Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кулинарният празник "Уникално Банско"

Тази вечер на площада в Банско започва петото издание на кулинарния празник „ Уникално Банско“, който се организира от Задругата на банските механджии и Съюза на туристическия бизнес. В неделя  гост на курорта ще бъде министърът на туризма Зарица Динкова. 

Традиционната кулинарна вечеря в първия ден на празника  ще предложи на гостите на Банско  местните специалитети, подготвени по автентични рецепти от банските механджии. На централния площад  деца ще представят  игри от старо време и спектакъла „ готварии“, по сборника на братя Молерови.

В неделя, 3 септември,  майсторите-ковачи от Банско ще  демонстрират  обработката на желязото , а самодейци от читалище „ Никола Вапцаров“ ще представят  колекция от народни носии за празник и делник.

Палитра от  аромати, музика, цветове и автентичност  ще предложат  организаторите на кулинарния празник.  Събитието е част от културния календар на Банско, а амбицията е градът да се наложи и като кулинарна дестинация.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи в реанимация, вероятно са се натровили с алкохол

Четирима младежи от Петрич са настанени в болница със съмнение за алкохолно натравяне и употреба на райски газ. Вчера на спешния телефон 112 е получен сигнал, че на пейка в градска градина на Петрич лежи младеж. От пристигналите незабавно полицейски служители и екип на Спешна помощ, намясто са установени четирима младежи от гр. Петрич, трима от които..

публикувано на 09.08.24 в 11:31

Започва деветото издание на "София филм фест на път" в Кюстендил

Деветото издание на "София филм фест на път" започва днес в Кюстендил. В рамките на фестивала, всеки петък вечер до 30 август, ще има безплатни прожекции на открито, на арката на централния площад "Велбъжд". Инициативата се реализира съвместно с Община Кюстендил с подкрепата на Националния филмов център. Програмата започва тази вечер с прожекция на..

публикувано на 09.08.24 в 10:46

Александър Джартов: С гръцките колеги сме в непрекъсната комуникация

Над 120 огнеборци гасят пожара в планината Славянка. Ситуацията на източния фронт е сравнително спокойна, каза за Радио Благоевград директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов. Може да се каже, че доста е ограничен пожарът в тази посока. Продължава да се работи с линии и с вода. На западния фронт се доизгражда и допълнително се..

публикувано на 09.08.24 в 10:42

Пикълболът завладява Банско

Община Банско продължава да поставя здравето и спорта на преден план в местната политика, като предоставя възможности за иновативни физически активности. Учителите по физическо възпитание и треньорите от спортните клубове в общината имаха уникалната възможност да се запознаят с един от най-бързо развиващите се спортове в света – пикълбол...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Патриарх Даниил ще отслужи литургия на празника "Панагия" в Кюстендил

Българският патриарх Даниил ще отслужи света литургия на празника "Панагия" в Кюстендил. В деня, в който се почита празникът "Успение на Пресвета Богородица", Кюстендил отбелязва "Панагия - Въздигане на хляба". Празникът ще се проведе на 14 и 15 август и ще започне в черквата "Свето Успение Богородично" в Кюстендил, където ще има традиционно..

публикувано на 09.08.24 в 10:35

Нарушено водоподаване на улица в Благоевград

Във връзка с ремонт на уличен водопровод по улица ”Околчица” от №1 до №20, в периода от 12.08.2024 г (понеделник) до 06.09.2024г. от 08.00 часа до 17.00 часа в делничните дни, ще бъде нарушено водоподаването в посочения участък.  За улесняване на работния процес е необходимо живущите да преместят личните си МПС-та.  От ВиК Благоевград препоръчват на..

публикувано на 09.08.24 в 10:23

Атанас Стоянов: На Славянка обстановката е динамична

И днес в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включи един испански самолет. Той ще започне да облива с вода от въздуха главно западния фронт на пожара, където огънят настъпи от гръцка страна. Очаква се днес летателната техника да се включи в гасенето след 10 часа, каза за Радио Благоевград кметът на община..

публикувано на 09.08.24 в 09:40