Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгла маса на читалищата в Кюстендилска област

Идеи за развитие на читалищната дейност и промяна в нормативната им уредба коментираха на кръгла маса в областната администрация– Кюстендил.

Тя бе под надслов: „Нови идеи - нови възможности“, организирана съвместно от Съюза на народните читалища и Областната администрация.

Кюстендил е втората област след Русе, в която се организира кръгла маса от подобен тип. Повод за събитието е навършването на 20 години от приемане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно богатство.

По време на кръглата маса д-р Николай Дойнов, з.ч.д. председател на Съюза на народните читалища, представи своите идеи за промяна в нормативните актове, касаещи читалищната дейност. В хода на дискусията д-р Дойнов отговори на конкретни въпроси, зададени от присъстващите председатели и секретари на читалища от цялата област Кюстендил.

Участниците в кръглата маса бяха категорични, че в по-малките населени места читалищата играят изключително важна роля както за културния живот, така и за развитието на социалния живот. Отчетено бе, че там, където са закрити училищата, детските градини, пощенските станции, само читалищата носят „искрица светлина“ на местните хора. “За поддържането и разпространението на българските традиции и духовност по места най-голяма роля имат читалищата”, изразиха своето мнение участниците в събитието.

На кръглата маса присъстваха Василка Манчева - директор дирекция “АКРРДС” към ОА, Иван Андонов - член на Върховния читалищен съвет и председател на Читалище “Братство 1869” в град Кюстендил, както и десетки читалищни дейци от областта. 


По публикацията работи: Ива Сеизова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха мерки за превенция на битовата престъпност в Гоце Делчев

Работна среща между ръководството на ОДМВР-Благоевград, представители на местната власт, кметове на общини, директори на училища и детски градини и учители се проведе в община Гоце Делчев. Целта на срещата е подобряване на взаимодействието между институциите по отношение на превенцията и противодействието на престъпността, пътната безопасност и..

публикувано на 18.04.24 в 10:59

Разкриха нарколаборатория в брезнишко сeло

Нарколаборатория за отглеждане на марихуана е разкрита от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник. Акцията е проведена вчера в брезнишкото сeло Видрица.  Криминалистите претърсили къща и на втория етаж открили помещение, пригодено за отглеждане на марихуана. То било оборудвано с осветление, вентилация,..

публикувано на 18.04.24 в 10:24

Отвориха за посетители античния град в Петрич с най-ценните открития

Отворен за посетители е обект „Античен град Хераклея Синтика“ с впечатляваща визия, след като у спешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен и защитен за финансиране от Община Петрич.   Основното, което се постигна с дейностите, е осигуряването на достъпна среда за всеки турист, пристигнал да разгледа обекта. От научна гледна точка..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Военното формирование организира Ден на отворените врати в Благоевград

Военно формирование 26 400 – Благоевград ще проведе днес от 10:00 до 15:00 часа Ден на отворените врати с показ на въоръжение, бойна техника и демонстрация на способности. Събитието се организира и провежда в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия и по повод 20-годишнината от присъединяването на България в НАТО. За..

публикувано на 18.04.24 в 07:32

Откриват 18-ия Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти в Перник

140 млади музиканти от страната и чужбина са заявили участие в 18-ия Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти, чийто домакин е Перник. Откриването е тази вечер с концерт на носителите на наградите на Камерен оркестър „Орфей” и Духовия оркестър към Двореца на културата от миналогодишното издание на конкурса. Концертът..

публикувано на 18.04.24 в 07:16

Дъждовен и хладен четвъртък

Днес облачността ще е предимно значителна. В сутрешните часове валежи все още ще има в Източна България, но бързо ще спрат.  Следобед на много места в югозападната половина от страната отново ще има валежи, по-значителни в Родопската област. Ще остане ветровито. Ще продължи да прониква по-студен въздух.  Максималните температури ще са предимно..

публикувано на 18.04.24 в 07:05

Възможностите за бъдещо сътрудничество обсъдиха в Перник

Възможностите за бъдещо сътрудничество между Община Перник и испански инвеститори и фирми са обсъждали на среща в Перник кметът Станислав Владимиров и търговско-икономическият съветник на Посолството на Испания у нас Хавиер Морал, съобщиха от общинския пресцентър. По време на срещата кметът е акцентирал на индивидуалното внимание, което общинската..

публикувано на 17.04.24 в 18:12