Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

Автор:

В началото на всяка година, в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в Разлог е сред най- почитаните народни обичаи. Кога започва традицията в града няма точни сведения, но по описанията на местен краевед, по-възрастните предавали спомените си на по-младите и така запазвали обичая от поколение на поколение.

"Подготовката, разбира се, започва много по-рано, разказва в интервю за Радио България Христина Манова от Регионалния исторически музей в Разлог.

"Няколко месеца по-рано се шият специални дрехи за детенцето или за бебенцето. Също така се приготвя и тежката празнична носия за бабата, която е изключително тържествена, запазена, разбира се, през годините. Има точно определено облекло, което бабата носи на този ден. Това са вълнената аба, забун, фута- бадаме (старинна престилка) със специални пафти на мънистен колан за кръста. На главата на бабата се поставя тепелък – метален накит, над който се слага забрадката."

Чувството да носиш празничните одежди е неописуемо, посочва Христина Манова, която пожелава на всеки да дочака тази радост в дома си.

"Защото жените и до днес, които продължават да носят това облекло, излъчват една празничност, тържественост. Разбира се, сега имаме съхранени снимки от 70-те години 80-те години на м.в.. Има заснет филм за Бабинден в град Разлог. Изключително интересен е и се надяваме тази традиция да се запази, тъй като това е нещото, което връща хората към миналото, към корените и по този начин надгражда и бъдещето."

Самият ритуал започва с поливането на бабата, която навремето помагала за израждането на децата. Според традицията, младата майка, заедно със своята свекърва отивала при бабата акушерка да умие ритуално ръцете ѝ с бистра пиринска вода, налята в глинен съд крондир, със специална украса:

"Всичко това е съпътствано със специални думи, с които бабата отправя пожелания към бабинчето – продължава разказа си Христина Манова и пояснява: – Така се нарича детето, което е родено след 21 януари. Младата снаха подарява на бабата хавлиена кърпа, шамия, калъп сапун и други интересни дарове. От своя страна, бабата подарява на малкото дете чорапи, които тя е оплела – червени, ако е момиче и сини, ако е момче. След което започва втората част на обичая, който и до днес е запазен в Разлог. Това е бабиното хоро, за което всички баби, с внучета, родени след 21 януари предишната година, се събират на площада в града."

Бабиното хоро е специално тежко хоро, на което пак с определени думи и наричания  бабите танцуват с внучетата, поставени в цедилки на гърбовете им. Тази запазена и до днес традиция издига бабите в Разлог на особена почит, сплотява семействата и съхранява патриархалните ценности.

През последните години в тържествата се включва и дядото. Празнично облечен и той потропва редом до бабата на празничното хоро на централния площад, за да бъде и той част от празника.

"Независимо какво е времето, дали е студено или дъждовно, дали пък бебето е малко, дали е родено преди 20 дни или месец няма значение – подчертава Христина Манова. – Всички баби с внучета участват на хорото, като досега няма нито едно разболяло се детенце заради Бабинден. И тази година подготовката протича в пълна сила и искам да поканя всички слушатели на Радио България на  21 януари на Бабинден в Разлог."

Тържествата започват в 14:00 в читалището, с поливане на бабата и награждаване на първото и последното бебе за тази и миналата година. След това, в 14 30 часа, на централния площад започва тържественото бабино хоро в Разлог. Общината също е подготвила подаръци за всяко семейство с бабинче – авторска картичка за Бабинден на художника Йордан Йорданов. Картичките пресъздават красотата на Бабинден – ликовете на бабите със своите внучета, заденати в цедилките, на фона на Пирин планина и храм "Свето Благовещение”.

Снимки: Facebook/ Българските корени, Община Разлог




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Благоевград посрещна ученици от Молдова и Украйна

Кметът Методи Байкушев посрещна ученици от Молдова и Украйна с български произход, пристигнали в Благоевград за участие в летен лагер, организиран от Изпълнителна агенция за българите в чужбина и Югозападен университет „Неофит Рилски“. По време на визитата младежите бяха придружени от Лилия Сарсаман, началник на управление на образованието в..

публикувано на 19.07.24 в 10:04

Плувци и гимнастици заминаха за олимпийската столица

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж.  От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика.  Първите български олимпийци, които ще влязат днес в олимпийското село са състезателите по плуване Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 09:50

6,5% от жителите на община Дупница са безработни

6,5% или 945 души от икономически активното население на община Дупница са били регистрирани в Бюрото по труда към края на юни. В община Бобов дол равнището на безработица е 6,3%, в Сапарева баня – 5,4%, в Рила – 7,2%, в Кочериново – 6,4% и в Бобошево – 7%. Броят на новорегистрираните безработни през юни в шестте общини е 229. Работа са..

публикувано на 19.07.24 в 09:26

Общинският съвет в Дупница заседава и днес

На вчерашната сесия времето не достигна за целия дневен ред. За гласуване днес останаха сделки с общински имоти, както и отдаване под наем на училищната столова в село Яхиново. Съветниците ще обсъдят и разсрочването на кредита от фонд ФЛАГ за следващите 6 години. Целта е икономия на средства, за да се изплатят последните заплати във ВиК – Дупница...

публикувано на 19.07.24 в 09:22
Първите три когенератори бяха пуснати в експлоатация през ноември м.г.

„Топлофикация Перник” строи втора когенераторна инсталация

„Топлофикация Перник” вече има разрешително за строителство на втора когенераторна инсталация. Избран е изпълнител за строежа на халето и последващото монтиране на новите  съоръжения. Изграждането на новата когенерация е поредната стъпка от плана за енергийна трансформация на дружеството. Около 7 милиона лева без ДДС ще бъдат инвестирани само в..

публикувано на 19.07.24 в 09:17

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен. Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на седмицата..

публикувано на 19.07.24 в 09:10

Опасни жеги и валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни дъждове,..

публикувано на 19.07.24 в 09:06