Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След бурни дебати: Избраха временен кмет на Община Благоевград

Бурни дебати се очертаха и на извънредната сесия на Общински съвет в Благоевград, която беше и последната на този местен парламент.

29 съветници избраха Анита Коцелова за временно изпълняващ длъжността кмет на Община Благоевград. Тя е заместник-кмет по икономическо развитие и управление на собствеността и е избрана до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Двама съветници бяха против, а четирима се въздържаха.

Предложението бе внесено от Дейвид Арабаджиев – секретар на Община Благоевград и е във връзка с произвеждането на избори за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври 2023 година. Решението касае периода от края на мандата - 27 октомври до полагане на клетва от новоизбрания кмет на община Благоевград.

Според Калоян Ханджийски решението е трябвало да бъде взето още на 22 септември, преди кметът да излезе в отпуск. Има писмо от областния управител, в което се казва, че 7 дни преди изтичането на мандата, а именно 27 октомври трябва да бъдат избрани временно изпълняващ длъжността кмет и кметове на кметства на територията на Община Благоевград.

Имаше и предложение зам.-кметът Христо Дюлгеров да бъде временен кмет, но не бе прието.

Местните парламентаристи дадоха положителен вот, според който за времето от края на мандата - 27 октомври 2023 г. до полагане на клетва от новоизбраните кметове, за временно изпълняващи длъжността кмет на кметство на територията на Общината ще бъдат:

-за село Покровник- Слави  Доганджийси- инспектор в звено „Инспекторат“ към община Благоевград,

-за село Падеш – Любомир Илиев – инспектор в звено „Инспекторат“:

-за село Бело поле- Росица Костадинова- технически сътрудник по ПМС

-за село Изгрев – Димчо Киров – главен инспектор в звено „Инспекторат“.

-за село Логодаж- Младен Николов- кметски наместник в село Мощанец

-за село Лешко – Васил Господинов- инспектор в звено „Инспекторат“.

- за село Дъбрава – Стефка Орманлиева- началник-отдел „Земеделие и гори“.

-за село Българчево- Иво Недев- инспектор в звено „Инспекторат“.

-за село Марулево- Васил Христов- охранител в дейност „Отбранително-мобилизационна подготовка“.

-за село Еленово- Димчо Киров- главен инспектор в звено „Инспекторат“.

В края на заседанието съветници попитаха и какво се случва със случая с отровените животни в зоопарка. От общинска администрация обясниха, че има досъдебно производство, правят се аутопсии и се чакат резултати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С билков чай и еньовски венчета бе закрита лятната музейна школа в Благоевград

С концерт на състави към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално бе закрита лятната музейна школа. За трета поредна година краят на заниманията в музея се отбелязва на Еньовден, каза за Радио Благоевград главният уредник Райка Иванова. Децата пиха билков чай и бяха окичени с еньовски венчета.  Закриването..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Водосвет за здраве бе отслужен на мемориалния комплекс „Памет и вяра“

По традиция празникът С вети дух бе отбелязан с водосвет за здраве при 33-метровия кръст в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград. Ритуалът бе организиран от община Благоевград. На него присъстваха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени..

публикувано на 24.06.24 в 14:21

Свети Дух - ден на Македония и падналите за свободата ѝ

Представители на ВМРО, Регионалния исторически музей – Благоевград, регионалната структура на Национално дружество "Традиция" и благоевградския клон на Македонския научен институт почетоха паметта на падналите за свободата на Македония. Отец Петър Стефанов отслужи панихида пред мемориала на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“...

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Миряни почетоха Свети Дух в Благоевград

Десетки миряни се стекоха в църквата „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград, за да почетат Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които православната църква почита ден след Петдесетница.  Петдесетница и Свети Дух са последните празници от Великденския цикъл. Празникът трябва да "заразява"..

публикувано на 24.06.24 в 14:02

Нова етнографска изложба за митологията и демонологията в Кюстендил

Регионалният исторически музей в Кюстендил ще представи днес  нова етнографска изложба на тема "В света на митологията и демонологията" с автор ас. д-р Веска Спасова. Тя е експонирана в обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с нови експозиционни тела. Чрез  експонатите и митологичните персонажи д-р Спасова разказва за..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Отбелязват Международния ден за борба с наркотиците в Кюстендил

Кампанията “ "Не сте сами“ на Агенция "Митници”  ще бъде представена днес в Кюстендил. Поводът е предстоящият 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. В  голямата зала на читалище "Братство“ представители на агенцията водени от Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика“ в Агенция..

публикувано на 24.06.24 в 13:52

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняеми за измами за 600 000 лева

Районна прокуратура – Благоевград с обвинителен акт предаде на съд В.П. (на 49 години), Л.П. (на 45 години) и сина им Д.Д. (на 23 години), обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери. Тримата обвиняеми са безработни. В.П. и Д.Д. са криминално проявени, Л.П. е осъждана за държане на наркотични вещества, а В.П. е реабилитиран по..

публикувано на 24.06.24 в 12:18