🎂 2 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Валери Апостолов: НОИ няма да фалира

Автор:
Снимка: архив

"В момента първият стълб оперира и работи на солидарен принцип. НОИ няма да фалира. НОИ е просто администратор на парични плащания, няма свои пари. В момента солидарността изисква от тези, които работят, да се плащат пенсиите. И трябва да поговорим как може да бъде увеличен бюджетът, как да се запълнят пробойните."

Този коментар направи в интервю за БНР Валери Апостолов - конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", бивш заместник-министър на социалната политика и преподавател в УНСС.

Масово специалисти с високо образование, квалифицирани работници и ръководители се осигуряват съвсем законно малко над минималната работна заплата, отбеляза той. Постепенно давахме крила на сивия сектор и самите работодатели казват, че през последните години той се е увеличил, изтъкна още Апостолов.

"Плащането на заплата по банков път на този етап няма да реши въпроса. Самите минимални осигурителни доходи не са пипани."

Апостолов описа "хитрост" на работодателите да осигуряват работници върху половината от минималната работна заплата, като им казват, че ще работят на 4 часа, защото по Кодекса на труда това се брои за пълен трудов стаж. По този начин половината заплата се плаща под масата, а опасността е в разликата между трудов и осигурителен стаж.

"На това лице, което е работило четири часа, когато дойде време за пенсия, няма да му достига половината осигурителен стаж. Няма знак на равенство", уточни той.

Снимка: Ани Петрова
Снимка: Ани Петрова

Експертът не е съгласен пенсиите, несвързани с трудова дейност, да бъдат в НОИ, тъй като по думите му тези плащания не са обвързани с осигурителен принос към системата и имат характер на социално подпомагане.

"Стоейки в бюджета на НОИ, срещу тези плащания няма осигуровки, но има разходи."

В НОИ има доста възможности за запушване на пробойните, смята Апостолов.

Според него плащането на добавки на калпак води до апатия, защото принизява осигурителния принос към системата.

Когато беше направена реформата в социалното осигуряване, основното предизвикателство беше да се постигне баланс между адекватни грижи и устойчиво финансиране, припомни Апостолов и посочи, че с въвеждането на втория стълб в социалното осигуряване се е получил дефицит в НОИ.

"НОИ получава с 30% по-малко, но в момента изплаща пенсиите на родените преди 1959 г., които не са намалени. Това ще продължи още около десетина години."


Вижте още

Хората от радомирско сами ще номинират управниците си

Жителите на радомирските села сами да номинират управниците си.  Това реши кметът на Радомир Кирил Стоев, въпреки че по закон кметските наместници се назначават от кмета на общината.  Нестандартната си идея Стоев обясни с обещанието да бъде близо до хората и да се вслушва в гласа им, което е дал по време на предизборната кампания.  За целта е..

публикувано на 09.12.23 в 11:13

Празнувайте с нас! Радио Благоевград на 50!

Радио Благоевград кани своите слушатели да отбележим заедно 50-годишния ни юбилей с концерт на Ансамбъл "Пирин".  Събитието ще се проведе на 11 декември/понеделник/ от 18.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.  Участие ще вземат и децата от балетна школа „Кроазе“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.  Станете..

публикувано на 09.12.23 в 08:27

Почитаме Св.Анна

Православната църква чества днес зачатието на Света Анна - майка на Богородица.  Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  Зачатието на Света Анна се отбелязва на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли. Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка и др.

публикувано на 09.12.23 в 07:51

Грейна коледната елха на Перник

Снощи светлините на коледната елха в Перник запали кметът Станислав Владимиров, заедно с Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата. Т ъй като няма сняг белобрадият старец пристигна с автомобил, произведен през 1976г.  Здраве и щастлива Коледа пожела на перничани кметът, а изненадата на вечерта бяха изпълненията на Прея. Богата програма очаква перничани до..

публикувано на 09.12.23 в 07:02

В Перник: Родители алармират, че децата им са тормозени

Родители на първокласници от Седмо основно училище в Перник алармират в социалната мрежа, че децата са им подложени на ежедневен тормоз от тяхна съученичка. Момичето се държало агресивно спрямо учениците и учителите, крещяло в час, посягало на съучениците си, имало склонност и към самонараняване. Подавани са жалби до различни..

публикувано на 08.12.23 в 16:29

Изложбата "По пътя" беше представена в Кюстендил

Изложба живопис "По пътя" на художника Георги Андонов беше открита в художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил. Творецът показва общо 49 свои произведения, предимно в голям формат. Георги Андонов е роден 1955 г. в Кюстендил. Работи в областта на живописта и иконографията. Участва активно в художествения живот в България,..

публикувано на 08.12.23 в 15:50

Общинските съветници със заплата 1300 лв., както досега

Общинските съветници в Благоевград ще получават месечно възнаграждение в размер на 1 300 лева. Това стана ясно от пресконференцията на председателя на местния парламент Радослав Тасков и председателя на временната комисия по изготвянето на Правилника за дейността на Общинския съвет Антоанета Богданова.   На второто заседание на временната..

публикувано на 08.12.23 в 15:25