Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора с кауза да спасят училището на Теодосий Теодосиев

Автор:
Теодосий Теодосиев
Снимка: Весела Сукалинска

Млади хора от страната и чужбина се обединяват около каузата да спасят училището на Теодосий Теодосиев, наричан "златният учител на България". 

Целта на инициативата е да бъде ремонтирана почти 100-годишна къща в Тревненския балкан, закупена преди 20 години от Теодосиев, за да провежда там уроците с учениците му от цялата страна.

"Нашата цел, а и г-н Теодосиев много държи на това - първо да бъде възстановена и ремонтирана класната стая в сградата, за да може да започне да провежда занятия", обясни пред БНР Иван Герасимов, поет, писател и журналист. 

"Сградата е от 1931 г. и била училище до преди повече от 40 години, след което е била дори обор за животно. В много окаяно състояние е. ... На мястото, където е, няма мобилно покритие и децата могат да бъдат изцяло отдадени на това да се подготвят за олимпиади и световни първенства по физика. Мястото е уникално, над 800 м надморска височина, въздухът е различен. След тежките уроци по физика и математика правят преходи в планината", разказа още той. 

Иван Герасимов обяви, че кампанията не набира парични средства, а строителни материали:

"Направили сме количествена сметка за всичко. Договорили сме голяма част от тухлите и керемидите. Има осигурени и доставени безплатно. Това дава надежда, че не всичко е загубено. Осигурен е 1 кубик прясна дървесина, трябват още 8. Преговаряме в момента с още фирми". 

Финансова подкрепа може да бъде изпратена на фондацията на учениците на Теодосий Теодосиев - Фондация "ТЕО", като средствата ще бъдат използвани за образование.

В предаването "12+3" учителят Теодосий Теодосиев разказа:

"Идеята е училището да бъде абсолютно безплатно. За децата на бедните. ... В една съседна двуетажна къща ще бъде общежитието".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Перник обяви обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване

Община Перник е обявила обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване с прогнозна стойност 15 млн. лв. за три години. Дейностите ще се осъществяват по квартали, промишлени зони, вилни и селищни образувания и курортни местности и в останалите населени места в общината, като обхвата на дейността и обектите  ще се актуализират ежегодно...

публикувано на 23.07.24 в 17:54

XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е домакин на XVII конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Мотото на конференцията  е „Образованието като грижа и ценност“. В Университетския център „Бачиново“ си дават среща 45 директори и учители в неделни български училища зад граница. „В програмата са включени теми, свързани с..

публикувано на 23.07.24 в 16:02

На среща между институциите беше обсъдена обстановката, свързана с пожарите, както и кампанията „Безотговорността е най-опасната искра“

На срещата, организирана от областния управител на Благоевград, присъстваха представители на всички възлови институции в областта, свързани с осигуряването на безопасността на хората, както и с опазването на природата в пожароопасния сезон.  Зам.-директорът на ЮЗДП – инж. Ваня Каменова, коментира актуалната обстановка за пожара, пламнал в Гърция...

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Засега няма опасност пожарът да навлезе от Гърция в България

Тежката ситуация с пожарите в страната бе повод за проведената работна среща в община Благоевград с участието на представители от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН), Регионалната дирекция по горите, областната администрация, кметове на населени места,..

публикувано на 23.07.24 в 15:41

Празник на моето село в Долно Драглище

Празникът е посветен на годишнината от Илинденско – Преображенско - Кръстовденското въстание от 1903 година - венецът на българското националноосвободително движение. В тази борба взимат участие и дават живота си за село Долно Драглище 29 въстаници. Потомците на храбрите въстаници ще преклонят глава в почит пред  делото им и ще поднесат..

публикувано на 23.07.24 в 15:02

Нужна е държавна подкрепа за българското образование в чужбина

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента, като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от организации на българи. Данните бяха обявени от Ваня Балчева, директор на дирекция "Образование на..

публикувано на 23.07.24 в 13:47

В Банско в знак на почит и незабрава: Венци и изложба за Вапцаров

В деня на смъртта на поета, пред неговия паметник на площада, носещ името му, се събраха  стотици жители и гости на Банско, за да почетат недописаната книга на живота му. Споменът за Никола Вапцаров беше озвучен с любимите му бански песни и с музика по негови стихове. В знак на почит и незабрава, кметът на общината Стойчо Баненски и..

публикувано на 23.07.24 в 12:28