Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред здравното министерство

Автор:

Протест срещу лошите условия в болница ИСУЛ под надслов "Край на лошото управление и системната нехуманност към децата ни!" ще се състои тази вечер пред Министерството на здравеопазването. Организатор е Фондация "Даная". Демонстрацията е в подкрепа на децата, родителите, лекарите и сестрите в детска онкохематология на ИСУЛ. 

Според организаторите от Фондацията, децата с онкохематологични заболявания са оставени без топла вода, а медицинските специалисти работят в "нечовешки условия и с непосилни графици".

В интервю за предаването "Преди всички" председателят на УС на фондацията Кремена Кунева е категорична, че ръководството на болницата трябва да намери алтернатива, докато системният проблем с топлата вода бъде решен. 

"Проблемът може да се реши, стига да има желание. За мен основният проблем е липсата на разбиране за това какво означава такъв проблем за децата и родителите им", коментира тя. И обяви:

"Топлата вода е потекла няколко часа, след като вдигнахме шум по въпроса, свързахме се с медии, писахме до всички институции. Изведнъж от хора, които са вътре в отделението, от родители получихме съобщение "Топлата вода тръгна, тя даже е гореща". Изводът може да го направи всеки".

Кунева е категорична, че за такава небрежност трябва да се носи отговорност. Според нея е крайно време директорите на болниците да започнат да я носят:

"Когато не могат да се справят с такива елементарни на пръв поглед проблеми, които обаче зад себе си генерират една антихуманност, може би е време да освободят местата си".

Протестът тази вечер иска оставката на директора на ИСУЛ, незабавно подобрение на условията и пълна ревизия, категорична бе Кремена Кунева. По думите й има огромен страх от родителите, които са там, да говорят за това, защото те са в ръцете им. Лекарите и сестрите също не издържат, добави тя. 

ИСУЛ също излезе с позиция по повод недоволството на родители на деца с онкохематологични заболявания.

От болницата посочват, че обвинението, че умишлено е спирана топлата вода на Клиниката по детска клинична хематология и онкология, не отговаря на истината. "Това е удар към цялата болница", посочват още от здравното заведение, чиито специалисти денонощно се грижат за здравето не само на децата с онкохематологични заболявания, но и на всички пациенти в нея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Овладян е пожарът край гара Кочериново

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи директора на Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност” в Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни за горели техника и автомобили, каза..

публикувано на 22.07.24 в 19:14

Пожар на гара Кочериново

Пожар е възникнал в района на железопътната гара на Кочериново. Горят над 200 кубика дървени трупи.  Временно се ограничава движението на моторни превозни средства по път І-1 София - Кулата, в района на гара Кочериново поради пожар в близост до пътя.  Трафикът в посока Кулата, както и в посока София ще се осъществява по АМ  "Струма" от пътен възел..

публикувано на 22.07.24 в 17:40

Два камиона се удариха на АМ "Струма" при Кулата, единият водач е загинал

Тежка катастрофа е станала днес на автомагистрала "Струма".  В следобедните часове са се сблъскали два камиона на километър 164, преди ГКПП-Кулата, в района на Чучулигово.  Товарен автомобил се е блъснал в задната част на намиращ се пред него друг товарен автомобил. Загинал е водачът на камиона, който се е блъснал в този пред него.  Движението е..

публикувано на 22.07.24 в 16:59

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, пише БНР. "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. Доколкото разбрах, мисля, че включват и самолет. На..

публикувано на 22.07.24 в 16:04

Прокуратурата в Кюстендил разследва тежкото ПТП с двама загинали

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Кюстендил се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и телесна повреда. През нощта на 22.07.2024 г. на автомагистрала „Струма“ в района на гр. Бобошево се ударили две превозни средства – лек автомобил и микробус...

публикувано на 22.07.24 в 15:53

Методи Байкушев отчете успешен шестмесечен период

На пресконференция кметът на община Благоевград, Методи Байкушев, отчете дейността на ръководената от него администрация през първите шест месеца от всъпването му в длъжност. Байкушев определи отчетния период като успешен и заяви, че подробен писмен отчет ще бъде качен в Интерент страницата на община Благоевград. По отношение на бюджета и..

публикувано на 22.07.24 в 15:39

Министър Стоянов ще направи обход с хеликоптер над границата с Гърция

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще направи обход с хеликоптер на ГД „Гранична полиция“ над границата между България и Гърция, съобщиха от МВР. В граничната зона трети ден пламъци бушуват в планината Славянка.  На място дежурят пожарникари от Сандански и Гоце Делчев и служители на горските стопанства, те са разположени по билото на..

публикувано на 22.07.24 в 14:00