Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил обявиха резултатите от тестовете за общински стипендии

Община Кюстендил обяви днес резултатите от тестовете за общински стипендии. Тестът се състоя в началото на юни и се проведе за девети пореден път. През годините в теста са участвали около 900 деца, като са били наградени над 300 ученици.

От резултатите днес стана известно, че в първа възрастова група ( 8-9 клас), на първо място с 35 точки, са се класирали трима ученици. В тази възрастова група на второ място са класирани шестима ученици (34 точки), а на трето – 13, съобщи секретарят на общината Светослав Василев.

Във втората възрастова група (10-11 клас), максимален брой точки – 36, са получили двама ученици, четирима са на второ място, с 35 точки, а други осем ученици - на трето място, с 34 точки. Общо 17 ученици ще получат и поощрителни награди.

Финансовият стимул, който ще получат учениците, спечелили първа награда, е в размер на 500 лв. Класираните на второ място ще получат по 350 лв., а тези, класирани на трето – по 250 лв. Поощрителните награди са в размер на 50 лв. Общата сума на стипендиите е 12 100 лв. Те се отпускат от общинския бюджет.

През тази година участието си в теста за общински стипендии бяха заявили 92 ученици, от които са се явили 84. "Според оценяващите, определено има забележителен напредък в сравнение с предходните години", коментира Светослав Василев.

В традиционните общински тестове децата разсъждават върху разрешаването на граждански казус и пишат есе.Тестът е подготвен от екип специалисти за две възрастови групи - ученици 8-9 клас и 10-11 клас, и проследява възможностите на младежите да мислят нестандартно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен,..

публикувано на 20.07.24 в 15:05

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14