Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимно изкачване на връх Руй

Снимка: Трънско туристическо дружество

Зимно изкачване на връх Руй организира Трънското туристическо дружество. Върхът е висок 1706 м и през него минава границата със Сърбия. Затова е необходимо подаването на информация към Гранична полиция, припомнят организаторите.

Изкачването е планирано за 16 декември. Ще се тръгва от центъра на село Забел, като през деня ще се изминат около 17 км с 900 м положителна денивелация. На връщане маршрутът минава през хижа „Руй”. Обикновено изкачвания на върха се организират през лятото. Сега обаче видимостта е по-добра, тя се простира до над 200 км и ако късметът съпътства туристите и в деня на изкачването температурната инверсия е традиционната за тази част на годината, те ще могат да видят над 50 планини в България, Сърбия и Република Северна Македония, включително части от Шар планина. Изкачването на върха ще започне в 8.30 часа, а имейлът до Гранична полиция трябва да включва трите имена и ЕГН на участниците, както и да се посочи че ще участват в организираното от Трънското туристическо дружество изкачване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С научен форум в ЮЗУ: 105 години български кооперативи

Трудово-производителните кооперации и връзката им с регионите и местните власти. Това беше основната насока на разговорите, които се проведоха между представителите на образованието и бизнеса в Благоевград. Поводът за научния форум бе отбелязването на 105 години от създаването на Националния съюз на Трудово-производителните кооперации /ТПК/..

публикувано на 28.05.24 в 14:36

За Деня на парковете: Игри, филми и изложба пред музея в Благоевград

С екологични игри, презентации, филми и изложба бяха отбелязани Денят на НАТУРА 2000 и Денят на парковете в България пред Регионален исторически музей – Благоевград. „С празниците си напомняме за важните неща. Акцентът на днешния ден е насочен към децата, които трябва да знаят, че са част от тази система и че зависят от нея“, каза Таня..

публикувано на 28.05.24 в 14:17

Обучават членовете на секционните избирателни комисии в Перник

Започна обучението на членовете на СИК в област Перник. То се провежда по общини, като в най-голямата община - Перник обучението ще бъде в четири последователни дни - 30 и 31 май и 1 и 2 юни, съобщи Румяна Петрова, председател на РИК.  2080 души са ангажирани в секционните избирателни комисии в региона. Повечето от тях са участвали и в провеждането на..

публикувано на 28.05.24 в 13:33

"Информационно обслужване" е наела около 2000 души за изборите

След изборите 2 в 1 на 9-и юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати. Двойно повече оператори ще боравят с данните, първо, в изчислителните пунктове в районните избирателни комисии, а после и в ЦИК, където..

публикувано на 28.05.24 в 13:29

Цветя за Георги Измирлиев – Македончето

С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 148 години от гибелта на видния революционер Георги Измирлиев – Македончето. В знак на почит пред бюст-паметника му, намиращ се на едноименния площад в областния център, глава склониха зам.-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, зам.-областният управител Крум Аргиров, председателят на..

публикувано на 28.05.24 в 11:34

Изложба „За България с любов“

Новосъздаденото Сдружение „Млади Български Творци“ организира своята първа изложба в Банско. Авторите са подредили творбите си във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“, където изложбата им ще остане до 7 юни. В присъствието на секретаря на Община Банско Иван Докторов и на много любители на изкуството, изложбата бе открита с кратко представяне на..

публикувано на 28.05.24 в 11:21

Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам"

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм, казаха земеделски производители. За втора година е обявена оферта от местни овощари - "Набери си сам". Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи. Миналата година в една..

публикувано на 28.05.24 в 11:18