Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: 2074 деца с диабет се лекуват по здравна каса

Автор:

От Здравната каса посочват за БНР, че за периода от месец януари до месец септември 2023 г. са реимбурсирани лекарствени продукти за 2050 деца до 18 години, както следва:

За 2022 г. НЗОК е заплатила  лекарствените продукти за 2032 деца със инсулинозависим захарен диабет, а за периода от януари до септември на 2023 г. за 2022 деца.

За децата с неинсулинозависим захарен диабет касата е платила лекарствата на 46 деца през миналата година и на 30 деца през 2023 г.

През 2022 г. към НЗОК за лекарствени продукти за домашно лечение на захарен диабет са се обърнали 2074 деца. 

Отговорът е на запитване от подкаста на БНР "В центъра на системата" към НЗОК във връзка с сигнали за недостиг на инсулин последните месеци и последвалата заповед на министърът на здравеопазването за забрана на износа на инсулинови медикаменти от 2 ноември до 31 декември 2023 г.  и заради това, че липсата на тези медикаменти поставят под риск здравето и живота на българските пациенти, половината от които са деца.

В Националната здравноосигурителна каса не са получавани сигнали за затруднения при получаването на протоколите за терапия за децата с диабет по електронен път.

Процесът по задължителното предписване по електронен път (електронни предписания) на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК и последващото отчитане в РЗОК на изпълнените от аптеките електронни предписания, стартира от 01.06.2021 г., като към настоящия момент в НЗОК не са получавани сигнали за проблеми при изпълнение на тези електронни предписания за лекарствени продукти, предназначени за лечение на захарен диабет. 

Медицинските изделия за приложение с инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата се предписват на Протокол съгласно „Изисквания на НЗОК за предписване на медицински изделия за приложение с инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране  на нивото на глюкозата при захарен диабет Тип I в извънболничната помощ“.

В Изискванията от 13.05.2022 г. се въвеждат следните облекчения:

-  включване на нова специализирана комисия в УМБАЛ „ Д-р Г. Странски” – гр. Плевен за издаване на протоколи за пациенти до 18 годишна възраст, с което да се разшири териториално достъпа на децата до медицинската услуга и необходимите медицински изделия;

- облекчава се административният ред за заверяване на протоколите за медицински изделия за инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата при лечение на захарен диабет тип 1, като експертизата при започване на лечението се осъществява в комисия в РЗОК, а не в централно управление на НЗОК, с което се пести времето за утвърждаване на началното лечение;

- за пациентите под 18-годишна възраст се променя стойността на медицинския критерий при кандидатстване за сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата при лечение на захарен диабет тип 1 за лош гликемичен контрол като става - HbA1c ≥ 7 (в предишните Изисквания е - HbA1c ≥ 8%).

В Изискванията от 18.10.2022 г. отпада медицинския критерий лош гликемичен контрол при деца под 18-годишна възраст.

През 2022 г. броят на децата, получили консумативи за инсулинови помпи е 230, а сензори за продължително мониториране нивото на глюкозата са получили 533 деца.

До 30.09.2023 г. броят на децата, получили консумативи за инсулинови помпи е 236, а сензори за продължително мониториране нивото на глюкозата са получили 929 деца.

НЗОК заплаща сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата и медицински изделия за прилагане с инсулинови помпи (инфузионен сет и резервоар за инсулин), включени в „Списък с медицински изделия по групи, които НЗОК заплаща в условията на извънболничната медицинска помощ, и стойността, до която НЗОК заплаща за всяка група“.

НЗОК не заплаща самите инсулинови помпи. Инсулиновите помпи, за които са предназначени консумативите, се осигуряват безвъзмездно от заявителите (търговците на едро), които са заявили съответните консумативи за прилагане с инсулинови помпи.

За да бъдат включени нови медицински изделия за прилагане с инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата в Списъка, е необходимо производителите или търговците на едро с тези медицински изделия да заявят желанието си за участие в процедурата по определяне на стойността на медицинските изделия, които се заплащат от НЗОК.

В НЗОК не са постъпвали предложения от БЛС за включване на нови видове сензори или помпи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Берое победи Пирин и си гарантира мястото в Първа лига и през следващия сезон

Берое осигури и на теория оставането си в елита на българския футбол след домакинска победа с 2:0 над Пирин в среща от 32-рия кръг на Първа лига. С успеха старозагорци събраха 39 точки и имат девет повече от тима на Пирин при оставащи три мача до края на сезона. Берое обаче има предимство в директните мачове, като този сезон победи на два пъти съперника..

публикувано на 12.05.24 в 19:27

Страните-членки на Международния съюз по биатлон от Южна Европа проведоха конференция в Банско

В нея участваха делегации на 10 държави, а значимостта ѝ бе подчертана от присъствието на президента на IBU Оле Далин и директора по развитието на IBU Дагмара Герасимук. Домакини на срещата бяха президентът на Българска федерация Биатлон Атанас Фурнаджиев и генералният секретар на БФ Биатлон Борислав Панков, както и олимпийската шампионка от..

публикувано на 12.05.24 в 14:37
Снимката е илюстративна

28- годишен перничанин е загинал при катастрофа с мотоциклет

Инцидентът е станал днес около обяд в пернишкия квартал „Църква”. Младият мъж е самокастрофирал, блъскайки се в стълб. Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев.  Работи се по изясняване на причините за катастрофата.

публикувано на 12.05.24 в 14:31

Перник ще бъде домакин на 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове. Официалното откриване е в понеделник /13 май/ с парад на знамената на страните- участнички.  Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове от 1995 г., а през 2009 г. Международният борд на организацията обяви града, в който се провежда..

публикувано на 12.05.24 в 12:35

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:42

Облачно с валежи от дъжд

На 12 май ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива  купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°.  Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

публикувано на 12.05.24 в 07:31