота на всички. Освен това науката трябва да бъде в основата на управленските решения „Сложни структури като държава, област, община трябва да се управляват на базата на истински научни данни. Сложните проблеми на хората изискват научен подход, който почти винаги комбинира различни научни знания. Трябва да разберем, че науката ни е необходима, за да живеем по-добре. Тогава ще ценим повече и труда на учените“, обясни министър-председателят. В откриването на новия роботизиран телескоп се включиха също министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на НАО „Рожен“ проф. Евгени Семков. Гостите се насладиха на изпълненията на младата народна певица и цигуларка Диана Чаушева.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спират водата на улици в Симитли

Във връзка с присъединяване на сградно водопроводно отклонение и сградно канализационно отклонение към ВиК мрежата в гр. Симитли , ул. „Илинден”, днес (02.10.) до 14:30 часа, ще бъде нарушено водоподаването по следните улици: „Илинден”, „Христо Ботев”, „Христо Смирненски”, „Изворите”, „Сердика”, "Надежда”, „Георги Димитров", „Чайка”, „1-ви Май”,..

публикувано на 02.10.24 в 10:09

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 09:56

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната работа с..

публикувано на 02.10.24 в 09:33

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и ще..

публикувано на 02.10.24 в 09:28

Слънчево и по-топло

Сутринта във високите полета и котловините в Западна България ще има условия за слана. Минималните температури в повечето места ще са между 2° и 7° градуса. Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 19° и 24° градуса. В планините ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен..

публикувано на 02.10.24 в 05:45

Деца от Перник се обучават в Детско полицейско управление

18 деца от трети клас на  12 ОУ „Васил Левски“ в Перник ще се обучават в Детско полицейско управление. Занятията ще се провеждат в продължение на 2 години. По време на обучението учениците ще се запознаят с професията на полицая, ще научат как да се справят с трудни ситуации и различни предизвикателства вкъщи, в училище и на улицата. Идеята е..

публикувано на 01.10.24 в 17:29

Областният управител Георги Динев проведе среща с ръководството на РИК-Благоевград

Областният управител на Благоевград Георги Динев проведе  работна среща, свързана с организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври 2024 г. На срещата бяха поканени представители на РИК – Благоевград, ръководители на териториалните звена, ангажирани в изборния процес – ОД на МВР, РД ПБЗН,..

публикувано на 01.10.24 в 14:56