Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел към ООН: Около 1,1 млн. палестинци да напуснат северната част на Ивицата Газа в следващите 24 часа

Автор:

Израелската армия е информирала ООН, че около 1 милион и 100 хиляди палестинци трябва да напуснат северната част на Ивицата Газа през следващите 24 часа и да се насочат към южните райони на анклава. Израелският парламент одобри съставянето на извънредно правителство

Говорителят на световната организция Стефан Дюжарик предупреди, че такова мащабно придвижване не може да се осъществи без опустошителни хуманитарни последици. Израел струпва танкове по границите на Ивицата Газа на фона на продължаващите въздушни удари и съобщенията за планирана сухопътна операция срещу Хамас.

25 палестинци са загинали при израелски обстрел в бежанския лагер Джабалия, съобщават местни медии. Според палестинския вътрешен министър жертвите са двойно повече. По последни данни над 1500 палестинци са загинали от началото на конфликта, а ранените са над 1600.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни. Египетският президент заяви, че палестинците трябва да останат твърди и да запазят своето присъствие върху земята си. Външният министър на Иран предупреди, че продължаването на престъпленията срещу палестинците ще получи отговор от "останалите от оста".

Израелският парламент одобри съставянето на военновременно правителство, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху и водещия опозиционен политик Бени Ганц. Според наблюдатели е необходима широка коалиция, която да прокара важни военни и политически решения през следващите дни. Израелските власти призоваха израелците по света да бъдат бдителни заради обявения от Хамас Ден на гнева днес.

В Париж при митинг в подкрепа на палестинците снощи полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне участниците, които обвиняват Израел за гибелта на цивилни в Ивицата Газа. Френският президент Еманюел Макрон призова Израел към "твърд", но "справедлив" отговор след "терористичната атака" на "Хамас".

Американският министър на отбраната Лойд Остин пристига в Израел за разговори с премиера Нетаняху, членове на новото израелско извънредно правителство и военни представители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С изложба в Градската художествена галерия започнаха честванията на 24 май в Благоевград

Живописците Георги Славков, Димка Ставрева и Юлияна Сотирова са отличените автори общата художествена изложба в Градската художествена галерия в Благоевград, посветена на 24 май. Тя включва 66 творби на 45 художници. Наградите са на стойност по 500 лева. Те се присъждат от кмета на община Благоевград. Директорът на галерията Иван Милушев, информира,..

публикувано на 23.05.24 в 19:14

Жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на Спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 16:53

Петима задържани при полицейска операция в Перник

Петима са задържани при провеждащата се в Перник мащабна полицейска операция, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. В хода на акцията са проверени множество адреси, 10 търговски обекти и 116лица. Трима от задържаните петима души са за купуване на гласове, а другите двама- за притежаване на акцизни стоки без бандерол.Образувано е едно досъдебно..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

Ден на отворените врати в ОУ „Христо Ботев“ Благоевград

По повод 24 май, в 11-то ОУ „Христо Ботев“ Благоевград се състоя празник, Ден на отворените врати. В двора на училището се събраха учениците от всички класове, учители – настоящи и бивши, родители, както и деца от ДГ №6 „Щастливо детство“. Учениците, участници в клубовете по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, имаха..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Работна среща за предотвратяване на пожари в ЮЗДП

В ЮЗДП се проведе  проверка за готовността за предотвратяване на пожари в горските територии през 2024 г.  В работната среща, освен експерти от предприятието, участваха представители на Изпълнителната дирекция по горите, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил и София,..

публикувано на 23.05.24 в 13:58

Обявиха победителите от литературния конкурс "Биньо Иванов"

Организационният комитет на националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" - Кюстендил обяви резултатите от неговото осемнадесето издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 172 поети с над 500 стихотворения. Първа награда е присъдена на Светлана Йонкова от София, за стихотворението "Безсмъртници", втората награда е..

публикувано на 23.05.24 в 12:48

Поклон пред Фалконе в Благоевград

Магистрати, полицаи, представители на Общинския съвет по наркотични вещества и граждани се поклониха  и поднесоха цветя пред паметната плоча на Джовани Фалконе в Благоевград. По този начин беше отбелязана  32-годишнината от смъртта на италианския магистрат. „Не искаме повече смърт и по отношение на магистрати, журналисти и на каквито и да..

публикувано на 23.05.24 в 12:14