Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Кюстендил с благодарност към пожарникари и доброволци

Снимка: Областна администраци Кюстендил

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски изказва специални благодарности към всички пожарникари, доброволци, ръководители на институции и техните екипи, включили се в борбата с огнената стихия, която се разрази във вторник следобед в горския район над сапаревобанските села Ресилово и Овчарци. Над 100 души са се организирали бързо и са стигнали навреме до стръмния и труднодостъпен терен в гората, за да потушават огъня веднага.

  „Благодарение на бързата реакция и добрата координация между институциите, пожарът беше бързо локализиран и овладян. С оглед труднодостъпния терен, веднага бе изпратена необходимата техника и оказано пълно съдействие от всички институции. Десетки доброволци от общините Сапарева баня и Дупница също се организираха светкавично и се отзоваха да помагат в потушаването на огъня", каза инж. Александър Пандурски.

  Стана ясно, че огънят е тръгнал от сечищен район, предстои да се разследват причините. Сред първите, които са реагирали и са се включили в гасенето на пожара, са били общински работници, доброволци и кметицата на с. Ресилово Мариана Доцина. На помощ ведната са се отзовали нейните колеги: кметовете на Сапарево – Йордан Йорданов, на с. Бистрица – Кирил Огненски, на Самораново – Райко Цветков и на Овчарци – Радостина Сусанина. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев също е бил на терен, заедно със служители от местната администрация. Общината е направила добра организация и е реагирала със своя техника веднага. От Планинската спасителна служба в Дупница също са изразили готовност да вдигнат дрон, за да се локализира по-бързо мястото на пожара.


По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма превишаване на показателите при направените полеви измервания на река Струма в района на Перник

 При извършената на място проверка не са установени отклонения от нормите, съобщават от РИОСВ- София. След сигнал от кмета на Перник за поредното замърсяване на река Струма, която вчера следобед потече в оранжево, рано тази сутрин експерти от екоинспекцията, Басейнова дирекция Западнобеломорски район  и Изпълнителната агенция по околна среда,..

публикувано на 27.09.24 в 18:19

Режим на водата в селата Струмяни, Микрево и Драката

Поради намалено количество вода, постъпващо към резервоарите на селата Струмяни, Микрево и Драката, се налага въвеждането на режим на водоподаването. Това се дължи на намаляване на постъпващата вода от водоизточника.  Режимът се въвежда  от 28 септември 2024г. до нормализиране на ситуацията.  График за спиране на водата:  Делнични дни от 23:00 часа до..

обновено на 27.09.24 в 18:03

Изграждат 3 нови сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш

Сградите  ще отговарят на всички съвременни изисквания, съгласно заложените социални стандарти. Съществуващата сграда ще бъде ремонтирана. На място ще бъде разширено помещението за приготвяне на храна. Първият етаж от нея ще бъде преустроен в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, а на второто ниво ще се помещава..

публикувано на 27.09.24 в 17:17

Кметът Бръчков представи Петрич на форум „Бранд България – Чудесата на Юнеско“

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков присъства на форум "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО", който се организира от Общество "Културно наследство" - българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент - Европа Ностра. Това беще и първи форум за предстоящото домакинство на..

публикувано на 27.09.24 в 15:58

Прокуратурата разследва замърсяването на река Струма

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник е започнато разследване по образувано досъдебно производство за замърсяването на река Струма, която в късния следобед вчера потече в оранжево-ръждив цвят. На местопроизшествието е извършен оглед от разследващите органи на ОД на МВР- Перник.  Иззети са представителни проби от замърсените води за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

В Кюстендил обсъдиха промени в районите на планиране

Възможностите за промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период, които пряко засягат финансирането на бизнеса от Европейските фондове и общините, бяха обсъдени на форум, организиран от кюстендилската търговско-промишлена палата. Домакин на събитието е Община Кюстендил...

публикувано на 27.09.24 в 14:31

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели българите,..

публикувано на 27.09.24 в 14:07