Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилска област със стратегия за намаляване на риска от бедствия

Кюстендилска област има одобрена Областна програма за намаляване на риска от бедствия до 2028 година. Важният стратегически документ беше единодушно приет от членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Приетият документ е съобразен с Националната програма за намаляване на риска от бедствия, както и с Националната стратегия, и отчита значимите рискове, като целта е да се намали влиянието им и да се повишат способностите за готовност, координация, реагиране и бързо възстановяване след бедствия."Разработената програма ще спомогне за осигуряването на цялостен, всеобхватен и интегриран подход към управлението на риска и постигане на устойчивост при бедствия, както и намаляването на причинените щети и загуби", заяви областният управител Александър Пандурски. Той допълни, че с Областната програма се цели да се изгради една рамка, с която да се определят приоритети за действие, за да се намали риска от бедствия и да се подпомогне изпълнението на мерките, които се залагат в нея на областно ниво. За изпълнение на програмата се приемат годишни планове и ще се отчита с доклад до Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет за състоянието на защитата при бедствия, който съдържа информация за реализираните мерки и идентифицираните предизвикателства. Източниците за финансиране на дейностите са междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, бюджетите на министерствата и ведомствата, общинските бюджети и структурните фондове на Европейския съюз.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев
Вижте още
Валя Балканска

Гласът на Валя Балканска ще се извиси над Кюстендил за Трети март

Кюстендил ще отбележи 3 март с поклонение и поднасяне на венци и цветя, тържествен рецитал и празничен концерт на Валя Балканска.Честванията в града ще започнат от 11:00 ч. на площад „Велбъжд“ с издигане на националния трибагреник.Официалната церемония ще продължи с тържествен рецитал и поднасяне на венци и цветя на паметника „Булаир“.Програмата по..

публикувано на 03.03.24 в 08:24

Празничен влак ще пътува по теснолинейката на 3 март

Специален празничен влак ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на националния празник за освобождението на България на 3 март. По този начин ще бъде спазено вече превърналото се в традиция честване на празника да бъде съпроводено с пътуване с влака по теснолинейката. Композицията ще потегли от гара Септември..

публикувано на 03.03.24 в 08:17

На националния празник на страната – 3 март, в околностите на Радомир ще бъде засадена нова гора

Засаждането е доброволческо, с идеална цел и напълно безплатно, а сборният пункт е в 12 часа на изхода на Радомир по пътя за село Копаница. Осигурени са над 3300 дървета - дъбове, медоносни гледичии, акации и люляци. На участниците в залесителната акция, организаторите ще подарят още 1700 люляци. Инициативите на ”Гората.бг” в Пернишка област..

публикувано на 03.03.24 в 08:12

С редица тържествени мероприятия в Благоевград ще бъдат отбелязани 146 години от Освобождението на България

Началото на програма ще бъде поставено в 09.30 часа с ритуал по полагане на цветя пред паметната плоча в градинката при централния вход на стадион „Христо Ботев“ - мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Иван Павлович Орлински.Честванията ще продължат с празнично шествие по улица „Трети март“, което..

публикувано на 03.03.24 в 08:06

Облачността намалява, температурите се повишават

Днес преди обяд над Югозападна България ще преобладава слънчево време, докато над останалата по-голяма част от страната все още ще е предимно облачно, на места в низините и равнините ще е мъгливо. След обяд облачността ще продължи да намалява, но над североизточните и планинските райони ще се задържи значителна и на отделни места там ще превали. Вятърът..

публикувано на 03.03.24 в 08:02

България отбелязва 146 г. от Освобождението си от османско владичество

България отбелязва тържествено 146-ата годишнина от Освобождението от османско владичество. По този повод навсякъде в страната се организират официални чествания. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага край слага края на Руско-турската война (1877-1878). Трети март е обявен за национален празник през 1991 година...

публикувано на 03.03.24 в 08:00

Честит Трети март, българи!

Днес отбелязваме 146 г. от Освобождението на България! Имаме хиляди причини да се гордеем, че сме българи и да развяваме българското знаме. Вече 146 г. съхраняваме паметта и се прекланяме пред героизма на загиналите за нашата свобода.  Нека не забравяме подвига им и бъдем достойни техни наследници! Честит празник,..

публикувано на 03.03.24 в 07:00