🎂 6 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лекар оспори поговорката „Старост – нерадост“

5
Д-р Станкова в двора на създадения от нея и семейството ѝ дом за възрастни - Медива Парк.

Интервю с д-р Ива Станкова 

Помогнала на хиляди българи в дългогодишната си практика като педиатър и специалист по акупунктура, д-р Станкова, основател на Медицински център Медива, заедно със семейството си, предприе следващото си вдъхновяващо начинание.

Вижте какво разкрива тя за здравето, остаряването и разликата между истинската грижа и “гледането” на хора в напреднала възраст. 

Здравейте, д-р Станкова! Кое Ви дава сили да създадете цяла клиника преди повече от тридесет години, а сега и дом за възрастни?

Здравейте! Подкрепата на семейството и разбира се, удовлетворението от моята професия на лекар. Шаблонно е, но това е призвание.

Грижата за хората за мен е нещо естествено. От дете винаги съм искала да бъда лекар. След толкова години усещането от осъществената ми мечта е осмислящо живота.

Как работата като лекар Ви доведе до идеята за старчески дом?

Медива Парк (така се казва нашият дом за възрастни хора край София) се появи като естествено продължение на грижите, които предлагахме години наред в медицинския център Медива. Помагахме на хора в напреднала възраст с медицински, битови, административни и други дейности, но тази практика изискваше все повече усилия, знание и екип.

Пътят сам ни отведе до изграждането на обособено място, при това такова, каквото ние си го мечтаем за нашите собствени старини.

Опитът ни с професионалните здравни грижи за възрастни хора се съчетаха с точното място в близост до столицата. Така се роди Медива Парк. 

Давате решение за спокойни и щастливи старини. Това възможно ли е? Кажете ни повече.

Да “гледаш” възрастен човек и да се грижиш за него са двете страни на един много труден и отговорен процес. Но това, което е водещо, е обичта и вниманието, които даваме. Нашите възрастни са заобиколени от любов и живот в истинския смисъл на думата.

Нашите резиденти и техните близки на първо място се интересуват от възможностите за социални контакти и медицинското обслужване, но обстановката – Ооо, тя също е силно зареждаща, а паркът ни е магичен. Изградихме истински дом не само като изисквания, но и като организация и дух.

Вече имаме отворена сцена с пъстра програма от концерти, танци и лятно кино. Имаме си кокошчици и петел в двора; коте, което наскоро роди пет котенца; имаме кученце, зеленчукова градина и безброй цветя. За всички тях се грижим заедно, както самата аз, така и директорът на дома Ина Тодорова, целият персонал и нашите възрастни. Защото, когато и те полагат грижи, така осмисляме техния живот. 

Засаждане на дръвчета в парка на дома                                                    заедно с резиденти на Медива Парк.

Едновременно сме в парк, но и в сърцето на селото – Медива парк е в с. Долна Диканя, на двадесет минути от София. Хората наоколо знаят, че ние не сме затворена крепост с високи огради и затворен достъп. Напротив – като задружно семейство в голяма къща, сме винаги готови да приемем гости.

Мястото е специално поради смесицата от всички тези неща – наричам го “дом от семеен тип”.

Дом от семеен тип? Какво означава това?

Както ви споделих, създадохме Медива парк с моето семейство. Тази семейна енергия и подкрепата помежду ни са вложени във всяко кътче от дома. Изградихме го с много енергия и желание. Той е светъл и уютен, а дворът просторен, цветен и много красив; храната е вкусна и полезна, сготвена на място професионално и с отношение към всеки резидент; персоналът - мотивиран и грижовен. Усещането за семейство просто е там. Това е домът –  с хората около теб. 

Заедно с директора на Медива Парк Ина Тодорова                                             и експерта по социални активности в дома Маргарита Бербатова.

Кои са Вашите „правила за здраве“ – от бебе до баба?

“Правилото” за здраве за всяка възраст, според мен, е едно: ОБИЧ. Такава “здравословно нахранена” душа никога няма да боледува, а когато годините напреднат, животът отвътре ще озарява и ще дава смисъл на всеки миг.

Как се остарява щастливо?

С внимание, грижа и търпение. Първо трябва да сменим перспективата и очакванията си, цялостната си философия за остаряването. “Старост - нерадост” е нашенска поговорка, в която аз обаче не вярвам. И с Медива Парк го доказваме, като предлагаме резидентна грижа за възрастни от съвсем нов тип - място, бликащо от човешка обич и богат социален живот.

С група от Медива Парк на концерт в зала Арена Армеец, София.

Много млади хора вече планират старините си в Медива Парк.

(Смее се.) Да, чух за това. В Медива Парк младите виждат друга перспектива и философия - колко всъщност красива част от живота ни може да бъде остаряването. Това е и време за истинско спокойствие, за мъдро наблюдение от високата кула на опита в годините. Време за заслужена почивка сред красота и подкрепа.

Кадър от откриването на лятната сцена в парка на дома.

Може да видите още за Медива Парк >>>>>>> тук


Галерия

Вижте още

6 декември-Никулден

Православната църква почита днес паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, морските специалисти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.),  банките и банкерите.  Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара,..

публикувано на 06.12.23 в 05:41
Дъждовно време

Облачно време, с валежи

На 6 декември ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и планинските райони - от сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, малко по-ниски в северозападните райони от страната. Максималните ще са от 2°- 4° в Северозападна България до 6°-8° на изток. 

публикувано на 06.12.23 в 05:37
Българска агенция по безопасност на храните

Стотици бутилки и кутии с фалшив зехтин са конфискувани в Благоевградско

Стотици бутилки и метални кутии с фалшив зехтин са спрени от продажба в редица търговски обекти, след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград. Най-вероятно количествата са били внeсени от Солун, където преди  седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било..

публикувано на 05.12.23 в 19:23

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%. Рисковете от..

публикувано на 05.12.23 в 16:42

Община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса

За поредна година община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса.  Местната управа прикани гражданите да украсят междублоковите пространства, градини, дворове и външните фасади на домовете си или офисите, в които работят.  Нека отбележим празниците в сплотеност, и се потопим в една магична празнична атмосфера, призовават организаторите. Снимки..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Доброволно формирование „Банскалии“ с демонстрация на уменията си

По повод Международния ден на доброволеца, Доброволно формирование „Банскалии“ направи в с. Гостун показаха уменията си да действат в случай на пожар. На демонстрацията присъстваха общинското ръководство – кметът Стойчо Баненски, заместниците му Сашка Въчкова, Георги Доневичин и Магдалена Юсева, секретарят Иван Докторов и гл. инспектор от..

публикувано на 05.12.23 в 14:31

Коледен базар в СУ „Арсени Костенцев” в Благоевград

За 18-та година в изложбената зала на 8-мо Средно училище „Арсени Костенцев” в Благоевград бе открит коледен базар под надслов „Благословена да е ръката, която дарява!”. Сувенири и красиви предмети изработени от учениците, под ръководството на техните учители са подредени в изложбената зала на училището. И тази година част от събраните средства..

публикувано на 05.12.23 в 13:51