Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаване на търговията на дребно през ноември 2023 г.

Автор:

Оборотът при търговията на дребно в България се увеличава през ноември 2023 г. с 0,5% спрямо предходния месец и с 3,2% спрямо същия месец година по-рано, показват предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

През ноември е регистрирано увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,4%, както и при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,2%, докато при автомобилните горива и смазочните материали се наблюдава намаление с 3,5 на сто.

В сектора "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по-значително нарастване е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6,2%, докато при компютърната и комуникационна техника и други потребителски стоки се забелязва понижение с 1,1%, посочва НСИ.

Спрямо година по-рано се наблюдава увеличение на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 9% и при нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,7 на сто.

Спрямо ноември 2022 г. понижение е регистрирано при автомобилните горива и смазочните материали - с 3%. По-съществено нарастване е отчетено в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 8,4%, чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5,0%, и с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 4 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов пазар за грозде в Дупница

С цел предоставяне повече удобства за търговците и улеснен достъп за клиентите, БД "Общински пазари" гр. Дупница започна почистване и подготовка на нов терен за сезонна продажба на грозде.  Теренът ще се намира на ул. "Патриарх Евтимий" (пътя за с. Бистрица), 100 метра преди електрическа подстанция "Марек" в посока парк "Рила", съобщиха от общинската..

публикувано на 19.08.24 в 15:23
Емил Ненков

Нов директор на МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Бившият управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков поема ръководството на МБАЛ „Рахила Ангелова”. Той заменя на поста д-р Анатоли Митов, който оглавяваше здравното заведение от 2018 година досега. Директорска рокада бе предшествана от недоволство сред част от медиците, които заявиха, че подават..

публикувано на 19.08.24 в 14:31

Дупнишкото село Самораново остава на воден режим

Дупнишкото село Самораново, което от години е с нарушено водоподаване, остава на воден режим.  Водата се спира от 23ч. през нощта до 6ч. сутринта. Режимът е съгласуван с “Кюстендилска вода” и ще остане поне седмица, за да се проследи ефектът от него. Назначен е служител, който пуска и спира водата.  Местните хора държат на искането си, заявено на..

публикувано на 19.08.24 в 14:19

Мъж преби младото си гадже в Перник

51-годишен е задържан за нанасяне на побой в условията на домашно насилие. Инцидентът е станал на обществено място, в пернишкия квартал „Изток“ в края на миналата седмица. Граждани подали сигнал, че мъж бие жена. Органите на реда реагирали незабавно и на място задържали 51-годишният мъж. Пострадалата 22-годишна жена била прегледана в болнично заведение..

публикувано на 19.08.24 в 12:38

Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври

Изборите се отлагат. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с номинирана за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината – оставането на вътрешния..

публикувано на 19.08.24 в 12:03

Спряха водоподаването в община Кочериново

Водоподаването на територията на община Кочериново е спряно. От общинската администрация информират, че е проведен разговор с ръководството на "Кюстендилска вода" ЕООД, от които се очаква официално становище относно причините, довели до безводието. От Община Кочериново апелират жителите, които все още имат водопадаване - да пестят водата и..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Василиса Валеова с отговор на „разграничаването“

Съветничката Василиса Валеова отговори и изясни мотивите си по повод публикувана, разпространена и широко споделяна от активисти на ПП позиция  на Ваня Кромбоа и Антония Сивикова. „Уважаеми колеги от ПП в ОбС Благоевград, предложението, което внесох за актуализиране на възнагражденията ни от името на група общински съветници, няма нужда да..

публикувано на 19.08.24 в 11:12