Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 55 млн. лв. за преходна национална помощ за животновъдите

Автор:
Снимка: архив

Близо 55 милиона лева е бюджетът, който тази година държавата отделя за преходната национална помощ за животновъдите, съобщават от Фонд "Земеделие".

Парите ще бъдат насочени към стопаните, отглеждащи говеда,овце и кози.

Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" е утвърдил общ финансов ресурс до 54.6 милиона лева по интервенциите за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството и за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързана с производството за кампания 2023. До 32 милиона от тези пари са предназначени за стопаните, отглеждащи говеда. Останалите над 22 милиона лева са за помощ на собствениците на овце и кози.

Съгласно стратегическият план за земеделие, преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които са предоставени национални доплащания през 2013 година, като за 2023 финансовият пакет за всяка от схемите за преходна помощ може да достигне максимум 50% от пакета на съответната схема през 2013.


По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти и преподаватели от ЮЗУ обраха наградите на фолклорен фестивал

13-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“ отново събра в Китен фолклорни таланти от целия свят, превръщайки морското градче в истинска сцена на традициите и културното наследство. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие изпълнители от Северна Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Индия и България, които..

публикувано на 24.06.24 в 15:29

С билков чай и еньовски венчета бе закрита лятната музейна школа в Благоевград

С концерт на състави към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално бе закрита лятната музейна школа. За трета поредна година краят на заниманията в музея се отбелязва на Еньовден, каза за Радио Благоевград главният уредник Райка Иванова. Децата пиха билков чай и бяха окичени с еньовски венчета.  Закриването..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Водосвет за здраве бе отслужен на мемориалния комплекс „Памет и вяра“

По традиция празникът С вети дух бе отбелязан с водосвет за здраве при 33-метровия кръст в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград. Ритуалът бе организиран от община Благоевград. На него присъстваха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени..

публикувано на 24.06.24 в 14:21

Свети Дух - ден на Македония и падналите за свободата ѝ

Представители на ВМРО, Регионалния исторически музей – Благоевград, регионалната структура на Национално дружество "Традиция" и благоевградския клон на Македонския научен институт почетоха паметта на падналите за свободата на Македония. Отец Петър Стефанов отслужи панихида пред мемориала на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“...

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Миряни почетоха Свети Дух в Благоевград

Десетки миряни се стекоха в църквата „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград, за да почетат Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които православната църква почита ден след Петдесетница.  Петдесетница и Свети Дух са последните празници от Великденския цикъл. Празникът трябва да "заразява"..

публикувано на 24.06.24 в 14:02

Нова етнографска изложба за митологията и демонологията в Кюстендил

Регионалният исторически музей в Кюстендил ще представи днес  нова етнографска изложба на тема "В света на митологията и демонологията" с автор ас. д-р Веска Спасова. Тя е експонирана в обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с нови експозиционни тела. Чрез  експонатите и митологичните персонажи д-р Спасова разказва за..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Отбелязват Международния ден за борба с наркотиците в Кюстендил

Кампанията “ "Не сте сами“ на Агенция "Митници”  ще бъде представена днес в Кюстендил. Поводът е предстоящият 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. В  голямата зала на читалище "Братство“ представители на агенцията водени от Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика“ в Агенция..

публикувано на 24.06.24 в 13:52