Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилска област със стратегия за намаляване на риска от бедствия

Кюстендилска област има одобрена Областна програма за намаляване на риска от бедствия до 2028 година. Важният стратегически документ беше единодушно приет от членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Приетият документ е съобразен с Националната програма за намаляване на риска от бедствия, както и с Националната стратегия, и отчита значимите рискове, като целта е да се намали влиянието им и да се повишат способностите за готовност, координация, реагиране и бързо възстановяване след бедствия."Разработената програма ще спомогне за осигуряването на цялостен, всеобхватен и интегриран подход към управлението на риска и постигане на устойчивост при бедствия, както и намаляването на причинените щети и загуби", заяви областният управител Александър Пандурски. Той допълни, че с Областната програма се цели да се изгради една рамка, с която да се определят приоритети за действие, за да се намали риска от бедствия и да се подпомогне изпълнението на мерките, които се залагат в нея на областно ниво. За изпълнение на програмата се приемат годишни планове и ще се отчита с доклад до Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет за състоянието на защитата при бедствия, който съдържа информация за реализираните мерки и идентифицираните предизвикателства. Източниците за финансиране на дейностите са междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, бюджетите на министерствата и ведомствата, общинските бюджети и структурните фондове на Европейския съюз.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Земеделци от Пернишко подпомагат свои колеги, пострадали при пожарите

Националното сдружение "Обединени земеделски производители" и членуващи в него земеделци от Пернишко ще подпомогнат свои колеги, пострадали при пожарите в Южна България, съобщи председателят на сдружението Венцислав Митков.   Само за седмица са събрани 19 тира със сено, слама и люцерна, както и една гондола от 25 тона пшеница. В рамките на 10 дни..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Озеленяват калните петна в кварталите в Благоевград

Общински съвет прие предложението на кмета Методи Байкушев община Благоевград да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Зелени мерки в градска среда“ (2), по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. По тази процедура община Благоевград е конкретен бенефициент заедно със Столична община заради нарушено..

публикувано на 26.07.24 в 14:47

Родители от Перник с писмо до кмета заради опасни тротинетки

Родители на малки деца в Перник настояват да бъде ограничено карането на електрически тротинетки в пешеходните и паркови пространства в града. В отворено писмо до кмета на общината те алармират за рисковете, които крие неконтролираното и опасно придвижване с тях в градска среда. "Писмото е съпроводено с подписите на над 100 перничани и в понеделник ще..

публикувано на 26.07.24 в 14:43

Предстои деветото издание на София филм фест в Кюстендил

Деветото издание на София Филм Фест тръгва на път. В Кюстендил започва на 9 август. В рамките на феста, който ще продължи до 30 август, всеки петък ще има безплатни прожекции на открито на арката на централния площад "Велбъжд" в града.  Инициативата се реализира съвместно с Община Кюстендил с подкрепата на Национален филмов център и паневропейската..

публикувано на 26.07.24 в 14:34

Община Благоевград няма да се отчита ежеседмично за разходваните средства

На поредното редовно заседание на Общински съвет -  Благоевград бяха приети годишните отчети на общинските дружества.  Председателят Радослав Тасков представи отчет за дейността на местния парламент за първите шест месеца на тази година.  Община Благоевград няма да извършва седмичен отчет на разходваните общински средства, каквото бе..

публикувано на 26.07.24 в 13:26

Патриарх Даниил ще посети Дупница

Патриаршеската света Литургия ще бъде отслужена на 28 юли от 9.00 часа в храм "Свети великомъченик Георги Победоносец“ в Дупница. От общината приканват всички жители и гости на Дупница да участват в богослужението, което ще се отслужи от Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил. Светата литургия е по повод 5-та Неделя след Петдесетница,..

публикувано на 26.07.24 в 12:45

Земетресение в граничния район между Северна Македония и България

Земетресение с магнитуд М=3.5 е регистрирано в граничния район между Северна Македония и България, в района на град Берово, Северна Македония. По данни на Националния сеизмологичен център към Национален институт по геофизика, геодезия и география - БАН, събитието от 09:46 часа българско време е с епицентър на 40 км от град Благоевград, на 50 км от..

публикувано на 26.07.24 в 11:50