Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

Автор:

За днес е насрочено извънредно заседание на парламентарната Комисия по енергетика, която трябва да обсъди ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, приет на 5 октомври тази година.

От ГЕРБ настояха и за извънредно заседание на парламента в петък, което доведе до скандал в управляващата коалиция.

Президентът Румен Радев наложи вето върху последните промени в закона за енергетиката, които предвиждат либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители. Според президента приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълнoценна oценка на въздействието, както и не са направени необходимите модели и прогнози. Скандал в управляващата коалиция обаче породи насочването на извънредното заседание в петък. Oт ПП-ДБ  се обявиха против заседанието, защото е възможно да се използва за предизборна трибуна.

"Няма никаква пречка това нещо да се случи първият ден след втория тур", каза Атанас Атанасов. 

"След втория тур да поработим по тези важни въпроси. Ние трябва да съберем данъците от "Лукойл", трябва да се опитаме да върнем парите обратно при хората, но това трябва да се направи не на коляно не за един ден", посочи Кирил Петков.

Отговор на тези аргументи даде и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"От това заседание ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката. Тези, които не дойдат да защитят интереса на българските граждани, които трябва да започнат да получават по 73 стотинки от следващия вторник. Очевидно не мислят за хората мислят за интереса на една частна компания", коментира той.

В спора се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Трябва да им кажа, че ако те не дойдат ветото на президента ще го отложим за друг ден. А какъв е този страх за "Лукойл"? Каква е тази подкрепа, неистова? Включително са готови да се скараме", заяви той.

Ако се проведе пленарно заседание в петък ще се внесе и допълнителна точка, която има за цел да се отнеме монопола на "Лукойл Нефтохим" върху складовете за горива и той да бъде прехвърлен върху държавния резерв без "Продължаване промяната" и "Демократична България", защото не може да бъде преодоляно, тъй като са нужни 121 гласа, а ГЕРБ –СДС и ДПС събират 105 гласа.


По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен,..

публикувано на 20.07.24 в 15:05

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14