Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28. Основното предизвикателство пред прехода към зелена икономика е да гарантираме, че тази трансформация няма да доведе до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността. Това заяви президентът Румен Радев на Срещата на върха за климата по време на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28). Държавният глава ръководи българската делегация на световния форум, който тази година се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства. „Екстремните климатични явления налагат решителни действия“, посочи президентът и подчерта, че справянето с тези предизвикателства изисква съвместни действия и цялостен подход, които да доведат до устойчиви нисковъглеродни икономически модели. По думите на държавния глава обаче постигането на въглеродна неутралност трябва да обхваща много по-широк спектър от цели, освен ограничаването на парниковите емисии. Той призова за прилагане на най-новите технологични постижения и даде пример с иновативните технологии за декарбонизация, представени на националния павилион на България в рамките на COP 28, който президентът откри вчера. Държавният глава подчерта, че за да бъде преходът към нисковъглеродна икономика отговорен, е необходимо образователните, здравните и социалните системи също да бъдат адаптирани, така че да защитят най-уязвимите слоеве от населението. Във връзка с очакваното решение по време на COP 28 за председателството на COP 29, президентът Румен Радев посочи, че България, като една от страните кандидати, ще продължи конструктивно и отговорно да търси компромис в процеса, след безпрецедентната ситуация, в която поради вътрешни противоречия и взаимно блокиране на кандидатурите, решение все още не е взето.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев

БНР подкасти:

Вижте още
Снимката е илюстративна, архив

Издирват 17-годишно момиче от Дупница

Издирват 17-годишно момиче от Дупница, съобщиха от пресцентъра на полицията в Кюстендил.  Момичето е в неизвестност от късно снощи, когато родителите му са съобщили в полицията в града, че не се е прибрала и търсят помощ. Служителите предприели незабавни издирвателни действия. Днес в РУ Дупница е изграден оперативен щаб за координиране на..

публикувано на 24.02.24 в 09:00

Отбелязват 32-годишнината от обявяването на НП "Рила" за защитена територия

С тематични занимания, еколектории и дни на отворените врати - Национален парк "Рила" отбелязва 32 години от обявянването му за защитена територия. Той е най-големият от трите национални парка в страната и един от най-големите в Европа с площ от над 81 хиляди хектара. Национален парк "Рила" е  едно от най-значимите места на световното природно..

публикувано на 24.02.24 в 08:16

Предимно слънчево време

Днес преди обяд над Западна България ще е предимно слънчево, но облачността от запад ще се увеличава и вплътнява и след обяд вече ще е значителна. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 16° и 21°.

публикувано на 24.02.24 в 07:44

Ограничават движението при Мало Бучино в неделя и понеделник

На 25-и и 26-и февруари в участъка от АМ „Струма“ в посока Кулата от изхода на София - при км 0 до 10-и км, след Мало Бучино ще се полага пътна маркировка. Трафикът ще се осъществява в активната и изпреварващата лента. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да спазват правилата за движение..

публикувано на 23.02.24 в 18:42

Обвиниха мъж и жена в разврат с малолетна

Районната прокуратура в Кюстендил внесе за разглеждане в съда обвинителен акт, за разврат спрямо малолетно момиче, срещу 54 годишен мъж и жена на 43 години. Сигналът за случилото се е подаден от самото дете, казаха от Районната прокуратура в Кюстендил. Обвиняемата сама е отглеждала дъщеря си, родена през 2007 г. През 2016 г. в интернет-сайт тя се..

публикувано на 23.02.24 в 16:10

Община Перник обяви нова обществена поръчка

Община Перник е обявила обществена поръчка за изграждането на физкултурен салон в Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон”. Сградата на учебното заведение е построена през 1924 година. Тя е обявена за паметник на културата от местно значение, поради което е необходимо проектът да се съгласува с Министерството на културата...

публикувано на 23.02.24 в 15:57

Кметът на Кюстендил с отчет за първите сто дни от управлението си

Отчет за първите сто дни от управлението си направи днес кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. В изложението си кметът изтъкна намалението на данъците за автомобили от категория Евро 1 и Евро 2 и припомни, че в Кюстендил са привлечени 50 млн. лв., които са записани в държавния бюджет и предстои усвояването им. Атанасов посочи, че в момента се работи и..

публикувано на 23.02.24 в 15:01