Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

124 милиона лева е проектобюджетът на Община Благоевград

124 милиона лева е проектобюджетът на Община Благоевград за 2023 година. 79 милиона лева са средствата от държавни дейности, а 45 млн. лв. са местните приходи.

Цифрите обяви на пресконференция кметът на Община Благоевград Илко Стоянов.

Градоначалникът представи и капиталовите обекти, включени в бюджета. Това са общинският пазар, който ще бъде открит след 21 август, разширяването и благоустрояването на гробищния парк, осветлението на Е79.  

„Никога не съм си поставял за цел нещо да бъде финализирано на всяка цена преди местните избори. За мен е изключително важно изпълнението на обектите да бъде безопасно и качествено. Всичко, което се прави е за хората, а не заради кмета“, бе категоричен Илко Стоянов.

По време на брифинга стана ясно, че съвсем скоро предстои да започне изграждането на трафопост в с. Горно Хърсово, който ще осигури ел. захранването в местността „Акациите“, намираща се в малкото населено място. По този начин ще бъде решен жизненоважен проблем, стоящ пред хората от много години.

Кметът Стоянов поясни, че СМР за улица „Промишлена“, които стартираха на 20 юли, продължават по план и че за обекта има осигурено финансиране. Той заяви и че съвсем скоро предстои да бъде обявена Обществена поръчка за изграждане на ул. „Елин Пелин“, в района на която живеят стотици хора.

„Благоевград е една от най-социалните общини. Именно затова сме се постарали да заложим достатъчно средства и за съответното перо“, коментира кметът Стоянов.

В проектобюджета за 2023 г. за социални помощи са заложени 90 хил. лева, за инвитро процедури – 110 хил. лева, за изплащане на еднократна финансова помощ за новородени – 400 хил. лева. Новото тази година е, че са предвидени 20 хил. лева в помощ на деца със СОП, сред които има и с аутизъм.

 Благодарение на стриктната финансова политика средствата, разпределени между спортните клубове са 200 хил. лева, което е почти двойно спрямо предходната година.

Парите, предвидени за дейности от Спортния календар също за завишени почти със 100%.

Относно приходната част, кметът Илко Стоянов припомни, че в резултат на водени и спечелени дела от Община Благоевград, таксата за битови отпадъци бе намалена за гражданите с около 1 млн. лева. Намалени са още патентният данък за такситата, както и дивидентите на търговските дружества, като целта е бизнесът да покрие разходите си предвид инфлацията в страната и да има възможност да реинвестира.

Проектобюджетът ще бъде гласуван на заседание на Общински съвет в края на август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Обстоятелствата, които налагат обявяването на бедственото положение са във връзка с разрастващите се пожари в горска територия на село Самораново и село Бистрица, и задимяване на част от територията на община Дупница, както и поради опасност от разрастване на пожара и обгазяване на населените места. Частичното бедствено положение беше обявено късно снощи..

публикувано на 26.08.24 в 05:22

Разрастват се двата пожара в Рила планина

Все още не е овладян пожарът във Рила планина над дупнишкото село Бистрица. Пожарът се гаси активно от повече от 70 души – пожарникари, горски служители и доброволци, съобщи гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите на Джартов пожарът не е овладян, защото е на труднодостъпен..

публикувано на 25.08.24 в 22:09

Овладян е пожарът в землищата на общините Сливница, Божурище и Брезник

Овладян е пожарът в землищата на общините Сливница, Божурище и Брезник, съобщиха от Държавно горско стопанство – Брезник.  На територията на община Брезник остава да дежурят екипи на Пожарната и горски служители, каза директорът на Държавно горско стопанство Брезник Юлий Сираков. Той заяви, че на места все още има тлеещи огнища. Има и вятър. Ако не..

публикувано на 25.08.24 в 16:50

Пожарът при Черни връх се разраства, може да прехвърли билото

Пожарът при Черни връх в Рила се разраства във всички посоки. Това каза за Радио Благоевград директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов. „Около 100 огнеборци – пожарникари, горски служители и доброволци, се опитват да удържат огнената стихия, но успяваме горе-долу и то само в долната част. В гасенето се използват дронове за хвърляне на вода, но..

публикувано на 25.08.24 в 15:45

Патриарх Даниил отслужи света литургия в Перник

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 14:56

Жителите на Кочериново готови на крайни действия заради безводието

Протест за втори път тази седмица блокира пътя до Рилския манастир. Около 50-ина жители на Кочериново бяха недоволните от безводието, които затвориха пътя до Рилския манастир на разклона за село Стоб. През 5-10 минути се пускаха автомобили. Младите хора бяха начело на протеста днес. Те са готови на крайни действия заради липсата на вода в..

публикувано на 25.08.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Новият пожар над Пастра е предизвикан от мълния

Мълния възобнови пожара над село Пастра, под язовир „Калин“, каза за Радио Благоевград Георги Кабзималски от ДГС "Рилски манастир". „Към момента горят над 150 декара в алпийската част на планината.Теренът е труднодостъпен, гасенето е само наземно. Пуснали сме линия и на ръка. Много е тежък теренът. Участват пожарникари - към 15 човека и горски –..

публикувано на 25.08.24 в 12:28