Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР с наръчник: Как да се предпазим от интернет измами?

Автор:

Националната полиция апелира за повече бдителност за евентуални измами в интернет. От там призовават гражданите да внимават повече, особено когато попадат на атрактивни онлайн предложения и реклами.

"Сезонът предполага активно търсене на дърва и пелети за огрев, както и на оферти за планирана ваканция или наемане на къща за гости за празниците в края на годината. Когато става въпрос за измама с обява за доставка на дърва и пелети, обикновено се залага на атрактивна цена, която да провокира интереса на жертвата и тя сама да потърси връзка. Договарянето e обикновено по телефона или мобилно приложение, посочват от ГДНП.

В този случай е особено важно да се проследи офертата и ако в нея се съдържа изискване за капаро на дадена сума за самата стока или за доставката ѝ, която да се плати било по банков път или чрез системите за бързо разплащане, бъдете сигурни, че става дума за опит за измама. Следвайте правилото, че пари се превеждат само при получена стока!", казват още от МВР.

"При обявите за екскурзии/наемане на къща също водеща е цената. Затова първото правило, което потребителят трябва да спази, е не да провери дали фирмата има свой сайт,  а дали тя има лиценз за дейността, която предлага. Това става с едно кликване в сайта на Министерството на туризма. Прегледайте и коментарите в интернет за съответната компания, но не се доверявайте изцяло на написаното.

Второ правило – преди да подпишете договор, в офис или пратен ви по интернет, внимателно го прочетете. Проследете задължително дали в него името на фирмата е написано по един и същи начин навсякъде, фигурира ли ЕИК и дали поставеният печат е на същата фирма. 

Трето и най-важно правило е начинът на плащане. Туроператорите трябва да имат регистрирани фирмени банкови сметки. Това означава, че титуляр на сметката е името на фирмата, в никакъв случай тя не следва да е на управителя или на когото и да било друг служител", поясняват от ГДНП.

От полицията съветват да не плащате, ако ви предложат сметка на физическо лице, сметка в чужда банка или плащане през система за бързо плащане. И посочват, че това е сигурен белег за измама.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен,..

публикувано на 20.07.24 в 15:05

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14

Курбан за здраве ще раздадат пожарникарите в Брезник

 Както всяка година, те ще се съберат в двора на пожарната служба, където през 2002 е построен параклис, носещ името на свети пророк Илия. Параклисът е съграден с труда на местните огнеборци и e един от малкото в страната, намиращи се в двор на пожарна служба. Идеята се зародила след поредица от тежки горски пожари в района през 2000 година...

публикувано на 20.07.24 в 08:54

Отбелязваме Илинден

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:50