Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според „Галъп“: Нов кмет на Благоевград

През следващия четиригодишен мандат в местното самоуправление Благоевград ще има нов кмет. Според социологическите проучвания на Галъп Интернешенъл Болкан, / социологическата агенция, с която работи БНР/, кандидатът на Коалиция ПП „Продължаваме промяната – Демократична България“, Методи Байкушев, е спечелил 51.6 процента от гласовете на благоевградчани. За неговия опонент, досегашният кмет на общината, Илко Стоянов, явил се като независим, подкрепен от ГЕРБ, са гласували 45.6 на сто от избирателите.

За модерен Благоевград и със Стратегия за развитие до 2030-та година – така стартира предизборната си кампания вероятният нов кмет.

Той започва кариерата си през 2006-та като младши адвокат в Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.“. Само след 6 години става управляващ съдружник.

През 2008-ма е хоноруван асистент по гражданско процесуално право в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Две години по-късно вече обучава държавните съдебни изпълнители по проект на Министерство на правосъдието. 

През 2017 и 2018 г. преподава „Бизнес право“ в Американския университет в България. Бил е лектор на различни международни арбитражни форуми в Париж, Прага, Солун, Краков и София.

Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е преминал през редица допълнителни обучения по арбитраж, административно право, устройство на територията, строително, административно и данъчно право.

Методи Байкушев е на 42 години.Роден е и живее в Благоевград, заедно със съпругата си и двамата им синове. 

Досегашният кмет на Община Благоевград, Илко Стоянов, бе в непълен двегодишен мандат. Той се яви на частични кметски избори, проведени през лятото на 2021 г., заедно с още шестима кандидати.

 До частичния вот в Благоевград се стигна, след като предишният кмет, Румен Томов, беше отстранен заради неспазване на разпоредба на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Илко Стоянов е бил общински съветник два мандата в Общинския съвет - Благоевград, и зам.-кмет на Община Петрич.

След балотаж на предсрочните избори, на 4 юли 2021 г., Илко Стоянов, издигнат от ПП „Има такъв народ“,  става кмет на Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва ремонт на зоопарка в Кюстендил

До месец започва ремонт на зоопарка в Кюстендил. За ремонта на зоопарка, който не функционира от няколко години, са осигурени  5 милиона и 100 хиляди лева, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът на кюстендилския зоопарк, чакан повече от десетилетие, ще осигури нормални условия за животните. „Надявам се да бъде..

публикувано на 16.07.24 в 11:48

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство...

публикувано на 16.07.24 в 11:40

Сандански изпраща плувци - шампиони на Олимпийските игри в Париж

Плувен клуб "Вихрен" с треньор Николай Вакареев изпраща свои представители на Олимпиада 2024. Шампионите Любомир Епитропов и Петър Мицин, с покрития олимпийски норматив за Париж, се присъединяват към четиримата плувци, които ще представят България. Подкрепяйки младите и талантливи надежди в спорта, кметът на община Сандански - Атанас Стоянов им..

публикувано на 16.07.24 в 11:38

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи Окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две години..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28

Проблеми с водоснабдяването в Радомир

Честите аварии и липсата на достатъчно аварийни екипи във ВиК са причина за проблемите с водоснабдяването в Радомир. Вода в резервоарите има, но водопроводната мрежа е остаряла, в града и в селата авариите са ежедневни, няма и кадри, които да работят по отстраняването им, каза кметът Кирил Стоев. Само един екип работи по отстраняването на авариите в..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

Спират водата в кв. „Ораново” в Симитли

Поради авария на довеждащ водопровод за гр. Симитли – кв. „Ораново” водоподаването ще бъде спряно на 16.07.2024 г. (вторник) в часовете от 09:30ч. до 18:00ч. От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди. От дружеството се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 16.07.24 в 09:25