Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекар оспори поговорката „Старост – нерадост“

5
Д-р Станкова в двора на създадения от нея и семейството ѝ дом за възрастни - Медива Парк.

Интервю с д-р Ива Станкова 

Помогнала на хиляди българи в дългогодишната си практика като педиатър и специалист по акупунктура, д-р Станкова, основател на Медицински център Медива, заедно със семейството си, предприе следващото си вдъхновяващо начинание.

Вижте какво разкрива тя за здравето, остаряването и разликата между истинската грижа и “гледането” на хора в напреднала възраст. 

Здравейте, д-р Станкова! Кое Ви дава сили да създадете цяла клиника преди повече от тридесет години, а сега и дом за възрастни?

Здравейте! Подкрепата на семейството и разбира се, удовлетворението от моята професия на лекар. Шаблонно е, но това е призвание.

Грижата за хората за мен е нещо естествено. От дете винаги съм искала да бъда лекар. След толкова години усещането от осъществената ми мечта е осмислящо живота.

Как работата като лекар Ви доведе до идеята за старчески дом?

Медива Парк (така се казва нашият дом за възрастни хора край София) се появи като естествено продължение на грижите, които предлагахме години наред в медицинския център Медива. Помагахме на хора в напреднала възраст с медицински, битови, административни и други дейности, но тази практика изискваше все повече усилия, знание и екип.

Пътят сам ни отведе до изграждането на обособено място, при това такова, каквото ние си го мечтаем за нашите собствени старини.

Опитът ни с професионалните здравни грижи за възрастни хора се съчетаха с точното място в близост до столицата. Така се роди Медива Парк. 

Давате решение за спокойни и щастливи старини. Това възможно ли е? Кажете ни повече.

Да “гледаш” възрастен човек и да се грижиш за него са двете страни на един много труден и отговорен процес. Но това, което е водещо, е обичта и вниманието, които даваме. Нашите възрастни са заобиколени от любов и живот в истинския смисъл на думата.

Нашите резиденти и техните близки на първо място се интересуват от възможностите за социални контакти и медицинското обслужване, но обстановката – Ооо, тя също е силно зареждаща, а паркът ни е магичен. Изградихме истински дом не само като изисквания, но и като организация и дух.

Вече имаме отворена сцена с пъстра програма от концерти, танци и лятно кино. Имаме си кокошчици и петел в двора; коте, което наскоро роди пет котенца; имаме кученце, зеленчукова градина и безброй цветя. За всички тях се грижим заедно, както самата аз, така и директорът на дома Ина Тодорова, целият персонал и нашите възрастни. Защото, когато и те полагат грижи, така осмисляме техния живот. 

Засаждане на дръвчета в парка на дома                                                                                                       заедно с резиденти на Медива Парк.

Едновременно сме в парк, но и в сърцето на селото – Медива парк е в с. Долна Диканя, на двадесет минути от София. Хората наоколо знаят, че ние не сме затворена крепост с високи огради и затворен достъп. Напротив – като задружно семейство в голяма къща, сме винаги готови да приемем гости.

Мястото е специално поради смесицата от всички тези неща – наричам го “дом от семеен тип”.

Дом от семеен тип? Какво означава това?

Както ви споделих, създадохме Медива парк с моето семейство. Тази семейна енергия и подкрепата помежду ни са вложени във всяко кътче от дома. Изградихме го с много енергия и желание. Той е светъл и уютен, а дворът просторен, цветен и много красив; храната е вкусна и полезна, сготвена на място професионално и с отношение към всеки резидент; персоналът - мотивиран и грижовен. Усещането за семейство просто е там. Това е домът –  с хората около теб. 

Заедно с директора на Медива Парк Ина Тодорова                                                                                         и експерта по социални активности в дома Маргарита Бербатова.

Кои са Вашите „правила за здраве“ – от бебе до баба?

“Правилото” за здраве за всяка възраст, според мен, е едно: ОБИЧ. Такава “здравословно нахранена” душа никога няма да боледува, а когато годините напреднат, животът отвътре ще озарява и ще дава смисъл на всеки миг.

Как се остарява щастливо?

С внимание, грижа и търпение. Първо трябва да сменим перспективата и очакванията си, цялостната си философия за остаряването. “Старост - нерадост” е нашенска поговорка, в която аз обаче не вярвам. И с Медива Парк го доказваме, като предлагаме резидентна грижа за възрастни от съвсем нов тип - място, бликащо от човешка обич и богат социален живот.

С група от Медива Парк на концерт в зала Арена Армеец, София.

Много млади хора вече планират старините си в Медива Парк.

(Смее се.) Да, чух за това. В Медива Парк младите виждат друга перспектива и философия - колко всъщност красива част от живота ни може да бъде остаряването. Това е и време за истинско спокойствие, за мъдро наблюдение от високата кула на опита в годините. Време за заслужена почивка сред красота и подкрепа.

Кадър от откриването на лятната сцена в парка на дома.

Може да видите още за Медива Парк >>>>>>> тук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слънчево време

На 2 юни времето ще е предимно слънчево, но след обяд и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, възможни са и градушки. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°.

публикувано на 02.06.24 в 07:49

Безброй детски усмивки на 1 юни в Благоевград

Денят започна с Вълнуващо пътешествие, организирано от Сдружение „Традиция“ в Благоевград „По пътя на героите“,в което всички желаещи да се включат в забавната игра, имаха възможност да обиколят предварително очертан маршрут с 18 исторически паметника и да научат повече за българските революционери и загиналите за свободата на Родината, а на..

публикувано на 01.06.24 в 14:26

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.   В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските..

публикувано на 01.06.24 в 13:30

Премиерът Главчев: Започва разчистването на терена за Национална детска болница

В Деня на детето – 1 юни, започна разчистването на терена, където ще бъде построена Националната детска болница. Това е първото реално действие след повече от две години, посочи министър-председателят Димитър Главчев, който дойде на място заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на регионалното развитие и..

публикувано на 01.06.24 в 12:42

Последен ден за регистрация на социологически агенции за проучвания в деня на вота

Днес е последен ден за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания "на изхода" на 9 юни - според хронограмата на Централната избирателна комисия.  Резултатите от проучванията се оповестяват не по-рано от 20 часа на изборния ден и не преди обявяване края на изборния ден от ЦИК.  Резултатите от допитвания до общественото мнение..

публикувано на 01.06.24 в 11:11

1-юни в Перник

Игри, забавления и любими герои очакват децата на Перник на днешния празник. Богата и разнообразна е програмата, подготвена от община Перник за най- малките. Събития ще има както в центъра на града, така и в кв. "Изток" и в много от населените места в общината.  От 12:30 ч. пред Двореца на културата децата ще могат да се срещнат с обичаните от тях..

публикувано на 01.06.24 в 09:48

Фамилатлон в Дупница за Деня на детето

Семеен фестивал на спорта и забавленията на открито Фамилатлон организира Община Дупница за Деня на детето.Началото е в 10ч. в парк “Рила”. Подготвена е богата концертна програма, както и множество забавни игри с награди. Децата и родителите им могат да участват в арт ателиета, уъркшопове и томболи. От Планинската спасителна служба е осигурен и..

публикувано на 01.06.24 в 08:14