Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемат заявления за помощи за ученици без бележка от училище

Автор:

Агенцията социално подпомагане приема заявленията за отпускане на еднократните помощи от 300 лева за децата от втори, трети и четвърти клас, без да изисква бележка от училищата, че децата учат. Това обяви заместник-министър Мая Василева.

"Като искам да подчертая, че те не отпадат учениците от I и VIII клас. За учениците от II, III и IV клас няма такова изискване за представяне на бележки. Колегите по места от дирекциите в страната приемат заявления. Те се обработват своевременно и ще я получат тази еднократна помощ за започване на училище веднага, след като бъде приет държавния бюджет и веднага след като бъдат отразени необходимите промени", коментира заместник-министър Василев.

До края на годината е реалистично бедните да получат пакетите от 17 хранителни продукта и  хигиенни материали от първа необходимост по европейската програма "Храни и материално подпомагане", в ход са обществените поръчки за доставка на продуктите и материалите.

Най-рано от 2025 година социалното подпомагане ще доплаща на пенсионерите, които  са доходи под линията на бедност до размерът й. Социалният министър Иванка Шалапатова обяви, че НАП ще администрира новата система за всеобхватно проследяване на доходите, която трябва да заработи  в края на 2024 година.

"За нас е важно екипът на министър Василев да успее с изграждането на тази система, която система, когато генерира такива обхватни данни за всички доходи на хората в България, това да може да информира и да ни помогне ние да бъдем целенасочени в подпомагането", коментира Шалапатова. 

В първите дни на август националната статистика ще подаде данните за средната заплата за полугодието, за да може да се определи от първи септември и размерът на минималната заплата за следващата година. Формулата предвижда минималното възнаграждение от 1 ви януари да е половината от средното за първите две тримесечия на тази.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Не е локализиран пожарът на Черни връх, гасенето ще продължи и утре

Тревожна е ситуацията с пожара под Черни връх в Рила. Огънят гори на над 2300 метра надморска височина и теренът е труднодостъпен. Дотам няма как да стигне техника, няма как да се пренесе и вода, заради което се гаси на ръка. Пожарът не е локализиран. Пожарникари, горски служители и доброволци се опитват да го овладеят и да го държат на..

публикувано на 24.08.24 в 16:48

Отбелязаха 80 години от акцията в местността Жабокрек

Осемдесет години от акцията на партизаните от Рило-пиринския отряд, в местността Жабокрек, под Рилския манастир, отбелязаха социалисти от Кюстендил, Благоевград, Дупница и София. В края на август 1944 година партизани, водени от командира Васил Демиревски-Жельо, нападат немска част - лазарет и въоръжени войници и превземат базата им...

публикувано на 24.08.24 в 15:11

Ранен полицай в Сатовча

Полицай е ранен тази сутрин при опит да задържи пиян мъж в Сатовча, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Благоевград.  По първоначална информация, около 8:30 тази сутрин в село Сатовча, 62-годишен мъж,във видимо нетрезво състояние, е нарушавал обществения ред и при опит да бъде предупреден и задържан от полицейски служител, му е нанесъл..

публикувано на 24.08.24 в 13:33

В събота вечер „Това го могат само банскалии“

Концертът на легендарната Валя Балканска и талантливия гайдар Петър Янев беше истинско събитие, което докосна сърцата на всички присъстващи на концерта им в центъра на Банско. Вълшебните звуци на гайдата и въздействащият глас на Валя Балканска създадоха атмосфера, изпълнена с духа на българската традиция и красотата на народната музика. Публиката беше..

публикувано на 24.08.24 в 11:59

Фестивал на лютеницата в Логодаж

На 24 август традиционният фестивал на лютеницата ще завладее благоевградското село Логодаж. От 18.00 часа в двора на училището неповторимите логодажки баби ще демонстрират пред жители и гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница. Посетителите ще имат възможност да дегустират от традиционната българска..

публикувано на 24.08.24 в 11:43

Четвърто издание на Парк фест "Пейка" на пернишката крепост

Четвъртото издание на Парк фест „Пейка” ще се проведе на пернишката крепост на 24 август. Наред с големия концерт, който по традиция е гвоздеят на фестивала, ще има спортни прояви, активности, насочени към здравната превенция, към екологията, уърк шопове и още много интересни забавления, съобщиха от община Перник. С фестивала се цели да се представи..

публикувано на 24.08.24 в 10:39

Набират доброволци за пожара под Черни връх в Рила

Продължава гасенето на пожара, който възникна вчера вечерта на около 2 300 метра надморска височина в Рила планина под Черни връх. Два екипа на пожарната и горски служители са се включили в гасенето на пожара тази сутрин. Това каза за Радио Благоевград говорителят на ОД на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Засегната площ към момента е около 10..

публикувано на 24.08.24 в 10:25