Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Превенция на пътната безопасност

Автор:
Снимка: БГНЕС

От 16 до 22 септември се провежда Европейската седмица на мобилността. В рамките на инициативата от "Пътна полиция" инициират кампании, посветени на пътната безопасност.

Фокусът през тази година е 20 септември - Ден без загинали при пътни инциденти с послание за България - "Остани жив! Пази живота“.

Само за първите 8 месеца на тази година са загинали 341 души, каза пред Радио София Мария Ботева от "Пътна полиция".

„Ранени са 5952 души. Има за какво да се притесняваме. Проблемът е основно в поведението на човека, разбира се не бива да се подценяват и всички странични фактори, които ни заобикалят. Не случайно се говори за 4 страни в този процес, едната от тях се явява околното пространство, пътната инфраструктура. Но при всички случаи пътят, автомобилът и най-вече човекът са трите най-важни фактора, които заедно със средата, в която ние се движим допринасят за нашата безопасност“, добави Мария Ботева.

Тя допълни, че до месец август в пътно транспортни произшествия са загинали 186 водачи на автомобили, 98 пътници и 57 пешеходци.

Мария Ботева обясни, че статистиката сочи, че в ден понеделник се наблюдават най-много ПТП със загинали и рани, а в събота са загинали най-много участници в движението по пътищата.


Вижте още

Протестиращите енергетици освободиха автомагистрала "Струма"

. Протестиращите енергетици освободиха автомагистрала "Струма", след като Народното събрание гласува споразумението между правителството и синдикатите в сектора "Енергетика".  "Това което се случи на този етап удовлетворява протестиращите", каза  Йорданка Германова, председател на КТ "Подкрепа" в Дупница. Магистрала "Струма" беше блокирана от недоволни..

публикувано на 04.10.23 в 17:30

Нов автомобил ще разнася храната на социалния патронаж в Благоевград

Домашният социален патронаж в Благоевград вече има нов автомобил, с който ще се извършва разнос на храна до дома на възрастни хора и лица със специфични потребности. От новата придобивка ще могат да се възползват над 610 потребители на социалната услуга. Автомобилът е закупен със средства, спечелени по проект на фонд „Социална закрила“ и..

публикувано на 04.10.23 в 16:41

Геройските събития от 1913 година оживяват в парк „Бачиново“

Мащабна възстановка, посветена на 110 години от геройската  защита на град Горна Джумая от настъпващата гръцка армия по  време на Кресненската операция, ще се проведе на 8-и октомври от 11:00 часа в  парк „Бачиново“ в Благоевград.  Над 100 души от цяла България от дружества „Традиция“  и участници от Сдружение „14 пехотен Македонски полк“ ще..

публикувано на 04.10.23 в 16:33

Музеен урок в РИМ-Благоевград предизвика интереса на малки ученици

Идеята за свободата бе водеща в музейния урок на д-р Елена Чалгънова от Регионалния исторически музей в Благоевград, посветен на 145 години от Кресненско-Разложкото въстание. Четвъртокласници от Пето основно училище „Георги Измирлиев“ - Благоевград научиха повече за героите на въстанието и тяхната саможертва.   Кресненско-Разложкото въстание..

публикувано на 04.10.23 в 15:59

Откриват изложба в памет на Недко Каблешков

Двадесет и петото издание на традиционната изложба "Приятели" се открива днес, от 18:00 ч., в художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил. Тя е посветена на паметта на Недко Каблешков и е последната обща изява на "Приятелите". Художниците Недко Каблешков, Ценка Бакърджиева, Иван Пенев, Георги Велинов – Гопи и Матей Матеев..

публикувано на 04.10.23 в 14:40

В Стопанския факултет на ЮЗУ: Студенти обучават средношколци

Засилване на връзката между научните среди, образователната сфера и бизнеса – под това мото премина днешният Ден на отворените врати в Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Студенти от различни специалности на факултета бяха в ролята на лектори пред средношколците от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград...

публикувано на 04.10.23 в 14:24

Депутатите в спор за споразумението с енергетиците

Със спорове в пленарната зала депутатите разглеждат проекторешението за одобряване на споразумение между министър-председателя, представители на правителството, депутати и представители на синдикалните организации в сектора "Енергетика". Споразумението беше сключено вчера след 7-часови преговори между протестиращите енергетици, премиера и депутати. В..

публикувано на 04.10.23 в 13:53