Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново изследване: Българите са оптимистични за идната 2024 г.

Автор:

Оптимизъм има сред българите за идващата 2024 година, сочат данните от ново изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 22 – 30 ноември 2023 г. 

Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна, като е използвана стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

През 2023 година бяха преодолени редица кризи – обществото се възстанови от пандемията от Covid-19, а след три години на политическа нестабилност и няколко предсрочни вота страната ни вече има редовно правителство. Въпреки  това има криза на доверието към институциите и политиците и една от причините са непрекъснатите скандали между партиите, които подкрепят управлението. През тази година избухна и нов военен конфликт – между Израел и Хамас.

Това не е попречило на хората да дадат по-добра оценка за изминаващата година, в сравнение с преходната. За пълнолетните българи тя е била по-успешна за тях и семействата им, отколкото за страната и света, отчитат социолозите.

Поляризирана е равносметката за 2023 година в личен аспект – 24% я оценяват като по-добра от предходната, за 26% тя е по-лоша, а за 50% няма съществена промяна. Така, като най-кризисна за българите остана белязаната от Covid и протести 2020г. 

"Тогава регистрирахме историческо дъно по песимизъм (6% позитивни, срещу 51% негативни оценки), тъй като беше засегнато и личното, и общественото битие. След нея политическите и социални драми изглеждат по-бледи и сме свидетели на постепенен ръст на оценките. През настоящата година отрицателните мнения намаляват с десет пункта спрямо предишната, а позитивните се увеличават с четири. Най-успешна е 2023 година за най-младите и хората в активна възраст (40-49 години), както и за висшистите и жителите на столицата. Най-неудовлетворени остават пенсионерите и жителите на селата. Ако тази позитивна тенденция продължи, можем да очакваме в края на 2024 превес на позитивните над негативните оценки, какъвто не е имало от преди пандемията", коментират от "Алфа Рисърч".

Далеч по-негативни са нагласите в обществен план – национален и геополитически. За първи път през последните 25 години позитивните оценки за страната са два пъти повече от тези за света. На фона на влошаващата се ситуация в света, случващото се у нас се усеща като по-малко драматично. Годината за България се оценява като по-добра от предходната от 11%, докато за пет пъти повече анкетирани (55%) си е останала по-лоша. В световен план позитивни са едва 6% от анкетираните, докато 70% са на противоположното мнение. Липса на съществена промяна констатират между една четвърт и една трета от българите.

По-високата удовлетвореност в личен план спрямо макро картината намира израз и през конкретни аспекти от живота на хората. С позитивен баланс в оценките са индивидуалните фактори - удовлетвореност от жилищните условия (83%), личния живот (81%), здравословното състояние (73%), работата (68%) и дори материалното положение (55%). Преобладаващо негативно се определят обществените елементи - степента на защита на правата на отделния човек (59% са неудовлетворени) и живота в България като цяло (56% негативни оценки).

Очакванията за 2024 година са свързани с убедеността на хората, че те ще се справят по-добре с предизвикателствата в собствения си живот, отколкото ще се преодолеят проблемите пред България и света. 

"Ако тази тенденция се запази, можем да станем свидетели през следващата година на избухването на ново, по-радикално желание за промяна", смятат анализаторите.

Увереност, че годината ще е успешна за тях изразяват 42%, а на противоположното мнение са 19% от анкетираните. Разликата между оптимистите и песимистите е 23%, докато през миналата година тя е били едва 4%. От гледна точка на България и света "по-добра" година очакват 33%, а "по-лоша" 36%-38% от участвалите в изследването. Спадът на негативизма в настоящето буди оптимизъм и за бъдещето.

Освен моментна равносметка, проучването отправя и по-широк поглед към минало и бъдеще, през поколенческата призма. Като цяло нагласите са, че всяко следващо поколение живее и ще живее по-добре от предходното – ние сме по-добре от нашите родители, а децата ни ще бъдат по-добре от нас.

При оценките за живота ни спрямо този на нашите родители нагласите са преобладаващо позитивни. Близо половината от пълнолетните българи (49%) вярват, че живеят по-добре от своите родители, а на обратното мнение са 29%. Без усещане за съществена динамика спрямо миналото са 22% от анкетираните.

Очакванията за живота на следващите поколения са също оптимистични, но и с висок дял на хората, които в сегашните несигурни времена се затрудняват да бъдат по-категорични за бъдещето (28%). Като обща нагласа обаче оптимистите са два пъти повече от песимистите (39%:21%).

"Най-позитивни в оценките за настоящето и очакванията за бъдещето са учащите и хората с по-високо образование. С увеличаване на доходите нараства усещането за по-добър живот спрямо този на предците, както и оптимизма за следващите поколения", настояват от "Алфа Рисърч".

Отстъплението на поредицата негативни равносметки и събуденият оптимизъм за бъдещето е безспорно добра новина в края на 2023 година. Вярата, че всяко следващо поколение живее и ще живее по-добре от предишното е не само пасивна нагласа, но може да провокира лични усилия в стремеж за подобряване на обществената среда, било то в локален, регионален, или национален план. Което пък би било добра новина за 2024 г., заключават социолозите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран,с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от ЮЗДП. 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за да се предотврати евентуално..

публикувано на 14.07.24 в 11:24

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп..

публикувано на 14.07.24 в 10:44

Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024

Отборите на Испания и Англия ще спорят за трофея на европейското първенство по футбол в Германия.  Финалната среща е на Олимпийския стадион в Берлин от 22 часа.  Испания има във витрината си три купи на континента и 4-ри загубени финала, докато англичаните са финалист от последното първенство.  Срещата ще бъде ръководена от 35-годишния французин..

публикувано на 14.07.24 в 10:29

204 пожара са потушени през изминалото денонощие

Това сочи справка на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН). При един от пожарите е пострадал мъж на 55 г. Инцидентът е станал в гориста местност  в к.к. „Чайка“ във Варна. Мъжът е прегледан на място от екип на Центъра за спешна медицинска помощ и е транспортиран в болница.  С преки материални щети са..

публикувано на 14.07.24 в 10:21

X юбилеен фестивал „Фолклорна среща“ събра най-добрите си участници на едно място

„Фолклорна среща“ в село Елешница, обедини на една сцена най-добрите участници от изминалите години, които представиха уникалния и неповторим български дух и култура. За десета поредна година, разложкото село бе домакин на една пъстра, шарена танцувално - музикална среща. На откритата сцена на площада в Елешница, се събраха 19  от най-добре..

публикувано на 14.07.24 в 08:34

Горещото време продължава

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 35° и 40° градуса. В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 22°.

публикувано на 14.07.24 в 08:28