Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите започнаха срещи с парламентарните групи

Автор:
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започнаха срещите на синдикатите с представители на парламентарни групи в опит да се обсъдят възможности за осигуряване на допълнителни средства в бюджета за по-високи възнаграждения в различни сектори. 

Първи с представители на КНСБ се срещнаха от ПП-ДБ. След срещата депутатът Венко Сабрутев уточни, че от исканите 1,1 млрд. лева от синдикатите 700 млн. лева вече са включени в бюджета. 

Предстои среща на членове на бюджетната комисия във финансовото министерство в началото на следващата седмица, за да се уточнят евентуални буфери, които могат да се осигурят, но в рамките на 3-процентен дефицит: 

"Без раздуване на разходната част, с търсене на максимално справедлив ръст на доходите. Чуха се много искания, включително на институции, които миналата година са получили 20% увеличение. Седем месеца по-късно искат още толкова. А има ужасно изоставащи институции като помощник възпитателите в детските градини и яслите. По данни на синдикатите там взимат по 570 лева чисти. Посланието ни към синдикатите беше - с вас сме, доходите трябва да растат, но държавата трябва да има балансиран бюджет със структуриран дефицит до 3%", коментира Сабрутев. 

ДПС ще подкрепи по-голяма част от предложенията на синдикатите, заяви след срещата председателят на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев. Той определи исканията на КНСБ за справедливи, но уточни, че тези средства ще са за сметка на капиталовите разходи:

"Трябва да мислим много внимателно, когато удоволетворяваме искания за увеличаване на издръжката за сметка на капиталовите разходи, защото после, влезем ли рецесия при наличие на инфлация, това е стагфлазия. Няма излизане от тази спирала. Много е трудно! Затова ще бъдем внимателни, но казвам изрично, че по-голяма част от тези искания ще опитаме да ги припознаем, да ги подкрепим и да ги аргументираме в комисия".След ДПС синдикатите ще се срещнат с ГЕРБ и с БСП. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев

Служебният премиер разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Служебният министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.  Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра..

публикувано на 01.05.24 в 17:18

Кюстендилски художник пренесе ателието си в галерията на Майстора

В салон ателие в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" представя изкуството си и начина му на създаване кюстендилският художник Румен Саздов. Той е разделил част от пространството в една от залите на галерията, превръщайки я в свое ателие, а в останалата е изложил 91 свои произведения. Изложбата, която представя Саздов, носи името..

публикувано на 01.05.24 в 16:21

Конкурсът „Червен, червен Великден” се проведе в село Извор

Четиринадесет великденски трапези си оспорваха първото място в конкурса „Червен, червен Великден”, който се проведе днес в радомирското село Извор.  Представители на читалища от областите Перник и Кюстендил,на социални заведения в Радомирско и на училището в село Извор подредиха и представиха пред публика и жури характерни за Великден ястия...

публикувано на 01.05.24 в 15:46

Музейните експозиции в Кюстендил отворени и през почовните дни

Експозициите на Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов“ в Кюстендил ще бъдат отворени през почивните дни.  Археологическата и нумизматична експозиция в зала "Асклепий" ще работи на 1, 2, 3, 4 и 6 май от 9.30 до 18.00 часа. Тя включва експонати от целия кюстендилски регион. Представените материали и техният широк хронологически..

публикувано на 01.05.24 в 14:48

Засилен контрол на трафика през празничните дни в Кюстендилско

Екипи на сектор "Пътна полиция“ са ангажирани приоритетно с подпомагане на трафика по главните пътни артерии в Кюстендилска област през поредицата от почивни дни. Засилват се и проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазни колани и изправността на автомобилите, съобщиха от..

публикувано на 01.05.24 в 13:42

ГЕРБ-СДС регистрира пълна листа в РИК-Благоевград

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в РИК-Благоевград листата с 22-ма  кандидати за народни представители за 1-ви Многомандатен избирателен район. Документите бяха внесени от областното ръководство на ГЕРБ и част от кандидатите. Водач на листата на отново е председателят на 49-о Народно събрание Росен Желязков. Втори е директорът на НОИ в Благоевград..

публикувано на 01.05.24 в 13:29

Над 100 изпълнители участват в конкурса "Гласове и мелодии от Пернишко"

Конкурс за традиционно песенно и музикално творчество "Гласове и мелодии от Пернишко" се провежда днес в Перник. Той се организира от читалище "Нови хоризонти 2009" и е в два раздела - народно пеене и инструментални изпълнения в категориите професионалисти, любители и учещи. Конкурсът се организира с финансовата подкрепа на Министерството на..

публикувано на 01.05.24 в 12:31