Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АУБ с първи места в рейтинга на висшите учебни заведения в страната

Американският университет в България (АУБ) е отново на върха на класацията на Министерството на образованието и науката. АУБ запазва челните си позиции в петте професионалните направления, които се оценяват от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Висшето училище се класира на първо място в „Администрация и управление“, което заема неизменно от години, и се изкачва от второ на първо място в направление „Икономика“ (като споделя челното класиране със Софийския университет). АУБ е на второ място в „Информатика и компютърни науки“ (заедно с Технически университет София), както и в направленията  „Обществени комуникации и информационни науки“ и „Политически науки“. 

В частта на рейтинга, отчитащ заплащането и заетостта, студентите на АУБ, завършили „Администрация и управление“, имат най-високи доходи и най-нисък процент на безработица в своята област. В направлението „Политически науки“, „Икономика“ (наравно със Софийския университет) и „Информатика и компютърни науки“ (наравно с Техническия университет в София) при тях се отчита най-ниско ниво на безработица. По направление „Обществени комуникации и информационни науки“ в рейтинга възпитаниците на АУБ се класират с най-висок доход и най-нисък процент на безработица в тази сфера на реализация. 

По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Грациите ни се разминаха с олимпийските медали

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика не успя да спечели медал от Олимпийските игри в Париж. Родните грации бяха предпоследни след първата част на финала, след което се представиха страхотно при второто си съчетание, но това им стигна само за четвърта позиция в крайното класиране. Вчера възпитаничките на Весела Димитрова, в състав..

публикувано на 10.08.24 в 17:09
Снимка: БГНЕС

Инж. Калин Зашев: Пожарът в с.Лисия е локализиран

"На този етап пожарът в Лисия е локализиран. Засегнат е горски фонд и селкостопански фонд. Надяваме се, че няма да има разрастване на пожара впоследствие на вятър", заяви за Радио Благоевград инж. Калин Зашев, директор на ДГС "Благоевград", като допълни, че ще остане на място до пълното му потушаване. 

публикувано на 10.08.24 в 16:34

Пожар пламна край Бобошево

Голям пожар е възникнал днес в местността Околоще край Бобошево. Горят сухи треви и храсти, но пътят от Бобошево за магистрала "Струма" е затворен. Кметът на Бобошево Стефан Тачев апелира за по-голямо участие на доброволци, които да се включат в гасенето, за да бъде овладян пожарът по-бързо. Огънят е тръгнал малко преди 14:00 часа днес, край..

публикувано на 10.08.24 в 16:31

Пожар затвори пътния възел Бобошево - Кюстендил

Минути преди 14 часа е възникнал пожар, който е обхванал сухи треви в землището на Бобошево и село Сопово.  "Шест екипа на "Пожарна защита" гасят на място. Засегната е и сграда", коментира за Радио Благоевград  Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на полицията в Кюстендил.  Към този момент пътят в тази посока е затворен.

публикувано на 10.08.24 в 16:22

Кметът на Банско Стойчо Баненски се срещна с доброволците, които взеха участие в организацията и провеждането на Банско Джаз Фестивал 2024

 Той изрази своята искрена благодарност към всички доброволци за техния неуморен труд, отдаденост и ентусиазъм. "Без вас, този фестивал нямаше да бъде толкова успешен и запомнящ се. Вашият принос е неоценим, и за мен е чест да ви благодаря лично," заяви кметът в своето обръщение. В знак на признателност, на всички доброволци бяха връчени специални..

публикувано на 10.08.24 в 16:20
Снимка: БГНЕС

Пожар в благоевградското село Лисия застрашава голям горски фонд

Пожар избухна преди минути в махала Юруците, село Лисия, община Благоевград.  "Горят за сега сухи треви, селскостопански фонд. Тръгнал е от махалата, върви към голям горски фонд, ако влезе в гората, ще засегне много голям масив. Пожарникари и горски са на терен, доброволното формирование на Община Благоевград и ловджийската група също пътуват натам",..

публикувано на 10.08.24 в 15:59

Инж. Петко Ангелов: На Славянка е спокойно, притеснява ни само едно огнище от гръцка страна

Ситуацията на планината Славянка продължава да бъде спокойна. 105 човека плюс техника и пожарни автомобили са на терен, за да гасят локални огнища от българска страна. Притеснението е единствено относно за разрастващия се пожар отвъд браздата, който гръцките власти все още не могат да овладеят. "Само в най-западната част има едно огнище от гръцко, което..

публикувано на 10.08.24 в 15:45