Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиняват Община Невестино в незаконно присвоени детски съоръжения

Ръководството на читалище "Пробуждане" в невестинското село Смоличано обвинява общинската администрация в Невестино за незаконно присвоени детски съоръжения от бъдещ център за отдих, по пътя за Смоличенския водопад и църквата "Св. Анна", част от забележителностите в района. За това съобщи председателят на читалището Елена Начева, която е и собственик на детското селище "Живей с любов" в селото.

Начева разказа, че читалището има спечелен проект, в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум, на стойност 10 000 лева за създаване на "Парк Смоличано", включващ изграждане на кът за отдих и игра-беседка, дървено влакче, дървени кошчета, монтаж на соларно осветление и еко-пътека.

Тя разказа, че съоръженията по спечеления проект били доставени на 30 юни, а до монтирането им, при подходящи метеорологични условия, били разположени на общинска ливада, в близост до водопада „Света Анна“, където трябвало да се изгради паркът.

На 5 юли служители на Община Невестино пристигнали със специално оборудване и натоварили беседката, дървеното влакче и помощните конструкции за монтажа на съоръженията и ги откарали. Прибраните елементи на детската площадка в момента се намират в детската градина в село Невестино, разказа Начева. Тя е получила уверение от Велбъждския епископ Исаак, че иззетите съоръжения ще бъдат монтирани в двора на църквата "Св. Анна" в селото.

Според заместник-кмета на Община Невестино Йордан Глогов, елементите са били преместени, заради сигнал, че стоят върху общински имот. Според него, общинските служители не били уведомени за намеренията на ръководството на детското селище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът Байкушев на среща с жители: Вместо на шест, започва ремонт на две улици в Благоевград

Около 30-ина жители на улиците „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” проявиха интерес към срещата, която организира кметът на община Благоевград Методи Байкушев. Информационната среща беше във връзка с  предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има..

публикувано на 11.07.24 в 20:28

Съдия Миглена Кавалова встъпи в длъжност „съдия“ в Районен съд Благоевград

Днес в Районен съд Благоевград  встъпи в длъжност като „съдия“  Миглена Кавалова-Шекирова. Тя подписа акт за встъпване в длъжност, съгласно изискванията на Закона за съдебната власт. Това стана в присъствието на председателя на Районен съд-Благоевград  съдия Румяна Митева, съдия Петър Узунов- председател на Окръжен съд-Благоевград, съдия Лилия Масева-..

публикувано на 11.07.24 в 17:33

Започна подготовката за пренасянето на статуята, открита наскоро в античен град Хераклея Синтика край Петрич

 Взети са точните ѝ размери и е инсталирана специална метална конструкция, така че безценната скулптура да бъде възможно най-безопасно повдигната и опакована, а след това превозена до Историческия музей в Петрич, съобщиха на фейсбук страницата на Археология Булгарика. „Още не мога да кажа кога точно ще завърши целият процес, за нас най-важното е да..

публикувано на 11.07.24 в 16:37

Безплатна вода в жегите в Благоевград

Община Благоевград предприе акция по осигуряване на бутилирана вода за жители и гости на града в горещите дни. Служители на звено „Инспекторат“ раздават трапезна вода на различни локации в областния център. С инициативата общинското ръководство цели да предостави глътка свежест за хората, като отправя апел към гражданите да бъдат внимателни към..

публикувано на 11.07.24 в 15:55

Съдят шофьор за прагазено на пътя момиче

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и управление на МПС след употреба на наркотично вещество.   Обвиняемият (на 31 години) е правоспособен водач на МПС, осъждан е. Вечерта на 29.01.2022 г. 17-годишната девойка пътувала в лек автомобил от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16