Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците решиха: По-високи местни данъци и нови цени на такситата в Благоевград

25-има съветници гласуваха за увеличение на местните данъци и такси в община Благоевград, 12 бяха против.

Данъкът за недвижимите имоти в Благоевград се увеличава от 1.9 на 2,5 промила, данъка за възмездното придобито имущество – от 2.4 на 3 промила. Такса „смет“ се повишава от 2,1 на 2,5 промила върху данъчната оценка на имотите.
Решението на Общински съвет Благоевград влиза в сила от 1 януари, стана ясно от гласуваното предложение.

Кметът Методи Байкушев разясни пред съветниците защо се налага увеличението от 2,1 на 2,5 промила. За стабилизиране на общината кметът даде следния план. Реформа на общинските предприятия и контрол, съкращаване на разходите от търговските дружества, които не вкарват пари в общинския бюджет, увеличаване на приходите от общинската собственост, финансова дисциплина и край на неразумните разходи, привличане на инвестиции, европейско и национално финансиране, и разумно повишение на местните данъци и такси.

Един от съветниците против бе Албина Анева. Тя каза, че от "Левицата" няма да подкрепят предложението и за нея това е "страхотна" честитка за новогодишните празници.

В залата присъстваха и десетки таксиметрови шофьори. Нови цени ще има и на таксиметровите услуги от следващата година. Дневната тарифа става 0.99 лв./ км. минимална цена, 1.30 лв./ км. максимална цена; а нощна тарифа: 1.19 лв./км. минимална цена, 1.40 лв./км. максимална цена.

На заседанието беше разгледано и предложение от граждани на Община Благоевград, придружено с подписка, в което се иска премахване на флага на Сърбия, който е разположен на фасадата на сградата на зала „22-ри септември“.

Сесията на Общински съвет Благоевград  започна с полагането на клетва от нов общински съветник. Крум Стоилов от кандидатската листа на коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ влиза в местния парламент на мястото на Станислав Кимчев, чиито права бяха предсрочно прекратени, по негова молба, депозирана до ОИК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и литература, а..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Ден на физиката в Благоевград

Ученици и учители от 16 училища от област Благоевград се включиха с различни проекти и експерименти в днешния Ден на физиката, който се проведе в Младежкия дом в Благоевград. Форумът бе организиран от РУО Благоевград и АУБ. Началникът на РУО Благоевград Ивайло Златанов откри събитието, като благодари на всички ученици и учители за..

публикувано на 06.06.24 в 15:24

Над 800 любители на фолклора на фестивал в Сандански

Традиционният фестивал "Хоро край Пирина" ще завладее Сандански на 8 юни. На финала е подготовката за събитието, в което ще се включат над 800 участници от страната и чужбина, и ще се потопят в магията на танца и фолклора. „Над 25 състави са заявили участие от страната и ще има две групи от РС Македония“, каза един от организаторите, Ралица..

публикувано на 06.06.24 в 14:34

Въздушната линейка пристигна в град Сандански

Въздушната линейка пристигна по спешност в Сандански. Хеликоптерът кацна на градския стадион малко след 13 часа, след като е постъпило искане за въздушен транспорт в Регионалния координационен център  - Благоевград от МБАЛ-Сандански.  Искането е постъпило в 10.28 ч., каза за Радио Благоевград директорът на ЦСМП, д-р Красимир Михайлов.  "РКЦ..

публикувано на 06.06.24 в 13:29

Бюлетините отпътуваха за общините в област Благоевград

Тази сутрин бюлетините и изборните книжа за вота 2 в 1 на 9 юни отпътуваха от помещението до Музея на водата в Благоевград за общините в Пиринско. Представители на районната избирателна комисия и на областната администрация придружават изборните книжа и хартиените бюлетини. Вече тече разпределението на бюлетините в общините в област Благоевград по..

публикувано на 06.06.24 в 11:58

Задържаха мъж за хулиганство в Перник

35-годишен перничанин е задържан за хулиганство. В рамките на 10-15 минути през изминалата нощ той нанесъл побой на няколко човека и увредил два автомобила, съобщават от полицията. Мъжът отказал тестове за алкохол и наркотици, но дал кръвна проба за химично изследване. Около 30 минути след полунощ 35-годишният мъж спрял с автомобила си на пешеходна..

публикувано на 06.06.24 в 11:55

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция. Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в хипермаркет в..

публикувано на 06.06.24 в 11:02