Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът на Деспина Ванди и Деси Добрева в Благоевград се отлага

Концертът в Благоевград  на гръцката музикална звезда Деспина Ванди и българската певица Деси Добрева ще се състои на 10 септември (неделя). Проявата се отлага с два дни в памет на жертвите на наводненията и във връзка с обявения ден на национален траур. Решението е в резултат на проведени разговори и постигнат консенсус между кмета на Благоевград Илко Стоянов и музикалните звезди от второто издание на South West Festival.

Ето какво написа кметът в личния си профил в социалните мрежи:

„Уважаеми жители и гости на Благоевград,

Цяло лято сме в очакване на второто издание на South West Festival, което тази година е предвидено и организирано като балканска среща на музиката. Истината е, че колкото и усилия и емоции да влагаме, никой не е по-могъщ от природата. Бедствията от последните дни, които сполетяха България и Гърция, доведоха до човешки жертви. Няма нормален човек, който да не е съпричастен към тази огромна трагедия!

След обявения от Министерски съвет ден за траур на 08.09.2023 г. (петък) стана ясно, че първият ден от фестивала няма как да се състои. Бяхме изправени пред сложен казус, защото фестивалът е с българско и международно участие на известни изпълнители, които планират изявите си с месеци напред, а всяка една промяна се отразява кардинално както на тяхната програма, така и на тази на екипите им. Благодаря на двете прекрасни певици Деспина Ванди и Деси Добрева, че прекроиха изцяло ангажиментите си, за да можем да се насладим на техните изпълнения, но най-вече им благодаря за това, че се оказаха Човеци и проявиха съпричастност към трагедията на българския и гръцкия народ след тези тежки природни бедствия!Участието на Деспина Ванди и на Деси Добрева в Благоевград се премества от 08.09.2023 г. (петък) на 10.08.2023 г. (неделя). Фестивалът ще се състои на 9 и 10 септември! Очакваме ви!”

Утре вечер (9 септември) на сцената в парк „Македония“ ще се качи легендарната изпълнителка Цеца Величкович, а преди нея публиката ще бъде докосната от неповторимия глас на певицата на българския народ – Ивана!


По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Обстоятелствата, които налагат обявяването на бедственото положение са във връзка с разрастващите се пожари в горска територия на село Самораново и село Бистрица, и задимяване на част от територията на община Дупница, както и поради опасност от разрастване на пожара и обгазяване на населените места. Частичното бедствено положение беше обявено късно снощи..

публикувано на 26.08.24 в 05:22

Разрастват се двата пожара в Рила планина

Все още не е овладян пожарът във Рила планина над дупнишкото село Бистрица. Пожарът се гаси активно от повече от 70 души – пожарникари, горски служители и доброволци, съобщи гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите на Джартов пожарът не е овладян, защото е на труднодостъпен..

публикувано на 25.08.24 в 22:09

Овладян е пожарът в землищата на общините Сливница, Божурище и Брезник

Овладян е пожарът в землищата на общините Сливница, Божурище и Брезник, съобщиха от Държавно горско стопанство – Брезник.  На територията на община Брезник остава да дежурят екипи на Пожарната и горски служители, каза директорът на Държавно горско стопанство Брезник Юлий Сираков. Той заяви, че на места все още има тлеещи огнища. Има и вятър. Ако не..

публикувано на 25.08.24 в 16:50

Пожарът при Черни връх се разраства, може да прехвърли билото

Пожарът при Черни връх в Рила се разраства във всички посоки. Това каза за Радио Благоевград директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов. „Около 100 огнеборци – пожарникари, горски служители и доброволци, се опитват да удържат огнената стихия, но успяваме горе-долу и то само в долната част. В гасенето се използват дронове за хвърляне на вода, но..

публикувано на 25.08.24 в 15:45

Патриарх Даниил отслужи света литургия в Перник

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 14:56

Жителите на Кочериново готови на крайни действия заради безводието

Протест за втори път тази седмица блокира пътя до Рилския манастир. Около 50-ина жители на Кочериново бяха недоволните от безводието, които затвориха пътя до Рилския манастир на разклона за село Стоб. През 5-10 минути се пускаха автомобили. Младите хора бяха начело на протеста днес. Те са готови на крайни действия заради липсата на вода в..

публикувано на 25.08.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Новият пожар над Пастра е предизвикан от мълния

Мълния възобнови пожара над село Пастра, под язовир „Калин“, каза за Радио Благоевград Георги Кабзималски от ДГС "Рилски манастир". „Към момента горят над 150 декара в алпийската част на планината.Теренът е труднодостъпен, гасенето е само наземно. Пуснали сме линия и на ръка. Много е тежък теренът. Участват пожарникари - към 15 човека и горски –..

публикувано на 25.08.24 в 12:28