Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

НСИ отчита ръст на пенсиите

Автор:

Средният размер на пенсиите за стаж и възраст е нараснал с над 23 процента за година, сочи отчета за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване към края на месец август. Близо 908 лева достига размерът ѝ и отбелязва ръст от 173 лева спрямо година по рано. 

Отчетът на Националния осигурителен институт сочи, че през първите осем месеца на тази година разходите за пенсии са 12 милиарда 390 милиона лева. Ръстът е от 27,05 процента спрямо август 2022 година, като броят на пенсионерите намалява с 2100. Нарастват и разходите за обезщетения и помощи с над 100 милиона лева. 

От януари до август разходите на общественото осигуряване общо са 14 милиарда лева. От осигуровки са събрани 7 милиарда и 300 милиона, а недостигът на средства или дефицитът от 6 милиарда и 300 милиона лева е покрит от Държавния бюджет.


Вижте още

Блокадата на автомагистрала "Струма“ продължава

Блокадата на автомагистрала "Струма“ от протестиращи енергетици и миньори продължава.  Недоволните работници в енергийния сектор край Дупница, заедно с колегите си от Стара Загора и Перник са се обединили около шест основни искания, които са изпратени към управляващите, съобщи  Йорданка Германова, председател на КТ "Подкрепа“ – Дупница. „Ние сме..

публикувано на 02.10.23 в 18:53

Над 1500 деца в 30 школи в Благоевград

Дадоха старт на новата учебна година в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Началото на новата година поставиха талантливи деца от различни групи. Свещеникът от благоевградския храм отец Андон Шавулев отслужи водосвет и благослови възпитаниците на центъра, техните преподаватели и родители. Директорът на..

публикувано на 02.10.23 в 18:25

Първо заседание на междуведомственото звено за изборите

Националното междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС за противодействие на изборните престъпления проведе първо работно съвещание. На него са били поканени председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и членове на Комисията, съобщават от държавното обвинение.  Заместник-главния прокурор Мария Павлова, главният..

публикувано на 02.10.23 в 16:27

Помощ за новородени в Благоевград

Община Благоевград изплати 71 200 лева еднократна помощ за новородени деца. Средствата бяха преведени по сметките на 65 семейства, отговарящи на условията. Съгласно утвърдената Наредба за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца, сумата за първо дете при родител с висше образование е 900..

публикувано на 02.10.23 в 14:37

Бус с мигранти катастрофира край Брезник

Бус с мигранти катастрофира днес на обяд на входа на Брезник. При опит да избяга от полицейски патрул автомобилът е паднал от около 5 метра височина в дере. В него са превозвани около 30 мигранти. "Над 20 са пострадалите. Те са с различни наранявания – счупени ребра, крайници, рани по главата, по тялото", обясни директорът на болницата в Перник д-р..

публикувано на 02.10.23 в 13:56

Протестиращи енергетици и миньори блокираха АМ "Струма"

След като изминаха близо три километра от входа на ТЕЦ "Бобов дол", над 300 енергетици от централата и миньори от мини "Открит въгледобив" стигнаха до пътен възел на магистрала "Струма". След кратки преговори и увещания от полицията да проявят разбиране, протестиращите пробиха полицейския кордон и към 10.45 ч. блокираха аутобана. Те се заканват да..

публикувано на 02.10.23 в 11:04

Изплащането на пенсиите ще започне на 9 октомври

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 9 октомври,понеделник, и ще завърши на 20 октомври, петък. Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 9-и. На 3 октомври, вторник, на всички правоимащи ще бъдат изплатени паричните..

публикувано на 02.10.23 в 09:19