Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат два законопроекта за условията на младите военнослужещи

Автор:

Народното събрание ще обсъди два законопроекта, свързани с подобряване на условията на младите военнослужещи в Българската армия. В седмичната програма на парламента влизат на първо четене проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Парламентът ще обсъди на първо четене промени в закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от МС и други, внесени общо от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ и ДПС. В законопроекта на правителството се предвижда създаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от армията с военнослужещи.

С измененията се осигуряват гаранции за компенсиране на всички направени разходи от страна на министерството на отбраната за обучение на курсантите, но те ще поемат задължението да изпълняват военна служба между две и десет години, в зависимост от продължителността на обучение.

С промените, внесени от евроатлантическото мнозинство, се въвежда нова по-висока стипендия за подготовка за изпълнение на военна служба като професия, като от бюджета на ресорното министерство на курсантите ще се осигуряват храна, медицинско обслужване, настаняване в общежития, ползването на почивната и спортна база към министерството.

С измененията се цели повишаване на интереса към военната професия и преодоляване на  недокомплекта във въоръжените сили. 

В дневния ред на парламента са още промените в закона за местното самоуправление, внесени от ПП-ДБ, които предвиждат нови условия за работа на общинските съвети. Те включват пряко излъчване на заседанията и на неговите комисии, публичен регистър на питанията на общинските съветници към кмета и отговорите му и решенията на общинските съвети да се приемат с поименно гласуване.

Редовният парламентарен контрол тази седмица е предвиден за четвъртък, а в петък е заложен блиц контрол на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. След него депутатите ще обсъдят на първо четене и план-сметките на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за 2024 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български триумф в Будапеща

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща, предаде БТА. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при жените, при..

публикувано на 26.05.24 в 19:23
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев ще се срещне с генералния секретар на НАТО

Министър-председателят Димитър Главчев ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерския съвет двамата ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе среща в разширен формат с участието на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил..

публикувано на 26.05.24 в 16:17

Изложба на известния художник Георги Лазов се открива днес в Дупница

 Събитието е част от Майските празници на културата и е озаглавено “Радостта в очите на хората”. Организатори са Община Дупница и Историческият музей. Експозицията е подредена в Общинската художествена галерия и е посветена на 120 години от рождението на Георги Лазов. Тя включва 47 картини, масла и акварели. 16 от тях са от фонда на галерията, а..

публикувано на 26.05.24 в 09:26

Промяна в организацията на движението между Симитли и Благоевград

 Във връзка с очаквания  интензивен трафик от Гърция към България,   във времето от 11 до 21 часа днес  се въвежда промяна в организацията на движението между Симитли и Благоевград , съобщават от Агенция „ Пътна инфраструктура“. Камионите над 12 тона няма да  могат да пътуват в посока ГКПП „ Кулата“, а в  посока София ще могат да се движат само в..

публикувано на 26.05.24 в 07:01

Слънчева неделя

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от западната половина на страната ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали и прегърми. Вятърът от изток-североизток временно ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25° градуса. Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 26.05.24 в 06:58

Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация удостовериха съответствието на машините за гласуване на изборите на 9 юни. Необходимите документи са изпратени в Централната избирателна комисия.  Генериран е и хеш кодът, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на..

публикувано на 25.05.24 в 19:47

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са настанени. Всяка година на 25 май светът отбелязва Международния ден на изчезналите деца, посветен на..

публикувано на 25.05.24 в 14:29