Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва петият църногорски събор "В сърцето на Граово"

С колоквиум на тема "Пътуване с един багаж - Сърцето... Туризъм в реално действие. Места за настаняване из Краищенско светогорие" започва петият църногорски събор „В сърцето на Граово”. Той се провежда на поляните край църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ в брезнишкото село Гигинци. 

Акцентът тази година ще бъде поставен върху местата за настаняване, каза председателят на НПО ”Краищенско светогорие" Весела Барбукова, която е и модератор на форума. „Ние сме решени да развиваме туризма в нашия регион, но не бихме могли да си мислим, че ще задържим повече от един ден туристите без легла за настаняване, без малки зелени комплекси, без малки хотели. Тук не говорим за грандиозни инвестиции. Говорим, където има изоставени сгради в региона да се опитаме да им предадем нова функция и да поставим темата на дневен ред, за да можем да накараме хората да обърнат поглед към къщи за гости и подобни места, което изключително добре се вписва в туристическата стратегия, която развиваме в региона”, каза Барбукова. 

След дискусията в двора на манастира ще свири камерен оркестър „Орфей”. Солист ще бъде младата цигуларка Диана Чаушева. 

Ще бъде представена изложба, посветена на родения в земенското село Враня стена архимандрит Зиновий Поппетров - просветител, църковен деятел и възрожденец. Ще има и дегустация на млечни продукти. Съборът продължава в събота и неделя с фолклорна програма.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открие петия Църногорски събор, съобщиха от ведомството му днес.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почит към загиналите при пожара в местността Бетоловото

Навършват се 21 години от трагичната смърт на подполковник Илко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки от  24-та авиобаза „Крумово“, трагично загинали, изпълнявайки воинския, професионален и житейски дълг, дълг към  родината си, държавата и природата. Пред подвига им, с минута мълчание,..

публикувано на 24.07.24 в 15:50

Локализираха пожар в предприятие край село Бело поле

Служители от звено "Инспекторат" към общинска администрация съдействаха за локализиране на пожар в предприятие в района на благоевградското с. Бело поле днес. По време на редовния обход, който извършват инспекторите във връзка с пожароопасния сезон, двамата служители Божидар Събев и Владимир Василев забелязват дим и веднага предприемат..

публикувано на 24.07.24 в 15:39

Ново отличие за Фолклорен ансамбъл „Веселие“ от Симитли

Поредно впечатляващо представяне и ново отличие спечели Фолклорен ансамбъл „Веселие“ от Симитли, който в края на миналата седмица взе участие в Международен фолклорен фестивал в Истанбул. „Нашият ансамбъл спечели наградата за композиция“, каза ръководителят на ансамбъла Любомир Марянски. Танцьорите имаха възможността да покажат своя..

публикувано на 24.07.24 в 15:37

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите, пише БНР. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев.  От общините се очаква да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите. Вицепремиерът и..

публикувано на 24.07.24 в 14:15

Профилактика на водата в община Благоевград

Планова годишна профилактика ще извърши „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Благоевград. Почистване и последваща дезинфекция ще се направи на водоснабдителна система „Чакалица“ и подаване на вода със силно повишена концентрация на хлор /Cl/  към напорните водоеми и вътрешната водопроводна мрежа захранвана от ПСПВ (пречиствателна станция..

публикувано на 24.07.24 в 14:14

ЮЗУ с допълнителен прием на кандидат-студенти за незаети места

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обявява допълнителен прием на кандидат-студенти за незаети места за обучение, субсидирано от държавата  и за платено обучение от  24 юли 2024  г. Кандидат-студентите могат да подадат документи, ако притежават диплома за завършено средно образование и отговорят на едно от следните условия: имат оценка от..

публикувано на 24.07.24 в 13:40

Наказват служител на Община Перник

Наказват служител на община Перник заради пропуск да информира населението за предстоящо пръскане против комари. Третирани са терени на територията на града. Обработката е била през нощта, но заради горещините прозорците на много от жителите са били отворени и миризмата е проникнала в помещенията.  От възпроизвеждания от генераторите гъст бял дим пък се..

публикувано на 24.07.24 в 13:21