Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите "Кристална лира" 2023

Автор:

Годишните награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци “Кристална лира“ за върхови постижения в областта на българското музикално и танцово изкуство бяха връчени по традиция на Деня на народните будители. Церемонията концерт, която се състоя в залата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“, беше открита с изпълнение на Академичния фолклорен хор при Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Ваня Монева. Ето и имената на наградените:

В категорията “Звук и звуков дизайн“ беше отличен д-р Теодор Попов – за реализирания електронен звуков дизайн на открито в концерта на дуо “Капана" на 1-и септември 2022 г. на откриването на “Есенния салон на изкуствата" в Пловдив, в концертите на Виенския симфоничен оркестър на 9-и и 10-и септември 2022 г. на Античния театър в Пловдив, както и за музикалния проект и албум „Отвъд" /2023 г./. 

В категорията “Педагог“ наградата е за оперната прима на Старозагорската опера и логопед-музикотерапевт Русалина Мочукова – за изключителния й принос в проекта “Ние сме музиканти“ за приобщаване на деца и младежи със специални образователни потребности към музикалното изкуство. 

Валдхорнистът Виктор Теодосиев е носителят на приза в категорията “Млад изпълнител“ – за рецитала си на 24-и юни 2023 г. в камерна зала “България“, в програмата на международния фестивал “Софийски музикални седмици", с участието на пианистката Виктория Василенко.

Тромбонистът и композитор Георги Корназов получи две награди – в категорията “Джаз“ и Наградата на публиката, за концертите с “Нова генерация квинтет“ в София, Варна и Бургас през месец юни 2023 г., за участието в шоукейса на European Jazz Network през месец септември 2022 г. в София, за оригиналния квартет с Аник Чизарук /вокал/, Давид Венитучи /акордеон/ и Мила Цанкова /цигулка/ и сюитата “Светлосенки“ с премиера на фестивала в Банско през август 2023 г., за новия компакт диск с авторска музика “Отражения“ с Брас Спирит квинтет, представен във Франция, за участията си на джаз фестивалите в Банско, Плевен и Пловдив и за концертите във Франция, Унгария и Двореца Балчик  през сезон 2022/2023 г.

Оркестърът “Кантус фирмус“ е победител в категорията “Оркестрово изкуство“ – за откриването на “Европейския музикален фестивал“, за заключителния концерт от конкурса и академията за оркестър „Кантус Фирмус“ на 1 октомври 2022 г. в зала “България“, за концерта на 18-и октомври 2022 г. в зала „България“ с младите звезди Джулиан Тревелиян /пиано/ и Максим Цеков /цигулка/, за концертите на 28-и октомври 2022 г. в зала “България“ и на 29-и октомври 2022 г. в Пловдив с моцартова програма и за концерта на 8-и ноември 2022 г. в зала “България“ – Интеграл на клавирните концерти от Йоханес Брамс, със солист Людмил Ангелов /пиано/ и диригент Григор Паликаров.

В категорията “Диригент“ отличеният е маестро Арто Чифчиян – за концерта с Български камерен оркестър /Добрич/ на 12-и септември 2022 г. на международния фестивал “Дни на камерната музика" в Габрово,  посветен на 70-годишнината на проф. Атанас Атанасов.

За “Балетно изкуство“ наградата беше присъдена на Балет “Арабеск“ – за премиерата на спектакъла “Триптих“ на сцената на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ /хореографии на Ангелина Гаврилова, Аршак Галумян и Филип Миланов, автор на сценографията и костюмите – Адрияна Найденова/.

В категорията “Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство“ беше отличена Даниела Димова – директор на Варненската опера.

За “Музикална критика и публицистика“ наградата получи Татяна Капричева – за публикациите си в списание “Музикални хоризонти" и авторския си блог “Култура всеки ден".

В категорията “Духов оркестър“ победител е Бургаския духов оркестър – за юбилейния концерт на 3-и декември 2022 г. в Бургас, по повод 75-годишнината от създаването на състава.

Наградата в категория “Музикален фолклор“ беше присъдена на Академичния фолклорен ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив – за премиерния концерт-спектакъл на 26-и юли 2023 г. на сцената на Античния театър в града на тепетата.

За “Танцов фолклор“ призът е за Фолклорния ансамбъл “Родопа" Смолян – за трилогията “Изтървани ритми" през сезон 2022/2023 г. и за премиерата на музикално-танцовия спектакъл “Звезден Рожен" /2023 г./.

В категорията “Оперетно изкуство и мюзикъл“ беше отличен тенорът Владимир Грудков – за ролята му на Фантома в мюзикъла “Любовта никога не умира" от Е.Л.Уебър на сцената на Националния музикален театър “Стефан Македонски“.

В категорията “Постановъчен екип“ наградата получи Варненската опера – за премиерата на “Хитрата лисичка" от Яначек в програмата на фестивала “Опера в Летния театър" 2023 г., в партньорство с Volkstheater в Рощок /Германия/, съвместен проект с фестивала “Варненско лято". Постановъчният екип е: диригент Павел Балев, режисьор Вера Немирова, хореограф Анна Пампулова, автор на декорите и костюмите Димана Латева, художник на светлинния дизайн Даниел Йовков.

В категорията “Хорово изкуство“ беше отличен Хорът на Русенската опера – за пасхалния концерт на 13-и април 2023 г. с “Реквием“ от Дворжак.

На церемонията концерт бяха обявени няколко Специални награди. Софийският камерен хор „Васил Арнаудов“ получи наградата на Министерството на културата, цигулковият педагог Благородна Танева – на “Кантус фирмус“, режисьорът и директор на Софийската национална опера и балет акад. Пламен Карталов – на Съюза на българските музикални и танцови дейци, диригентката Вилиана Вълчева и Националният музикален театър “Стефан Македонски“ – на Съюза на музикалните артисти на Македония, директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски – на “Вила Мелник“.

С извънредна награда “Кристална лира“ бяха отличени оперетната прима Катерина Тупарова /посмъртно/, звукорежисьорът Христофор Стоянов /посмъртно/ и поп певицата Йорданка Христова, която чества 80-годишнина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен,..

публикувано на 20.07.24 в 15:05

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14