Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на стопанската конюнктура в България през ноември

Автор:

През ноември 2023 г. стопанската конюнктура в страната се влошава слабо, но остава близо до октомврийското ниво в резултат на подобряване на бизнес климата в строителството и в сектора на услугите при влошаване в промишлеността и стабилизация в търговията на дребно.

Очакванията в промишления сектор и търговията на дребно са за запазване на продажните цени непроменени през следващите три месеца, докато мениджърите в строителството и услугите предвиждат известно увеличение на цените.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през ноември се понижава с 0,6 пункта до 21,6% от 22,0% през октомври, но за пореден месец от началото на годината показателят на стопанската конюнктура все още се задържа стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижава през ноември с 2,9 пункта до 20,6% от 23,5% месец по-рано, понижавайки се под неговото дългосрочно осреднен ниво за пръв път от началото на 2023 г.

През ноември показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 3,5 пункта до 23,6% от 20,1%, докато съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава близо до октомврийското ниво, понижавайки се слабо до 27,5% от 27,7% през предходния месец.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през ноември с 0,8 пункта до 15,9% от 15,1% през октомври.

Най-сериозните проблеми за дейността във всички сектори остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като в строителството отчитат като проблеми и цените на материалите, а в търговията на дребно и сектора на услугите - конкуренцията в бранша.

Графика на индекса на бизнес климата

БНР подкасти:

Вижте още

За 9 години: Населението на България е намаляло с близо 800 000 души

С близо 800 хиляди души намалява населението на България за периода между 2013 и 2022 година. Това показват данните от Статистическия справочник "Демография, икономика и социално осигуряване" на Националния осигурителен институт за 2022 година. През 2013 година живородените деца у нас са близо 66 600, през 2022 с 10 000 по-малко. Почти половината от..

публикувано на 27.02.24 в 11:25

Международният музикален конкурс ще се проведе онлайн

Тазгодишният Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник ще се проведе онлайн заради ремонта на Двореца на културата. Конкурсната програма включва свободно избрани две или повече произведения с различен характер в рамките на посоченото в регламента времетраене на видеозаписите. То е различно за отделните..

публикувано на 27.02.24 в 11:20

В АУБ учредяват медиен фестивал

Американският университет в България (АУБ) обяви учредяването на годишен медиен фестивал към висшето училище по инициатива на студентския клуб Ellipsis Independent Student Media .  Под надслов „Младите гласове на промяната“ първото издание на форума се организира със съдействието на катедра „Медийни науки“ и отдел „Прием на студенти“ в АУБ. Целта..

публикувано на 27.02.24 в 11:08

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов се връща в ГЕРБ

Атанас Камбитов, два мандата кмет на Благоевград, а преди това депутат от ГЕРБ, който напусна партията заедно с Цветан Цветанов, се завръща като общински председател на ГЕРБ  в областния център. Информацията беше потвърдена днес от пресцентъра на партията. Решението на Изпълнителната комисия на партията е било съобщено на закрито заседание на..

публикувано на 27.02.24 в 10:51

Мартенски базар в Банско

Както всяка година по това време, потребителите на социални услуги от Защитените жилища в Банско са подготвили базар, на който продават изработените собственоръчно от тях мартеници и сувенири за най-любимия пролетен празник – Баба Марта. Вчера той беше открит на централния площад пред сградата на читалището, а първите посетители и клиенти бяха кметът..

публикувано на 27.02.24 в 10:47

Пети ден продължава издирването на Ивана от Дупница

Пети ден продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница. Има версия, че момичето не е на територията на общината. Създадена е връзка със съседните области, съобщиха от полицията. Към момента са намерени само якето, раницата и мобилния телефон на момичето. Ивана ги е оставила при класната си ръководителка в четвъртък преди да изчезне...

публикувано на 27.02.24 в 10:11

Времето в планините е топло, расте опасността от лавини

Времето в планините днес е много топло, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС), предаде БТА. При високи температури лавинната опасност расте, снегът натежава много и туристите трябва да бъдат изключително внимателни, съветват планинските спасители. Слаби ветрове духат във високата част на планината, има разкъсана облачност до ясно време...

публикувано на 27.02.24 в 09:54