Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ представиха проект за промени в Конституцията

Автор:

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" представи проекта си за промени в Конституцията.

Председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд да не се назначават с президентски указ и мандатите им да се намалят от 7 на 5 години. Това е една от множеството промени в Конституцията, представена от членове на ПП-ДБ в присъствието на премиера Николай Денков.

Сред останалите предлагани промени са разделяне на Висшия съдебен съвет на две, преформатиране на института на служебното правителство, ограничаване властта на главния прокурор, индивидуална конституционна жалба, ограничаване на мандатите на кметовете на общини и въвеждане на 24 май като национален празник.

Ключова реформа е разделянето на ВСС, чийто мандат също ще бъде намалена с 1 година от 5 на 4 години.

Две години по-къс ще бъде мандатът на 2 върховни съдии, анонсира правосъдният министър Атанас Славов.

"Предлагаме председателите на Върховния Касационен съд и Върховния Административен съд, които досега се избират по една сложна процедура, включваща Висшия съдебен съвет, но накрая с указ от президента, което ги поставя някак си над всички останали съдии и председатели в съдебната власт в държавата, на практика да бъдат с изравнен статут с всички останали. Те да се избират и освобождават от Висшия съдебен съвет, тоест президентът да няма право да издава указ за тяхното назначаване или освобождаване".

Атанас Славов допълни, че с този акт не се цели ограничаване на функциите на президента, а приравняване на 2 върховни съдии към всички останали.

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира намаляването на правомощията на главния прокурор:

"Огромната власт, която беше концентрирана в главния прокурор до този момент, даваше предпоставка от една страна да има потенциални чадъри над някои, от друга страна съдебната система да се използва като бухалка. С тези промени това трябва да спре".

Друг акцент във промените в конституцията, предлаган ПП-ДБ, е ограничаването на мандатите на кметовете до два. Атанас Атанасов обясни логиката на тази промяна:

"Идеята за ограничаване на кметските мандати на кметовете на общини също е една много важна крачка, за да може мажоритарните избори на кметове на общини да бъдат приведени в съответствие по начина, по който се избира и президентът на републиката, а именно той има право само на втори мандат. Предлагаме по същия начин да бъде регламентирана дейността, тоест изборите и на мажоритарните избраници на местни избори"

Друг ключов акцент от предлаганите промени в конституцията е 24 май да бъде национален празник, включен в основния закон заедно с текстовете за националните символи, каквито са флагът и химнът. Премиерът Николай Денков акцентира именно върху тази част от промените в своето изказване:

"Това, което сме се опитали да намерим, е празник, който обединява, за да намерим още една причина, както с българския флаг, българския химн, да се чувстваме част от една общност".

Предлаганите от ПП-ДБ промени в Конституцията предвиждат главният прокурор да не извършва надзор за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори.

Промените в Конституцията трябва да бъдат постигнати с „национално съгласие“ и не трябва да бъдат политизирани, заяви Кирил Петков:

"Няма да се казва тези промени са на едната партия, на другата партия, на третата партия. Тук задачата е тези промени да станат реални. Защото накрая българското общество ще бъде тези, които ще спечелят от тях".

Премиерът Денков подчерта, че още преди година е  подготвян текст, с който статутът на 24 май се променя. С представените днес предложения той ще бъде вписан редом със знамето и герба като национален символ в Конституцията. Денков припомни, че още преди година, когато той е изготвил доклад в качеството си на образователен министър, ГЕРБ - СДС са представили подобно предложение:

"И за съжаление политическото противопоставяне, ако си спомняте тогава вече се говореше кога ще пада правителството, кой ще го сваля и всякакви други неконструктивни идеи, в края на краищата ни попречиха да обединим усилията си и да вземем правилното решение".

От ПП-ДБ декларираха, че има дискусионни въпроси около предложенията, например за промените в статута на служебното правителство. Христо Иванов обясни, че идеята на предложените промени е служебните кабинети да се придържат към принципа, че България е парламентарна република:

"Това, което се видя през последните две години, е, че е оставена една такава вратичка, през която тази република с парламентарно управление се превръща в република с президентско управление, която почти никъде в демократичния свят не съществува". 

В коментар от представители на инициативата "Правосъдие за всеки", които са в основата на промените, се казва, че същността на исканите от тях промени съвпада с предложенията, но все пак има детайли, които са по-различни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благоевград отбеляза 187 години от рождението на Апостола

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски. Церемонията се състоя пред бюст-паметника на революционера, намиращ се на едноименния площад в града. Почит към делото на Апостола отдадоха кметът на община Благоевград Методи Байкушев, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков,..

публикувано на 18.07.24 в 11:24

Понижиха нивото на язовир "Мещица"

С 6 метра под кота преливен ръб е понижено нивото на язовир „Мещица”, съобщи областният управител на Перник Людмил Веселинов. Изпускането на част от водните количества е направено по предписание на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.  Областният управител е извършил проверка след постъпили сигнали на кмета и жители на село Мещица,..

публикувано на 18.07.24 в 11:14

Изложба разказва за жп линия, строяща се 150 години

115 години от откриването на жп линията до Кюстендил бяха отбелязани с фотодокументална изложба, открита във фоайето на общинския драматичен театър в града. Автор на експозицията "Железопътната линия София-Кюстендил-Скопие. Вековният стремеж за една идея“ е историкът доц. д-р Ангел Джонев. Изложбата проследява трудния път на идеята за железопътно..

публикувано на 18.07.24 в 10:45

Нарушено водоподаване в ж.к. „Еленово 2” Благоевград

Поради планов ремонт на водопроводната мрежа в ж.к. „Еленово 2” за Благоевград,  днес 18.07.24 г. (четвъртък)  до 17:00 часа водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за живущите от блок №100 до блок №180, бул. "Пейо Яворов" в участъка между кръстовището за с. Изгрев и улица "Преслав". От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят..

публикувано на 18.07.24 в 09:54

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август

В разгара на фестивалното лято, през август предстои дългоочакваният  Банско джаз фестивал , който отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. В продължение на осем фестивални дни и вечери от 3 до 10 август 2024 г. екип на програма "Христо Ботев" ще отразява джаз феста, тъй като Българското национално радио е медиен партньор на музикалното..

публикувано на 18.07.24 в 09:44

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ достъпен на номер 0700 14 802  през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били  за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за отпускането и..

публикувано на 18.07.24 в 09:39

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение, трябва да подадат специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно, за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за животните. То трябва..

публикувано на 18.07.24 в 09:37